KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

VARAŽDINSKA POLICIJA KAZNENO PRIJAVILA DVOJICU MUŠKARACA Neovlašteni arheolozi gotovo tri godine krali s nalazišta Bistričaka

Ilustracija
 / HANZA MEDIA

Varaždinska Policijska uprava dovršila je kriminalističko istraživanje i kazneno prijavila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su od 2013. do 2016. godine neovlašteno obavljali istraživačke radove u arheološkoj zoni Bistričaku i ukrali predmete neprocjenjive vrijednosti.

Kako se navodi u ponedjeljak u priopćenju varaždinske Policijske uprave, muškarce u dobi od 45 i 40 godina sumnjiči se da su od početka 2013. do listopada 2016. neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na tumulu Gomili na području arheološke zone Bistričaka u Jalžabetu u blizini Varaždina.

U tom je razdoblju iz grobne komore otuđeno nekoliko predmeta neprocjenjive vrijednosti koji su kulturno dobro Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.

Iz policije izvještavaju kako su u premetačini na temelju naloga Općinskoga državnog odvjetništva u stambenim objektima i drugim prostorijama kojima se osumnjičeni koriste pronađeno nekoliko desetaka raznih predmeta nalik na arheološke nalaze.

Nakon kriminalističkog istraživanja protiv dvojice muškaraca mjerodavnome državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra te zbog teške krađe, izvijestila je varaždinska Policijska uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:32