NOVO SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

UPLAKANI JOŠKO KLARIĆ 'Odjeća je zajedno s njihovom kožom bila zalijepljena za stijenu, čizme su gorjele... Nismo imali sredstva za gašenje požara'

 CROPIX

Devet godina od tragedije na Kornatu, gdje su pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima stradala 12-orica vatrogasaca iz JVP-a Šibenik te DVD-ova Tisno i Vodice, dok je jedini preživjeli Frane Lučić zadobio teške tjelesne ozljede, u ponedjeljak je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru bivši šibensko-kninski zapovjednik Dražen Slavica ponovio kako nije kriv za ono za što ga se optužuje.

Koje će nove dokaze predočiti obrana i optužba u novom sudskom postupku, koji je pokrenut nakon što je ukinuta oslobađajuća presuda Slavici, tek će se vidjeti, no već na prvom ročištu, pod predsjedanjem novog suca Borisa Radmana, mogli su se čuti neki novi podaci koji su ostali "u cjedilu" nakon trogodišnjeg suđenja, piše Slobodna Dalmacija.


Prvi svjedok u novom postupku Joško Klarić, koji je kao zamjenik sa stradalim sinom Dinom rukovodio akciju gašenja požara na Kornatu, izjavio je tako jučer prvi put da je na mjesto stradavanja prvi stigao helikopter, a ne on, kao što je prethodno utvrđeno.

– Dok sam se spuštao s brda, vidio sam helikopter da nešto vozi ispod sebe. U konobi su mi rekli da je to sajla za gašenje požara. To je bio helikopter koji je preletio prije nego što sam ja došao na lice mjesta – posvjedočio je Klarić. Sa suzama u očima opisao je trenutak u kojem je ugledao mrtvog sina i ostale vatrogasce koji su stradali, koji na sebi nisu imali ni najmanji dio odjeće.

– Ta odjeća je zajedno s njihovom kožom bila zalijepljena za kamenu stijenu koja se nalazila pokraj njih. Džon od jedne cipele bačen je četiri metra južno. Ništa nije moglo to učiniti osim propelera tog helikoptera koji ih je prethodno nadletio. Taj džon nije gorio, već su gorjele čizme. Vidio sam i spremnik goriva. Bio je napuhan, a kamenje uokolo njega bilo je potpuno bijelo. U spremniku nije bilo goriva, a to znam jer sam ga pokušao podignuti – kazao je Joško Klarić. Na pitanje Slavičina odvjetnika Čede Prodanovića zbog čega nije kontaktirao kanader kada mu je tako rečeno u vatrogasnom centru, odgovorio je kako ga nije zvao jer ga nije vidio. Dodao je, kao odgovor na pitanje, i kako vatrogasci nisu imali sredstva za gašenje požara, a sa sobom su imali kanistar od 12 litara benzina.


Zadar, 190916.
Danas je na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno sudjenje vatrogasnom zapovjedniku Drazenu Slavici za Kornatsku tragediju.
Na fotografiji: roditelj poginulog vatrogasca.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

Jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić opisao je kako ih je spržila toplina. Njegove ruke bile su deformirane, a pokušavao ih je skloniti ispod kombinezona.

– Tragediji nije prethodio huk kako je zapisano ranije, već je to bio zvuk koji se čuje kao kada nešto brzo ulazi. Čuo sam to nakon što sam osjetio prvi nalet topline. Vatru sam prvi put primijetio kada je bila deset do dvadeset metara ispred mene – kazao je Lučić i dodao kako ne zna tko je nosio spremnik s benzinom. On je nosio pumpu za gašenje iz koje je kapao benzin. U njoj je bilo do dvije litre goriva.

– Nitko mi nije rekao koliko će kruški s vodom biti dovezeno. Slavica je rekao tri. No, kada smo se iskrcali, kraj sebe nismo imali sredstva za gašenje požara. Vatru sam prvi put primijetio kada je bila deset do dvadeset metara ispred mene. Od tada je prošlo desetak sekundi dok nas vatra nije zahvatila – kazao je Lučić.

Za razliku od prethodnih ročišta, kada su većinu sudnice zauzimali roditelji vatrogasaca, na Sud su jučer stigla tek trojica očeva poginulih vatrogasaca, Joško Klarić, Ivica Strikoman i Igor Marinović, koji su kazali kako dosadašnjim suđenjem nisu zadovoljni.

Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika, te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih, piše Slobodna Dalmacija.
Zadar, 190916.
Danas je na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno sudjenje vatrogasnom zapovjedniku Drazenu Slavici za Kornatsku tragediju.
Na fotografiji: Drazen Slavica i odvjetnik Cedo Prodanovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX
Zadar, 190916.
Danas je na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno sudjenje vatrogasnom zapovjedniku Drazenu Slavici za Kornatsku tragediju.
Na fotografiji: roditelj poginulog vatrogasca.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:40