POTVRĐENA KAZNA

'U ZEMLJI U KOJOJ NE POSTOJI SMRTNA KAZNA ON JE OSUĐEN NA SMRT!' Huanito je sakrio presudu i ne želi ju dati ni majci ni sestri ni odvjetniku

 
Huanito Luksetić (desno) i Zorica Luksetić (lijevo)

Županijski sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Rijeci iz studenoga 2017. prema kojoj Huanito Luksetić, 41-godišnjak iz Bregi kraj Matulja, koji je multipla sklerozu liječio THC uljem, mora u zatvor na dvije godine.

Njegovu sumještaninu Goranu Zakrajšeku (47) tada je bila izrečena kazna od 10 mjeseci zatvora.

Potvrdio nam je to Vladimir Gredelj, Luksetićev odvjetnik, koji presudu još nije uspio ni vidjeti jer je nije dobio, a kako nam je ispričao, Huanito je u strašnom šoku te je drži kod sebe. Ne želi je, navodno, dati ni majci ni sestri koje su, prema Gredeljevim riječima, u jako lošem stanju, kao i sam Huanito.

- Ovo mi je bilo prestrašno uopće čuti. Za Huanita je to faktički osuda na smrt, i to u zemlji u kojoj ne postoji smrtna kazna, a očito je uvodi na mala vrata. On jednostavno ne može preživjeti dvije godine zatvora! Društvo, umjesto da se pobrine za ljude koji su bolesni, oduzima im pravo na život! On sada uopće ne može komunicirati, potpuno je rastrojen. U njihovoj kući je strašno stanje. Strah me je što će se dogoditi kada mu dođe do glave da mora dvije godine u zatvor. Bojim se da ne učini nešto drastično, da si sam ne oduzme život - rekao nam je Vladimir Gredelj, najavljujući da će se svim silama boriti da se Huanita spasi.

Rijeka, 250119.
Bregi, Zorica Luksetic, majka sina Hunatia kojemu je izrecena presuda na dvije godine zatvora zbog prodaje marihuane.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX
Majka Huanita Luksetića, Zorica Luksetić

- Moram prvo vidjeti što je uopće moguće napraviti, jer nisam još vidio presudu. Ići ćemo na sve instance koje postoje, na Vrhovni sud, na Ustavni sud, na Europski sud za ljudska prava... Neću odustati od borbe za Huanita jer mu život ovisi o tome - kaže Gredelj.

Ističe da je prestrašno da u 21. stoljeću, kada je u brojnim državama omogućeno da se bolesni ljudi liječe uz pomoć marihuane, čovjeka zbog toga šalje u zatvor.

- Osudili su ga jer si je spašavao život, a medicina mu nije mogla ponuditi nikakav drugi lijek. Pa znate u kakvom je on stanju bio prije toga. Bio je u koritu, nije mogao ustati. Zahvaljujući tom ulju, mogao je normalno živjeti, raditi, obrađivao je vrt. To su i liječnici potvrdili. Ovo će ga sada dotući - tvrdi Gredelj.

Luksetiću se sudilo temeljem optužnice za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje, iako je on cijelo vrijeme tvrdio da je biljku uzgajao i prerađivao kako bi samome sebi omogućio liječenje uljem kanabisa. Teretilo ga se da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.

Huanitova majka Zora: Pisat ćemo predsjednici da ga pomiluje, ovo je za njega smrtna kazna

- Osjećam se grozno i fizički i psihički, i Huanito i ja i svi mi ovdje. Moram se smiriti jer ću doživjeti infarkt - rekla nam je Zora Luksetić, majka Huanita Luksetića, u čijoj su se kući na Bregima jučer užarili telefoni, a vrata su opsjedale novinarske ekipe. Tračak nade pojavio se u poslijepodnevnim satima, kada su iz Ureda predsjednice objavili da je realna mogućnost pomilovanja za Huanita, ukoliko, kako procedura traži, za to pošalje molbu. - Da, sada smo u akciji, radimo na tome. Poslat ćemo molbu - potvrdila nam je Zora Luksetić.

Kaže da presudu nije imala snage ni pročitati u cijelosti već ju joj je objasnila odvjetnica, a pravnički tim poslao im je Živi zid. - Kazna je ista, samo su dva djela spojena u jedno, kako su mi objasnili. Ma strašno... Ne mogu uopće vjerovati da je sud sposoban presuditi tako nešto. To je za Huanita osuda za smrt... On si je samo pokušao pomoći, nije nikome naštetio, nije nikome nikada ništa nažao učinio... Ne znam, moramo se smiriti, pokušati doći na sebe - rekla je potresena majka.

Sutkinja Tatjana Čargonja, koja je predsjedavala sudskim vijećem, u obrazloženju presude 2017. godine istaknula je da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu. Pri tome se pozvala na nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem se, ako se uzme u obzir da je Luksetić, kako je tvrdio, koristio gram ulja kanabisa dnevno, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća koji su mu zapljenjeni mogla dobiti količina ulja dostatna za 50-ak mjeseci konzumacije.

Matija Djanješić / CROPIX

"Optuženi Luksetić je mogao uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja", stajalo je u obrazloženju prvostupanjske presude iz 2017.

Luksetić je cijelo vrijeme tvrdio da je marihuanu uzgajao sam jer nema novaca za nabavku ulja "na ulici". U drugostupanjskoj presudi su, navodno, neznatno izmijenjene kvalifikacije iz optužnice, no kazna od dvije godine zatvora za Luksetića ostala je ista.

Predsjednica: Pomilovat ću Huanita

Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske.

Nedugo nakon što je poslano priopćenje iz Ureda predsjednice, na Twitteru se oglasila i sama predsjednica, napisavši kako će, kad Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanje, iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati ga.

- Kad g. Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristit ću svoje zakonsko pravo i pomilovat ću ga! - objavila je u petak poslijepodne Kolinda Grabar-Kitarović na svom službenom Twitter profilu.

Čim zahtjev za pomilovanjem stigne u Ured predsjendice, predsjendica Kolinda Grabar Kitarović će iskoristiti svoje zakonske ovlasti i odlučiti o pomilovanju Huanita Luksetića. Poručili su nam to iz Ureda predsjednice uz napomenu kako, s obzirom na to da se radi o teško bolesnom čovjeku, predsjendica nije ni trenutka dvojila o tome da treba iskoristiti svoje zakonske mogućnosti.
Procedura je takva da Luksetićev odvjetnik treba zahtjev za pomilovanje uputiti Minsistarstvu pravosuđa koje potom provjerava svu dokumentaciju i uz svoje mišljenje zahtjev prosljeđuje Uredu predsjednice.
Očekuje se da će njegov odvjetnik Vladimir Gredelj u ponedjeljak dobiti rješenje o zatvorskoj kazni, i već u ponedjeljak može podnjeti zahtjev za pomilovanje i pokrenuti cijelu proceduru. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:20