OBJAVIO EUROPOL

UDAR NA NARKOMAFIJU: KAKO JE RAZBIJENA BALKANSKA KRIMINALNA MREŽA Prokrijumčarili tone droge, prevozili je katamaranima, među uhićenima ima i Hrvata

 Europol

Europol je večeras objavio da je u velikoj međunarodnoj akciji razbijena velika međunarodna balkanska kriminalna mreža koja je krijumčarila drogu, uglavnom kokain, iz zemalja izvora u Europu. Akcija koju je pokrenula crnogorska policija 2017. godine obuhvaćala je suradnju nekoliko europskih država i to iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Portugala, Srbije i Slovenije, a podržao ju je i Europol.

U srijedu su službenici za provođenje zakona iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije uhitili osam članova kriminalne skupine, od kojih je jedan, kako se vjeruje, njezin vođa. Operativne aktivnosti na terenu podržala su i dva istražitelja iz Francuske i Portugala, objavio je Europol.

Pretraženo je 20 lokacija (18 u Crnoj Gori i dvije u Hrvatskoj i Srbiji), a od početka operacije 2017. godine uhićeno je 12 osoba (jedna u Hrvatskoj, osam u Crnoj Gori, četiri u Portugalu i jedna u Srbiji), a još petorica osumnjičenih čekaju optužbe.

Operacija, koju je 2017. godine pokrenula Crna Gora, dovela je do presretanja katamarana u Portugalu 2018. godine u prijevozu velikih količina kokaina. Brod je prokrijumčario 840 kilograma kokaina koji je s Kariba bio isporučen u Europu. Tada su uhićena četiri člana posade bosanske, crnogorske i srpske nacionalnosti.

Europol je olakšao razmjenu informacija između zemalja sudionica, pružio podršku za koordinaciju i analizirao operativne informacije u odnosu na Europolove baze podataka kako bi vodio istražitelje. Europol je također financijski podržao raspoređivanje istražitelja na terenu. Istodobne operativne aktivnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori koordinirane su putem aplikacije za virtualno zapovjedništvo u stvarnom vremenu, koja je postavljena u Europolu.

Ova operacija bila je dio šire europske strategije protiv balkanskog kartela i njegovih glavnih ciljeva, koja uključuje tijela za provođenje zakona EU, zemlje zapadnog Balkana i Europol.

Specijalna tužiteljica Crne Gore Mira Samardžić, koja je vodila slučaj, navela je da je otkriveno trinaest članova od kojih su dvojica organizatori.

Zadatak organizatora bio je da financraju aktivnosti grupe, ali i da koordiniraju rad ostalih pripadnika i izdaju naredbe kako će se dalje postupati.

„Svaki od pripadnika imao je svoju ulogu i zadatak. Brodovima - katamaranom ili jahtama prenosili su velike količine kokaina od Južne Amerike do Europe. Kilogram kokaina u Južnoj Americi košta pet do šest tisuća eura, dok cijena u Europi dostiže 30-40.000 eura ovisno od države u kojoj se prodaje”, rekla je Samardžić. „Za kupovinu brodova pojedini članovi nabavljali su i koristili krivotvorene putne isprave, dok su drugi bili zaduženi da prenose poruke”, dodala je Samardžić.

Tužiteljica je spomenula i da su važnu ulogu imali i crnogorski pomorci koji su bili zaduženi za prijenos velikih količina kokaina.

Samardžić je istaknula da neće priopćiti imena članova kriminalne organizacije jer su već objavljena u medijima.

Crnogorski mediji pisali su da je reč o Nikici Todoroviću i Damjanu Vukašinoviću koji su označeni kao organizatori, a da su među osumnjičenima i Ranko Stojović, Radoje Radulović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan - Lolo Laković, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Darko Giljača.

Osim državljana Crne Gore, grupu čine još neidentificirani državljani Srbije i Hrvatske, rekla je Samardžić.

Na pitanje novinara je li ova grupa dio već postojeće kriminalne organizacije ili je nova, glavni specijalni tužitelj Milivoje Katnić objasnio je da nije moguće organizirati proizvodnju i transport ove količine droge bez suradnje nekoliko kriminalnih grupa.

Katnić je rekao i da se još uvek utvrđuje da li je grupa kokainski novac unosila i prala u Crnoj Gori.

Tužiteljica Samardžić je rekla i da je vjerojatno da je jedan od pripadnika ove kriminalne organizacije sudjelovao u prijenosu 5,5 tona kokaina koji je nedavno zaplijenjen na Arubi kada je uhapšeno 11 državljana Crne Gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:22