U IŠČEKIVANJU PRAVOMOĆNE PRESUDE

UŽAS U RAĐAONICI Doktori dječaku uništili život, a država ne da 2,7 milijuna

Dr. Ivo Balenović, koji je bio dežuran u Merkuru kada je porod obavljao privatni ginekolog Đurić, neuspješno je tražio da se odbaci tužba protiv njega
 Damir Krajač/CROPIX

Nesumnjivo je da je Dominic živ upravo zbog enormnog truda i goleme ljubavi koju mu pružaju mama, tata i seka u gradskom stanu od 31 kvadrata u četverokatnoj “limenci” u zagrebačkoj Sigečici.

Dominic Pitra rođen je 25. kolovoza 2007. Njegov je slučaj jedan od najsloženijih i najpotresnijih s loše strane hrvatskog zdravstva. Nakon uredne majčine trudnoće pogreškom liječnika pri porodu zadobio je teška i trajna oštećenja. Nepokretan je i slijep, dnevno trpi do 50 epileptičnih napada, ne može samostalno disati ni gutati, potrebno mu je čistiti respiratorne kanale i često pati od infekcija. Njegova jedina reakcija na vanjske podražaje je osmijeh. Kada trpi bolove - plače.

Nagodba s državom

Priča o dječačiću toplog osmijeha koji se ne da usprkos užasnom početku života ipak je u kolovozu prošle godine krenula prema pravnom sretnom završetku, no nakon što je država obitelji isplatila nesporni dio odštete, novih pomaka u tom pravcu - nema.

Rodilja Jasmina Pitra: Dr. Balenoviću, gdje ti je savjest? Bilo bi ljudski da priznaš pogrešku jer si mom malom Dominicu uništio cijeli život

Neovisno o postupku protiv dvojice liječnika, Dominicovi roditelji poveli su građansku parnicu protiv Kliničke bolnice Merkur i njihova osnivača, Republike Hrvatske. Lani u kolovozu sklopili su nagodbu s državom i isplaćeno im je milijun kuna neosporne akontacije. Razlika iz parnice teške ukupno 3,7 milijuna kuna bit će isplaćena po pravomoćnoj presudi. Odvjetnici Branimir Tuškan i Vesna Kovačević Fras podnijeli su u ime obitelji Pitra dopis Povjerenstvu za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova u kojem apeliraju na poštivanje Odluke Vlade o mjerama za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova u predmetima u kojima je država strana u sporu.

Nisu dobili odgovor

“Obitelj Pitra smatra da su nakon saslušanja svjedoka i izvođenja dokaza vještačenjem stvoreni uvjeti za nastavak postupka medijacije koji je djelomično rezultirao izvansudskom nagodbom od 20. kolovoza 2013.”, stoji u dopisu na koji nisu dobili odgovor.

Danas se na Općinskom sudu u Zagrebu trebaju čitati dokazi i saslušavati svjedoci. U tom, odvojenom, kaznenom predmetu, tuženici su privatni ginekolog Predrag Đurić i liječnik Ivo Balenović, poznat i kao autor hit-romana Ljudožder vegetarijanac u kojem kao insajder prokazuje kriminal i korupciju među liječnicima, a glavni negativac je upravo ginekolog.

Građanska parnica

Teško oštećeno zdravlje Dominica Pitre, prema mišljenjima sudskih vještaka Josipa Škavića i Josipa Đelmiša, posljedica je nestručno vođenog porođaja. Inspekcija Ministarstva zdravlja također je ustanovila niz propusta u organiziranju poroda, kada je dr. Balenović bio dežurni liječnik u rađaoni, a Dominicovu majku porađao je njezin privatni ginekolog dr. Đurić koji u to vrijeme nije imao ugovor s bolnicom. Liječnik Balenović tražio je da sud odbaci tužbu, no to se nije dogodilo. Prvookrivljeni dr. Đurić i država bili su spremni za mirenje, no dr. Balenović smatrao je da je tužba protiv njega neosnovana i tražio je da se prekine građanska parnica dok se u kaznenom postupku konkretno ne utvrdi stupanj njegove krivnje za nestručno vođen porod.

Mirno rješavanje spora

Sutkinja Vinka Nobilo odbila je Balenovićeve zahtjeve. Privatni ginekolog dr. Đurić pristao je na mirenja, a u kolovozu 2013. tužiteljstvo je s odvjetnicima obitelji Pitra počelo pregovore u skladu s naputkom Vlade RH da se sporovi u kojima država nema velike izglede rješavaju mirnim putem. Rezultat je isplata milijun kuna akontacije.

- Sav novac koji smo dobili i koji ćemo dobiti poklonili bismo dalje samo da on ozdravi - rekao je Dominicov otac Vanja Pitra.





Dječakovo se stanje pogoršava

I novo medicinsko vještačenje u slučaju Domonica Pitre, koje je provela Ljerka Cvitanović Šojat, govori da su postupci dr. Balenovića i dr. Đurića u vezi s nastankom teških posljedica.

Novi nalaz je i svojevrsni dokaz pogoršanja općeg stanja nesretnog dječaka u vremenu od zadnjeg vještačenja.

U nalazu, u kojemu su pobrojane sve zdravstvene institucije u kojima je Dominic od rođenja bio liječen, opisano je na što je sveden život mališana koji je danas mogao biti zdrav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:20