LOGISTIKA NAPADAČIMA

UHIĆEN OSUMNJIČENI ZA POMAGANJE U PREMLAĆIVANJU USKOK-ova POUZDANIKA Sačekali su ga u mraku ispred vikendice i pretukli šipkama!

 
lijevo: snimka sastanka Zlatka Korpara s Vladom Rajićem (okrenut leđima) i Damirom Ivićem u hotelu u Buzinu u sklopu Uskokove akcije London

Uhićenje osumnjičenog zbog premlaćivanja USKOK-ova pozdanika „aferi curenja informacija" Zlatka Korpara (51), o čemu se već danima neslužbeno priča po kuloarima, danas je dobilo i službenu potvrdu u MUP-ovu priopćenju u kojem se doduše ne navodi identitet osumnjičenog za pomaganje napadačima na Korpara.

Naime, kako je priopćio MUP na službenoj stranici službenici PNUSKOK-a proveli su kriminalističko istraživanje nad više hrvatskih državljana zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo teške tjelesne ozljede.

Kako navodi MUP, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni hrvatski državljanin (1949.) pomogao dvojici, za sada nepoznatih počinitelja, u pripremi kaznenog djela teške tjelesne ozljede na štetu jednog hrvatskog državljanina (1967.).

Naime, osumnjičeni (1949.) je dvojici nepoznatih počinitelja pribavio podatke o mjestu boravišta žrtve, nakon čega je kupio dva tzv. „radna“ telefona, od kojih je jedan ustupio nepoznatim, odnosno neposrednim počiniteljima kako bi bili povezani u komunikaciji. Potom ih je 23. kolovoza 2017. godine dovezao do mjesta boravišta žrtve na području Varaždinske županije da bi ih, nakon što su nanijeli teške tjelesne ozljede žrtvi, odvezao sa mjesta događaja.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni (1949.) je predan pritvorskom nadzorniku, a policija je Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijela posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela teške tjelesne ozljede (čl. 118 u vezi s čl. 38 Kaznenog zakona).

Policija nastavlja s provođenjem kriminalističkog istraživanja s ciljem otkrivanja neposrednih počinitelja.

Prema priopćenju MUP-a može se zaključiti da je bilo uhićeno nekoliko osoba, ali je kriminalističko istraživanje rezultiralo privođenjem samo jednog osumnjičenog dok čini se za ostale nisu prikupljeni dokazi. Zlatko Korpar ovih je dana odbijao svaki poziv novinara i razgovor na temu svog premlaćivanja.

Kako je Jutarnji list prvi otkrio, Zlatko Korpar (51), bivši generalni direktor tvrtke Cesta iz Varaždina i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, okrivljenik u nekoliko kaznenih postupaka vezanih za malverzacije u cestogradnji, ali i pouzdanik USKOK-a u slučaju “curenja informacija”, 23. kolovoza 2017. teško je pretučen u Ledincu kraj Varaždina nakon što su u njegovu vikendicu upala dvojica muškaraca i izudarala ga po cijelom tijelu.

Zagreb, 130511.
Zatvor Remetinec.
Izlazak iz pritvora optuzenih Slavena Zuzula, Jurice Prskala i Zlatka Korpara koji ce se braniti sa slobode za malverzacija u HAC-u i na auto cesti Zagreb - Rijeka.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Zlatko Korpar

Korpar je bio i ozvučeni suradnik USKOK-a koji je snimao sastanak u zagrebačkom hotelu Aristos na kojem su mu Vlado Rajić, Damir Ivić i Stipe Barišić nudili informacije.

PU varaždinska izvijestila je samo da se događaj, ne navodeći kao i inače identitet žrtve, dogodio u srijedu 23. kolovoza oko 21.30 sati i da je teško ozlijeđeni 50-godišnjak prevezen u varaždinsku Opću bolnicu gdje su njegove ozljede okarakterizirane kao teške.

Napadači su mu polomili ruku i nogu, a na mjesto zločina dovezli su se u crnom BMW-u zagrebačkih oznaka. Napadači su ga sačekali u mraku ispred vikendice i pretukli šipkama. Na nozi su mu slomljene obje kosti potkoljenice, a dobio je i brojne udarce po glavi i tijelu. Posvuda oko mjesta napada bilo je tragova krvi, ali ne i korisnih tragova o napadačima. Korpar je kad je došao k sebi uspio sam nazvati policiju i reći što mu se dogodilo. Nakon operacije otišao je na oporavak na more i sada je pod zaštitom policije. Kako smo doznali, puno nije mogao reći o napadačima jer su ga zaskočili iz mraka i bili su maskirani.

- Korparova vikendica bila je u zabačenom mjestu i teško je do nje doći ako ne znaš put, a Korpar se u selu rijetko kad pojavljivao. Obično bi došao samo na kratko u lokalnu trgovinu i to je to. Nije baš puno komunicirao. Kao da se ovdje od nekoga skrivao - ispričao je jedan mještanin nakon napada. Korpar je inače bio član lokalnog HDZ-a i naši sugovornici kažu da je upravo zahvaljujući toj činjenici i postao direktor Autoceste Rijeka - Zagreb.

Osim što je bio predsjednik Uprave Cesta Varaždin i direktor ARZ Rijeka - Zagreb, prema podacima Poslovne Hrvatske, Korpar je bio i direktor tvrtke Kaming d.d. koja se bavi šljunčarenjem, pješčarenjem i vađenjem gline. Naveden je i kao osnivač i direktor tvrtke Colas Hrvatska d.d. koja je registrirana za rekonstrukciju i gradnju cesta i ostalih objekata niskogradnje, a do 2012. godine bio je član Nadzornog odbora Radio Varaždina.

Tko je Uskokov pouzdanik kojeg su premlatili pred vikendicom

Visoke funkcije koje je obnašao u državnim tvrtkama za cestogradnju Zlatka Korpara su prije nepunoga desetljeća u dva navrata dovele do kaznenih postupaka, a postupci, u kojima je optužen za milijunske štete, protiv njega se još vode.

Najpoznatiji je onaj u aferi Fimi-Media. U slučaju Fimi-Media Korparu se trenutno na zagrebačkome Županijskom sudu sudi zbog izvlačenja novca za HDZ preko tvrtke Nevenke Jurak. Korpar je optužen u tzv. predmetu Fimi-Media - HAC, jednome od “manjih” predmeta proizašlih iz afere, a osim njega optuženi su bivši predsjednici Uprave HAC-a, Mario Crnjak i Jurica Prskalo. Bivši član Uprave HAC-a za financije Josip Sapunar također je s njima bio optužen, no Sapunar je, za razliku od ostalih, priznao izvlačenje 9 milijuna kuna iz HAC-a te mu je izrečena djelomična uvjetna kazna koju je već odslužio.

Više optužnica

Osim u aferi Fimi-Media, Korpar je 2011. bio optužen u još jednom slučaju vezanom uz cestogradnju. Zajedno s vlasnikom splitske Skladgradnje Slavenom Žužulom te Juricom Prskalom bio je osumnjičen u slučaju navodnih malverzacija s nadvožnjacima na autocesti Rijeka - Zagreb. Prskalu i Korparu se na teret stavljalo da su kao čelnici tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) 2006. na nagovor Žužula sklopili nepovoljan ugovor sa Skladgradnjom te Žužulovoj tvrtki pribavili oko 1,6 milijuna eura. No za razliku od slučajeva Fimi-Media, slučaj s nadvožnjacima nikad nije došao da faze suđenja, nego je optužnica prije više od godinu dana vraćena na doradu Državnome odvjetništvu. Međutim, kako će se kasnije pokazati, upravo navedeni slučaj Korpara će dovesti u šizofrenu situaciju da istovremeno bude osumnjičenik i prikriveni istražitelj USKOK-a. Naime, nedugo prije nego će 26. travnja 2011. biti uhićen u navedenom slučaju, Korpar je USKOK-u prijavio da mu je nekoliko osoba prišlo te ga informiralo o tome da mu 2. svibnja slijedi uhićenje, kao i da su mu pokazivali “tajnu” kaznenu prijavu PNUSKOK-a protiv njega u slučaju u kojemu će ubrzo biti uhićen.

Korpar je ispričao istražiteljima da mu je “pomoć” ponudio poduzetnik Damir Ivić iz Čepina kojega je otprije znao iz poslova cestogradnje i koji mu je rekao da ima prijatelje koji mu mogu pomoći u vezi s predstojećim uhićenjem. Korpar je isprva, prema vlastitim tvrdnjama, odbio takvu pomoć, među ostalim i jer je ubrzo trebao putovati u London gdje je svoju djecu vodio na vjenčanje princa Williama i Kate Middleton. No, prema Korparovim tvrdnjama, Ivić je rekao da će ga upoznati sa svojim prijateljima koje je predstavio kao Vlado i Ive. Korpar će kasnije na prepoznavanju Vladu identificirati kao kuma pokojnoga Vinka Žuljevića Klice, Vladimira Rajića, a Ivu kao Stipu Barišića Moljca iz Čepina. Korpar je također ispričao istražiteljima da mu je Ivić Vladu i Ivu predstavio kao prijatelje iz PNUSKOK-a te da je Vlado od njega tražio da, kada bude vrijeme, “počasti” prijatelje iz PNUSKOK-a, no nikakav konkretni iznos nije spominjao. Korpar je cijeli taj sastanak snimio svojim mobitelom, a o svemu je i sastavio izjavu kod javnoga bilježnika.

Veliko vjenčanje

Nakon toga prvoga sastanka otputovao je u London na kraljevsko vjenčanje, no prije odlaska, preko jednoga prijatelja kontaktirao je USKOK. Tužitelji su mu se mu se javili dok je bio u Londonu te mu predložili suradnju, odnosno da uz nalog istražnog suca tajnim prislušnim uređajem snimi sadržaj razgovora s ljudima koji su mu nudili informacije o njegovu skorašnjem uhićenju. Odmah po povratku u RH, već u zagrebačkoj zračnoj luci, Korpara su istražitelji ozvučili te je on dogovorio drugi sastanak s Ivićem i Rajićem. Zbog njegova puta u Englesku, tajna akcija USKOK-a dobila je ime Operativna akcija London. Policija je uspjela tajno snimiti sastanak Korpara s Rajićem i Ivićem u hotelu Aristos u Buzinu, međutim, akcija London ubrzo je, zbog curenja informacija, propala.

Međutim, dvije godine kasnije, 2013., USKOK će snimke iz akcije London upotrijebiti kao dokaz u velikoj aferi trgovanja podacima iz najtajnijih USKOK-ovih istraga. Naime, 2012. je otkriveno kako osumnjičenici u nekoliko tajnih istraga doznaju da USKOK i PNUSKOK protiv njih provode tzv. tajne mjere, odnosno snimaju im telefonske razgovore. USKOK je ubrzo istragu proširio i na navedeni slučaj akcije London iz 2011., a za odavanje tajni Rajiću, Barišiću i Iviću o pripremi Korparova uhićenja osumnjičena je bivša vjenčana kuma Tomislava Karamarka, policajka Selma Abadžić. I Rajiću i Iviću i Barišiću i S. Abadžić bi zbog ovih optužbi trebalo ubrzo početi suđenje na zagrebačkom Županijskome sudu, a Korpar je u tome postupku trebao svjedočiti. (Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:18