OPTUŽENA 60-GODIŠNJA UČITELJICA

UČITELJICA IZ PAKLA Bilježnicama tukla učenike po glavi, čupala ih za kosu, vikala im da su debili, prijetila im, ismijavala ih i omalovažavala

CROPIX

Protiv učiteljice u osnovnoj školi podnesene su čak 22 prijave za povredu djetetovih prava

Čak 22 kaznene prijave dobila je bivša 60-godišnja učiteljica Osnovne škole u Medulinu. Protiv nje je Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo optužnicu zbog dvadeset i dva kaznena djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava.

Terete je da je od rujna 2016. do 13. prosinca 2017. u jednoj osnovnoj školiu razredu u kojem je radila kao učiteljica razredne nastave, nanosila fizičku i emocionalnu bol djeci te se tijekom školske godine 2016./2017. i prvog polugodišta školske godine 2017./2018. učestalo neprimjereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima.

Prijava roditelja

- Takvo ponašanje svim je učenicima njezina razreda izazvalo intenzivne osjećaje straha i negativno utjecalo na njihovo samopouzdanje i sliku o sebi te sram i emocionalnu i fizičku bol.

U optužnici je predloženo da se okrivljenoj produlje izrečene mjere opreza zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela - navode u tužiteljstvu. Učiteljica je još početkom prošle godine suspendirana nakon što su roditelji reagirali na njezino ponašanje, da bi potom potpisala raskid ugovora o radu.

- Mi roditelji djece u tom razredu sve smo prijavili Državnom odvjetništvu, ali nismo bili sigurni hoće li biti jedna kaznena prijava ili će se za svako dijete podizati pojedinačno. Na kraju je Državno odvjetništvo odlučilo podići 22 prijave - kazao nam je jedan od roditelja, član Školskog odbora te škole. Kazao je da su se djeca preporodila otkad je u razredu nova učiteljica te da ga čudi što prethodne generacije nisu reagirale na učiteljicu.

- Ona je radila 20 godina u Medulinu i prije u drugim pulskim školama. Kad je sve izašlo na vidjelo, puno mi je ljudi prišlo i reklo da su i sami to doživjeli i na vlastitoj koži iskusili. Čudi me što nitko prije nije reagirao - kazao nam je taj roditelj.

Inače, učiteljica je vrijeđala, ismijavala, omalovažavala djecu, njihove postupke, uspjehe i životne prilike.

Zabrana rada

Ponavljala je da su loša, zločesta, da ništa ne znaju, da je njihova generacija najgora koju je ikada imala, da su za specijalnu školu, da su debili, da su glupi, da su njihove izvanškolske aktivnosti bezvrijedne. Čak je dva puta potrgala bilježnicu jedne učenice, jedno je dijete dva puta bilježnicom udarila po glavi i početkom školske godine povukla učenicu za kosu.

Isto tako, djecu nije puštala u zahod pa su neka mokrila u gaće, prijetila im je jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole te im je rekla neka jedu govna.

Roditelji su se obratili ravnateljici i prosvjetnoj inspekciji, nakon čega je učiteljica uklonjena iz razreda. Ako se dokaže da je kriva, mogla bi dobiti zabranu rada u školama i rad za opće dobro.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo