GNJUSNE RIJEČI

UHIĆENA OSOBA KOJA JE PRIJETILA SMRĆU OBITELJI DJEVOJKE KOJU JE PRETUKAO DARUVARAC 'Pripremi se za smrt. Bit ćeš ubijena. Sprema vam se pakao'

 
Ana Gurlica
 Luka Gerlanc / CROPIX

Zadarska policija potvrdila je za Zadarski.hr da je privela osobu koja se dovodi u vezu s prijetnjama upućenima preko društvenih mreža obitelji djevojke koju je Darko Kovačević zvani Daruvarac teško pretukao prošlog ljeta u Zadru.

- Osoba koja se dovodi u vezu s prijetnjama nalazi se u našim prostorijama - rekla je za Zadarski.hr Sonja Šimurina, iz odjela za informiranje zadarske policije.

Riječ je o 17-godišnjaku iz Zadra za kojeg policija nije utvrdila vezu s Darkom Kovačevićem.

Prijetnje su upućene majci Ani Gurlici na njezin mobilni telefon u srijedu u večernjim satima preko Instagrama što je ona odmah prijavila policiji. U poruci se prijeti smrću majci, pretučenoj djevojci i njezinoj sestri blizanki, a pošiljatelj se potpisao kao "prijatelj od Daruvarca".

Podsjećamo, prijeteća poruka glasila je ovako: "Sada se, mala, pripremi za smrt. Bit ćeš ubijena. Sprema vam se pakao. Vama trima u kući - tebi, sestri i mami. Spremajte se polako jer neće biti baš dobro. Izabrat ću koju ću prvu upucati pa je*at vam mater u pi*ku.

Nećeš ići vanka kud je tebi volja. Ne samo ti, nego i tvoja familija. Mama i seka zna. Imat ćete strah veliki do kostiju, a sad ga pomalo već imate. A i moglo bi doći da neka od vas tri dobije 'živčani slom'.

Koštao te život masno. Tebi i seki i mami. Nećete proći baš dobro. Prijatelj od Daruvarca"

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke, a u nedjelju, 10. veljače bit će pušten na slobodu.

Zadar, 131118.
Na Opcinskom sudu u Zadru pocelo je sudjenje 31-godisnjem Darku Kovacevicu Daruvarcu zbog brutalnog premlacivanja 18-godisnje Zadranke.
Na fotografiji: Darko Kovacevic Daruvarac.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miškovic / Hanza Media
Darko Kovačević "Daruvarac"

Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače.

"Kovačeviću su ukinute mjere opreza, od redovitog javljanja policiji, do oduzimanja osobnih isprava te zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve i napuštanja prebivališta. Vraćene su mu putovnica i osobna iskaznica, a hoće li Općinsko državno odvjetništvo, s obzirom na okolnosti i prijetnje koje su se pojavile u javnosti do nedjelje tražiti ponovno određivanje mjera opreza, još se ne zna", rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao djevojku u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića, kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjede je u nekoliko gradova u Hrvatskoj organizirala Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković hitno je doputovao u Zadar, razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva te izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:01