UTAJIVAČI POREZA

USKOK-ova ISPLATIVA NAGODBA Državni proračun zaradio 6 milijuna kuna od akcije Azija

Policija / Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

Blizu šest milijuna kuna za državni proračun “uprihodio” je USKOK prošlog tjedna kroz sudske presude donesene na temelju postignutih nagodbi s dijelom optuženih utajivača poreza obuhvaćenih akcijom Azija prije tri godine.

Nagodbe se odnose na jedanaest kineskih državljana i pet tvrtki koje su bile obuhvaćene optužnicom kao pravne osobe. Optuženima su izrečene male zatvorske kazne, uvjetne ili im je zatvor zamijenjen radom za opće dobro. No, svi su dobili sporedne novčane kazne od po više desetaka tisuća pa do 153.000 kuna te su državi dosuđeni imovinskopravni zahtjevi, pri čemu je najveći pojedinačni iznos 2,7 milijuna kuna. Usto, sve osuđene osobe moraju platiti troškove kaznenog postupka od pet do dvadeset tisuća kuna.

Tako se na kraju skupio pozamašan iznos, koji je jednim dijelom već i naplaćen, primjerice od blokiranih sredstava na računima ili oduzimanjem nekretnina blokiranih na početku postupka.

Razgranata mreža

Riječ je o kaznenom postupku koji je USKOK pokrenuo 2016. godine protiv prvookrivljenog, tada nedostupnog Gorkog Grubišića, njegovih šest suradnika iz Hrvatske te 50 kineskih državljana i 30-ak njihovih tvrtki registriranih u RH.

Prema optužbi, Grubišić je sa svojim suradnicima kontrolirao mrežu od 12 tvrtki u Hrvatskoj na čije je čelo uglavnom formalno postavljao svoje poznanike i osobe slabog imovnog stanja. Zapravo su tvrtke služile samo za ispostavljanje fiktivnih faktura zainteresiranim “poslovnim” partnerima, koji su na taj način izvlačili sredstva iz vlastitih firmi umanjujući osnovicu za obračun poreza na dobit i profitirajući na račun PDV-a. U ovom slučaju korisnici “usluga” bili su Kinezi i njihove tvrtke, dok su Grubišić i njegova ekipa, prema optužbi, uzimali proviziju od osam posto.

Od veljače 2013. do studenog 2016.. kada je otvorena istraga, ukupno su preko krivotvorenih faktura “zavrtjeli” 52,719.088,40 kuna. Glavnina tog iznosa, koji su Kinezi uplatili Grubišićevim tvrtkama na temelju faktura za robu koja nikada nije isporučena, podizana je s računa i vraćana Kinezima u gotovini, dok su Grubišić i njegovi kompanjoni za sebe zadržali i međusobno podijelili provizije od ukupno gotovo 3,4 milijuna kuna. Prema optužnici, od toga je oko 1,5 milijuna pripalo Gorkom Grubišiću, a ovakvim “poslovanjem” državni proračun RH oštećen je za 14,1 milijun kuna.

U međuvremenu je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo još jednu istragu protiv Grubišića te još 36 mahom hrvatskih državljana i 25 uglavnom domaćih tvrtki zbog daljnjih slučajeva izvlačenja novca po istom modelu. U tom ih se postupku tereti da su na temelju fiktivnih faktura izvukli oko 17,5 milijuna kuna, uzeli 1,1 milijun kuna provizije te oštetili proračun za nepunih sedam milijuna kuna.

Rad za opće dobro umjesto zatvora

Nakon što je u prvom predmetu podignuta optužnica, prošloga tjedna su nakon sjednice optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu za dio optuženika donesene presude na temelju nagodbi s USKOK-om. Najstrožu kaznu dobio je kineski državljanin Biao H., koji je najviše “poslovao” s Grubišićevim tvrtkama. Uz kaznu od 11 mjeseci zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, izrečena mu je sporedna novčana kazna od 153.000 kuna te mora uplatiti u proračun 2,7 milijuna kuna utajenog poreza i dodatnih 20.000 kuna troškova sudskog postupka.

Identičnu zatvorsku kaznu dobila je i okrivljena Chuangen X. koja je dobila 100.000 kuna novčane kazne i državi uz to mora vratiti 802.000 kuna te platiti 15.000 kuna troškova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:34