STIHIJA ENORMNIH RAZMJERA

VATRENI PAKAO U ŠIBENIKU Ogromni požar i dalje aktivan, ali od prijepodneva pod kontrolom, četvorica gasitelja ozlijeđena, počela je padati kiša

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX, Nikša Stipaničev / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

>>> NOVO 10:46 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju prijepodne kako bi se požar kod šibenske Dubrave možda mogao već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod nadzorom, a stanje na terenu je stabilno.

Tucaković je to izjavio za ŠibenikIN podsjetivši kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata.

Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

"Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega", rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Tucaković je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika.

Trenutno je na tereno između 170 i 180 gasitelja.

Tijekom noći bila su ozlijeđena četiri vatrogasca, jedan iz Splita a ostali iz Šibensko-kninske županije.

Riječ je ozljedama koljena, ruke, opekotinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

---------------------

10:35 Požar koji je jučer popodne buknuo kod Šibenika stavljen je pod kontrolu, rekao je za Media servis zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević.

---------------------

9:47 Na požarište na području Šibenika došao je i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. On je istaknuo kako je veliki požar uspješno riješen i prije kiše.

- Pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. Oko 200 vatrogasaca vojska, kanaderi i zračni traktori odradili su sjajan posao. Vitalne funkcije stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu - kazao je ministar policije.

Prema njegovim riječima, Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima, istaknuo je Božinović.

---------------------

9:14 Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena.

No, to možda i nije jako loša vijest, s obzirom da je nevrijeme donijelo i kišu, koja bi zasigurno mogla pomoći vatrogascima na terenu, a njih je ondje i dalje oko 200, uz 50-ak pripadnika Hrvatske vojske.

---------------------

8:27 Kako se doznaje od Volimira Miloševića, zapovjednika JVP Šibenik najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj koji je i dalje aktivan na području Dubrave i Bilica zahvatio je između 800 i 900 hektara.

Samo nadljudskim naporima vatrogasaca nije bilo žrtava ni štete na objektima. Jedina šteta na objektima je jedna nagorena krovna konstrukcija, no kuća je spašena.

Milošević je ponovio kako je tijekom noći najteže stanje bilo u biličkim zaseocima Slavice, Lugovići i Dulibići.

Inače, šibenskim vatrogascima u pomoć stižu kolege iz cijele Hrvatske. Od ranog jutra na požarištu su ponovno i zračne snage. Vatrogasci očekuju i pomoć kiše, javlja Šibenski.hr.

---------------------

Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju rano ujutro županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

FOTOGALERIJA: Veliki šumski požar na području Bilica

"Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi... tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

Još uvijek su, međutim, zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja.

FOTOGALERIJA: Vatrogasci u borbi s velikim požarom kod Šibenika

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

Ranije tijekom noći stihija je bila ugrozila zaseok Slavice u kojima su se vatrogasci borili oko samih objekata i provodili evakuaciju stanovništva, rekao je tijekom noći zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

"Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata", rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje, prije nego što su kasnije tijekom jutra stigle nešto bolje vijesti.

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu tada opisao "dosta teškom".

FOTOGALERIJA: U borbu s požarom u nedjelju ujutro ponovno su se uključili kanaderi

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je Tucaković za Hrvatsku televiziju.

On je u nedjelju ujutro za Hrvatski radio izvijestio da su ozlijeđena još dvojica, dakle ukupno četvorica, vatrogasaca. Jedan se nagutao dima, a drugi je imao ozljedu ruke. Tucaković je za Media Servis rekao da je situacija na požarištu u međuvremenu poboljšana.

"Vjetar je na vrijeme stao pa smo dosta toga polovili. Ljudi su zaista uložili nadljudske napore da se taj požar smiri. Situacija je puno bolja nego sinoć. Autocesta je otvorena i čvor Šibenik je otvoren", izjavio je nešto prije 7 sati Tucaković.

FOTOGALERIJA: Noćna bitka s velikim požarom na području Bilica kod Šibenika

Na gašenju požara angažirano je i 50 pripadnika Hrvatske vojske, a u ranim jutarnjim satima stigla je i informacija o slanju dodatnih snaga na požarište iz unutrašnjosti. Iz Zagreba je nešto poslije 7 sati krenulo sedam vatrogasnih vozila, dok su iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije izvijestili da je u 6 sati prema Šibeniku krenulo osam vozila s 24 vatrogasca, no oni su nekoliko sati kasnije krenuli natrag prema Karlovcu, s obzirom da je zapovijed o njihovu slanu zbog znatno povoljnijeg stanja na požarištu - opozvana.

Iz Ministarstva obrane su u nedjelju ujutro izvijestili da su sudionici Hrvatske vojske cijelu noć bili angažirani na gašenju požara, a potvrdili su i da su u ranim jutarnjim satima na teren ponovno stigle i zračne snage, konkretno dva kanadera i jedan air traktor. Ranije spomenutih 50 pripadnika kopnenih snaga HV-a koji su iz vojarne u Benkovcu na teren upućeni još tijekom subote u nedjelju će zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.

- Letačke protupožarne posade i danas će djelovati i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske, naveli su u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:24