BJEŽALI SU U BOLJI ŽIVOT

Umjesto u EU završili u provaliji pokraj Vrgorca

 

Dvojici albanskih državljana koji su u subotu navečer u Vrgorcu i okolici priredili policiji pravu muku bježeći u BMW-u albanskih registarskih oznaka, na Prekršajnom sudu u Dubrovniku izrečene su novčane kazne.

Za trećim pajdašem koji je jedini uspio pobjeći i otkotrljati se prema šumi niz liticu visoku oko pet metara, a zbog kojeg je cijelu nedjelju na prostoru Bunine tragao i dron kojim je upravljao vatrogasac Marko Šalinović iz DVD-a Vrgorac, i dalje je nedostupan. Ne zna se niti je li ozlijeđen.

Trojica su Albanaca, naime, krenula u Švicarsku gdje jedan od njih trojice, točnije vozač BMW-a P. P. (31) radi, dok su druga dvojica, A. G. i M. M., kao ilegalni migranti, očito tamo odlučili potražiti bolju budućnost.

Nakon prekršajne obrade vozač BMW-a P. P., koji je prvi uhićen, te suputnik A. G. koji je lociran u grmlju dovedeni su na dubrovački Prekršajni sud.

- Krivi smo. I prepali smo se. Nismo znali što nas čeka - rekli su vrlo smireno uz pomoć prevoditelja Albanci P. P. i A. G.

Novčane kazne

Kako doznajemo, P. P. je prijavljen za nezakonito pomaganje u nezakonitom boravku u RH, za divljačko bježanje BMW-om i zato što je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Zbog šverca sunarodnjaka izrečeno mu je 46.000 kuna novčane kazne (23.000 kuna za svaku osobu, op. a), za ignoriranje crvenog svjetla na semaforu 2000 kuna i za bijeg 3000 kuna. Osim novčane kazne, izrečena mu je i zabrana korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju u RH idućih pet mjeseci.

Uhićenog A. G. policija je, pak, prijavila za nezakonit boravak u RH, a za što mu je izrečena kazna od 7600 kuna te će ista sudbina snaći i bjegunca M. M. kad mu se uđe u trag. No, kako netom osuđenici kod sebe nisu imali novca za platiti kazne, one su im zamijenjene zatvorom čiji dan vrijedi 300 kuna. Ali, prema prekršajnom zakonu osobe mogu najviše provesti do 60 dana u zatvoru pa će zbog šverca dvojice sunarodnjaka umjesto 120 dana provesti upola manje.

Je li vozač BMW-a P. P. uslugu prijevoza uspio naplatiti ranije nije poznato, a sve je krenulo sat vremena nakon što su se dogovorili za susret u neposrednoj blizini groblja u Vrgorcu.

Prethodno je vozač u Hrvatsku ušao preko GP-a Orah, dok su ilegalnim putem preko polja Rastoka u zemlju ušli A. G. i M. M. Na dogovorenoj lokaciji P. P. ih je par sati čekao u autu, a čim su u njega sjeli, uočila ih je policija. Trebala je to biti obična rutinska kontrola, no uslijedila je filmska potjera od ispostave Doma zdravlja Vrgorac, netom prije ulaza na autocestu A1 kod Ajdanovca.

Unatoč nizu izdanih zapovijedi da stane, vozač je pritisnuo papučicu gasa. Osim policije, ignorirao je i crveno svjetlo na semaforu, da bi u jednom trenutku njegovi suputnici iskočili iz auta. Vozač nije daleko stigao te je uhićen, a par sati kasnije u grmlju je lociran i A. G.

Visoka litica

U potragu za trećim Albancem, čija je sudbina neizvjesna, uključen je i lokalni DVD.

- Nažalost, nismo uspjeli pronaći traženu osobu, a potraga je obustavljena. Sve smo pregledali dronom i dalekozorom. S obzirom na to da je skočio u provaliju s litica koje su visoke više od pet metara i dolje se nalazi grmlje i kamenje, postoji realna opasnost da je ozlijeđen. Ne gledamo na njega kao na kršitelja zakona, nego na osobu kojoj treba pomoći. I da, ovo nam je prvi put da dižemo dron na zamolbu policije - otkrio je za Jutarnji list vatrogasac Marko Šalinović u čiju je postrojbu dron stigao prošloga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:32