INTRIGANTNI DETALJI

Ubojice bankara Dedića bježali su BMW-om ukradenim od generala HV-a. Uzeli su mu i pištolj

Dedić je izrešetan s najmanje 20 metaka iz dva pištolja - automatskog škorpiona 7,65 mm i 9 mm HS-a
Ibrahim Dedić
 Ivan Posavec

Optužnica za 21 godinu staro misteriozno ubojstvo bankara Ibrahima Dedića danas nije potvrđena na optužnom vijeću zagrebačkog Županijskog suda. Naime, obrana je tražila da se iz spisa izdvoji krunski dokaz optužbe - DNK vještačenje krvi pronađene na mjestu ubojstva te u BMW-u kojim su se ubojice dovezle i odvezle s poprišta zločina.

Nakon kriminalističke istrage duge više od dva desetljeća u ožujku ove godine policija je uhitila i za Dedićevo ubojstvo osumnjičila sada umirovljenog natporučnika specijalnih postrojbi HV-a Tomislava Viktora Basu. Ključni dokaz optužbe protiv Base, koji uz hrvatsko ima i nizozemsko i švicarsko državljanstvo, bila je krv pronađena na mjestu zločina te u prethodno ukradenom BMW-u na koji su počinitelji stavili lažne strane registracije, a nakon što su se njime udaljili s mjesta događaja u njega su nasuli benzin kako bi ga zapalili.

Odbili jamčevinu

No, iz nekog razloga automobil nije bio zapaljen te su ga ubrzo detaljno pregledali policijski forenzičari našavši u njemu tragove krvi. Također, kapljice krvi jednoga od napadača pronađene su i na mjestu Dedićevog ubojstva - u haustoru njegove stambene zgrade u Ivekovićevoj ulici. Vještačenjem je utvrđeno da se radi o krvi iste osobe, nakon što je policija uhitila Basu u ožujku ove godine izvađena mu je krv te je vještačenjem utvrđeno da je krv pronađena na mjestu ubojstva te u BMW-u - njegova.

Prema optužbama, Basa je počinio ubojstvo u suradnji s još najmanje jednim nepoznatim počiniteljem. Od trenutka kada mu je rečeno da je uhićen, Basa se brani šutnjom te mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a istražni zatvor mu je nedavno ponovno produljen usprkos više od milijun kuna jamčevine koje je ponudio da se brani sa slobode.

Hipoteza tužiteljstva je da Basina krv na mjestu zločina i u BMW-u potječe od samoranjavanja dvojice ubojica, odnosno da je jedan od njih slučajno ranio drugoga dok su pucali na Dedića ili je pak jednoga od njih ranio odbijeni metak. Dedić je izrešetan s najmanje dvadeset metaka iz dva različita pištolja - automatskoga škorpiona 7,65 mm i 9 milimetarskog HS-a, s time da iz rezultata očevida proizlazi da mu je već teško ranjenome na tlu jedan od ubojica prišao te iz neposredne blizine u potiljak ispalio tri hica iz HS-a.

Prekoračen nalog

Kontroverzni bankar o kojemu se u devedesetima puno pisalo u svojim istupima u medijima je javno govorio da je naručeno njegovo ubojstvo te je već bio preživio pokušaj atentata od strane nepoznatih napadača. Tvrdio je također da ga policija ne želi zaštititi od ubojica.

U utorak su pak na sjednici optužnoga vijeća Basini odvjetnici Ivan Krnić i Jadranka Sloković zatražili da se iz spisa izdvoji vještačenje Basine krvi jer su u spisu otkrili da je nalog državnog odvjetništva dan samo za vještačenje krvi s mjesta ubojstva, no ne i one iz BMW-a te smatraju da je time prekoračen nalog. Optužno vijeće je ovaj prijedlog odbilo, no ostavili su obrani pravo žalbe Vrhovnom sudu, tako da će konačnu odluku donijeti najviša sudska instanca.

Odvjetnik Krnić u utorak nije želio ništa govoriti o predmetu, već nam je samo potvrdio da će se žaliti čim dobiju odluku. Vrhovni sud će osim o izdvajanju dokaza uskoro odlučivati i o Basinoj žalbi na istražni zatvor. Kako neslužbeno doznajemo, državno odvjetništvo, osim na osnovi traga krvi tereti Basu i na osnovi iskaza nekoliko svjedoka, od kojih je ključan onaj jednog očevica koji tvrdi da je vidio nepoznatog muškarca koji je izgledao ranjen da puca u već ranjenog Dedića na tlu. Iako taj svjedok nije vidio lice ubojice, njegov je iskaz važan jer povezuje nepoznatog ranjenog muškarca s ubojstvom, dok bi dalje prema nalazu krvi taj ranjeni napadač bio Basa.

Lažne pločice

Također, taj svjedok je zapisao tablice tamnoplavog BMW-a kojim su se ubojice odvezle, a automobil je nekih pola sata kasnije pronađen u Biankinijevoj ulici pored MORH-a. Inače, zanimljiva je i povijest tog automobila.

Riječ je bila o službenom BMW-u MORH-a koji je međutim godinu dana ranije ukraden, i to ni više ni manje jednom od danas čelnih ljudi HV-a, zapovjedniku Zapovjednog operativnog središta, brigadnom generalu Kreši Tuškanu. Tuškanu, koji je tada, u ožujku 1998., bio Načelnik stožera I. Zbornog područja, automobil je bio ukraden s parkirališta na Borovju. Nepoznati lopovi su osim vozila Tuškanu ukrali i službeni pištolj HS koji je držao u autu.

Automobil je, po svemu sudeći, nakon krađe u ožujku 1998. negdje bio spremljen te su na njega stavljene lažne strane tablice. Kada su ga policajci našli u Biankinijevoj ulici nakon ubojstva, u kontakt bravi još se nalazio tzv. ruski ključ, uz pomoć kojega su ga lopovi ukrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51