26 KAZNENIH DJELA

UHIĆENI SERIJSKI PLJAČKAŠI, HARALI SU MJESECIMA ŠIROM ISTRE Policija objavila fotografije ukradenih stvari, ukupna vrijednost im je 500.000 kuna

 
 Policijska uprava Istarska

Istarska policija uhvatila je dva pljačkaša koji su na području cijele Istre opljačkali na desetke kuća za odmor, i to lani od svibnja do listopada. Radi se o dvojici muškaraca u dobi od 45 i 42 godine, a krim policija utvrdila je da su počinili 26 kaznenih djela, i to 20 teških krađa, pet teških krađa u pokušaju i jednu krađu.

Krali su po kućama na području Rovinja, Žminja, Kanfanara, Bala, Lanišća, Oprtlja, Svetvinčenta, Raklja, Kavrana, Krnice, Medulina, Ližnjana, Barbana, Marčane, Galižane i Svetog Lovreča. Također, provalili su i u župni ured u Kanfanaru.

- Nakon što su policijski službenici u listopadu prošle godine priveli dvojicu muškaraca zbog 13 kaznenih djela i u studenom ih prijavili za još tri kaznena djela, nastavili smo kriminalističko istraživanje te smo zajedno s djelatnicima carine na području Pule pronašli hostel koji je poslovao bez potrebitih odobrenja, a kojim je upravljao 45-godišnjak.

U hostelu je pronađen veći broj različitih predmeta, za koje se posumnjalo da potječu od izvršenja kaznenih djela te su policijski službenici obavili pretragu doma i drugih prostorija u vlasništvu 45-godišnjaka i 42-godišnjaka, kojom prilikom su pronašli još predmeta, za koje je utvrđeno da potječu iz provala. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica muškaraca u razdoblju od 13. svibnja do 25. rujna provaljivali u obiteljske kuće i kuće za odmor na području, istaknuli su u Policijskoj upravi Istarskoj.

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

A što su sve ukrali? Meta su im bila prijenosna računala, kamere, solarne svjetiljke i razni alati, novac, nakit, ručni satovi, ključevi od vozila, fotoaparat, tablet, torbice, odjeća, mobiteli, tenisice, pa čak i violina te suncobran i vaza.

- Posljednju provalu osumnjičeni su počinili krajem rujna u Svetom Lovreču, kada su provali u obiteljsku kuću 86-godišnjakinje, no zatekli su oštećenu kako spava te su se udaljili bez da su išta otuđili. Što se tiče kaznenog djela krađe, za koje ih se tereti, osumnjičeni su u srpnju iz kampa na području Raše na štetu turista otuđili bicikl te su ga time oštetili za više tisuća kuna. Ovim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici uspješno su razriješili ukupno 42 kaznena djela, koja su osumnjičeni počinili na štetu hrvatskih državljana i stranih turista, poručili su u istarskoj policiji.

Procjenjuju da je ukupna materijalna šteta oko 550.000 tisuća kuna. Policija je pronašla većinu ukradenih predmeta te će ih vratiti vlasnicima. Međutim, preostaje još utvrditi odakle je dio predmeta u vrijednosti od 100 tisuća kuna, stoga pozivaju sve osobe kojima je u tom periodu provaljeno u kuću da dođu u Policijsku postaju Pazin radi prepoznavanja predmeta te da sa sobom ponesu i dokaz o vlasništvu.

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

Policijska uprava Istarska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:43