PODLEGAO OZLJEDAMA

UMRO MUŠKARAC KOJEG SU PRIJE TRI MJESECA BRUTALNO PRETUKLI LAŽNI POLICAJCI: Upali mu u kuću i počeli ga mlatiti: 'Gdje ti je onih 600.000 kuna?!'

 
Josip Horvat je lani u studenome u kuću pustio ljude u policijskim uniformama
 Varaždinski.hr

Josip Horvat (60), kojeg su prije tri mjeseca u Selniku pokraj Ludbrega brutalno pretuli lažni policajci, podlegao je teškim ozlijedama.

Potvrdili su nam to iz PU Varaždinske, a kako saznajemo, teško je pretučeni muškarac umro u bolnici u Klenovniku, kamo je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja premješten iz varaždinske bolnice.

Nesretni muškarac je lani u studenome u kuću pustio ljude u policijskim uniformama kad su pozvonili na vrata obiteljske kuće. Kad im on nije želio reći gdje se nalazi 600.000 kuna, koje je netom prije zbog investicija u poslovanje podignuo u banci, nasrnuli su na njega i započeli ga mlatiti, uglavom po glavi, sve dok im nije otkrio gdje je pospremio novac.

Dok su razbojnici bježali s novcem, Josip Horvat ostao je ležati u lokvi krvi, koja mu je liptala iz glave. Bili su potrebni sati da se dovuče do telefona i pozove policiju, a koja do danas nije otkrila počinitelje razbojništva koje će biti prekvalificirano u teško ubojstvo.

Općina Klenovnik
Bolnica u Klenovniku

Ovo nije prvi put da se razbojnici maskiraju u službenu uniformu kako bi opljačkali ljude koji misle da nemaju razloga ne vjerovati službenoj osobi.

Prije tri je godine stupce crne kronike punio slučaj lažnog policajca koji je na cesti Zagreb- Split, nedaleko tunela Sveti Marko kod Karlovca, opljačkao 100.000 eura. "Policajac" je oko 23 sata navečer blendanjem dao signal automobilu da se zaustavi,a nakon što je vozač i stao, prišao mu je mlađahni, 20 godina star muškarac odjeven u poslicijsku odoru. On je uperio pištolj u vozača i oteo mu novac, za koji je očigledno znao da ga ovaj ima uz sebe. U novcu nije stigao dugo uživati jer je otkriven i uhićen.

Poznat je i trojac koji je u ulozi lažnih bankara i policajaca trima umirovljenicama ukupno ukrao više od pola milijuna kuna. Priča o pozivu iz banke zbog "starih novčanica" koje više nisu u opticaju pa potom i njihove posjete zbog zamjene istih, alarmirala je javnost da ne nasjedaju na takve priče.

U jednom je slučaju starica (93) posumnjala u prave motive lažne bankarice pa ju, iako sa svojih 500 eura, potjerala iz kuće, ali sutradan su do nje došli "policajci iz Petrove". Njihov je zadatak, rekli su, fotografirati eure koje je dan ranije uspjela sačuvati od "bankarice". Poslikali su 65.000 eura i poslali ju oprati ruke deterdžentom za rublje. Za to su vrijeme oni odmaglili s pola milijuna kuna.

Jednaku su pljačku izveli i u Karlovcu gdje je baka (79) predala "policijskom inspektoru" 10.500 eura kako bi u postaji "provjerio novčanice i vratio joj novac ukraden godinu ranije". Prije odlaska staricu je udario nogom u kuk nakon čega je ona pozvala policiju. Zahvaljujući šlampavosti u ostavljanju tragova, policija je uskoro uhitila razbojnike.

Osim preodijevanja u policajce kojima stariji građani mahom vjeruju, razbojnici uglavnom koriste odore medicinskih sestara, glume djelatnike elekrtre ili plinare, maserke, poštare... Sve to kako bi ih ovi pustili u stan i opljačkali ih.

Upravo je danas, 30. siječnja, PU Varaždinska izvijestila o novom slučaju razbojnice, "medicinske sestre". Kad je baki (80) u Možđencu pored Novog Marofa, na vrata pokucala "medicinska sestra" kako bi ju izmasirala novim masažero, žena nije posumnjala u prevaru. Razbojnica je ušla i priključila aparat starici na leđa, za koje joj je vrijeme iz novčanika ukrala nekoliko tisuća kuna.

Također saznajemo i o pokušaju prijevare prošli tjedan, koja je zahvaljujući sumnjićavom muškarcu i ostala samo na pokušaju. Varaždinca su nazvali iz banke, rekli mu da zatvaraju račune i nek dođe podignuti novac, a što je on i učinio. No, nakon što je slijedio drugi poziv iz "banke" da dolaze policajci provjeriti novčanice, muškarac je nazvao policiju, koja je ustanovila pokušaj prevare uz lažni identitet.

Zvog svega, PU Varaždinska iznova upozorava građane da nikoga ne puštaju u stan, ma kakvu uniformu nosio, bez da provjere u policiji o čemu se radi i jesu li na njihovim vratima zaista policijski službenici.

- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, provjerite njihov identitet i ne nasjedajte na titule. Ako ste sami doma, to ne naglašavajte i pozovite nekog od susjeda da vam se pridruži u vrijeme trajanja posjeta. Zapišite s kojim je vozilom osoba doša i registraciju vozila, poku registraciju automobila nepoznatih posjetitelja – apeliraju iz PU Varaždinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:43