IZGUBIO KONTROLU

UBOJICA IZ RIJEKE OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA Susjedu izbo nožem osam puta, na suđenju prvi put prikazana snimka posljednjih trenutaka nesretne žene

Privođenje Džemala Merdanovića
 Matija Djanjesic / CROPIX

Džemal Merdanović osuđen je u utorak na 15 godina zatvora zbog ubojstva Milke Grivičić. Epilog je to nezapamćenog zločina koji je potresao Rijeku 31. srpnja prošle godine oko 13.15 sati na Gornjem Zametu. Milku je nožem usmrtio njezin susjed Džemal što je bila tragična kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećenih međususjedskih odnosa, piše Novi list.

Agonija nesretne Milke Grivičić, njeni posljednji trenuci života, ostali su zabilježeni na videosnimkama dviju nadzornih kamera, postavljenih oko kuće Džemala i njegove supruge Slavice Merdanović. To je bilo prvi put da se u riječkoj sudnici u nekom procesu za ubojstvo gleda videozapis na kojem su ostali zabilježeni i vrlo bitni dijelovi događaja, kao što su posljednji trenuci života žrtve.

Na njima se vidi kako se Milka vraća kući s vrećicama u ruci i hoda puteljkom koji je vodi do ulaza. Premda je Merdanović svojatao tu stazu, Milka je sudskom odlukom imala pravo koristiti se njome. Potom Džemal izlazi iz svoje kuće i dolazi joj ususret.

Ključni dio događaja, ubadanja nožem, koji je Džemal vjerojatno uzeo iz jedne od vaza sa cvijećem u dvorištu, nije se dao razabrati zbog velikog stabla pred kamerom.

Stručnjakinje su u psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju zaključile da je Merdanović u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, te da kod njega nema duševne bolesti. Zločin su okarakterizirale kao posljedicu nagomilane frustracije kod Merdanovića, inače rigidnih mišljenja i stavova.

Na videosnimkama se za vrijeme suđenja moglo vidjeti i kako deset minuta od trenutka zadavanja smrtnih rana stiže policija, prvi policajac ulazi na puteljak gdje zatječe mrtvu ženu. Uskoro je stigla i ekipa Hitne pomoći koja pomaže majci ubijene, Anki Jakovljević, da prebrodi prve minute nakon strašnog gubitka kćeri, piše Novi list.

Vještak sudske medicine dr. Dražen Cuculić objasnio je da je Grivičić zadobila osam ubodnih rana, od kojih je jedna bila bezuvjetno smrtna, još jedna opasna po život, a još tri osobito teške.

- Sve rane zadobila je u vremenu od 30 sekundi do jedne minute. Sve ozljede nastale su dok su žrtva i napadač bili sučelice i sve su, osim jedne, na lijevoj strani tijela žrtve. Nikakva hitna medicinska pomoć joj nije mogla spasiti život - rekao je dr. Dražen Cuculić.

Džemal Merdanović na suđenju se branio sinkopom:

– Uzeo sam špatole kako bih ih očistio na sudoperu u dvorištu, kada je naišla Milka. Vrata su se zalupila i vidio sam nju. Sve mi se tada skupilo u glavi, sve ono što su nam ranije napravili. Ne znam što mi je bilo. Uzeo sam nož. Ne znam što sam napravio. Kao da sam pao u sinkopu. Dogodilo se u trenu, samo mi se zacrnilo u glavi. Nisam bio svjestan sebe. Ne znam što se dogodilo. Ništa nisam vidio. Pitate me koliko uboda sam zadao žrtvi? Nemam pojma što je bilo, bio sam izvan sebe. Da mogu, vratio bih vrijeme natrag, iako sam patio, prenosi Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:35