REKORDNI PROCES

Već 40 godina pokušava dobiti naknadu za pijesak

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2009. u 21:06

Nekadašnji Kombinat Mljet neovlašteno je vadio pijesak s terena Pere Brzice u čiju je korist presuđeno još u Jugoslaviji, ali se tadašnji odvjetnik nije usudio tražiti naknadu

DUBROVNIK - Kao i mnogo puta u proteklih 40 godina, Pero Brzica iz Dubrovnika jučer je ujutro otišao u dubrovački sud radi parnice kojom od nekadašnjeg Kombinata Mljet iz Babina Polja traži nadoknadu štete jer je s njegova terena u Saplunari na tom otoku neovlašteno kopao pijesak.

Promijenila se država

- Bila je jedna presuda još u onom sustavu, istina u vrijednosti oko šest puta manjoj od stvarne, ali se odvjetnik nije usudio od kombinata tražiti isplatu. Kad sam doznao, već je bilo kasno - smireno objašnjava Pero Brzica, šaleći se kako bi završio pravni fakultet da je znao da će parnica ovako dugo trajati.

Od davanja predmeta na sud mnogo se toga promijenilo, i država i sustav, ali sljednici kombinata Mljet još postoje, kaže uporni tužitelj koji se nada da će njegov predmet ipak uskoro biti priveden kraju.

Nekoliko se puta obraćao i premijeru iz čijeg su mu ureda odgovorili da su njegovu predstavku žurno proslijedili nadležnome ministarstvu uz molbu za što hitnije rješavanje. Bilo je to prije četiri godine, a sudovanje još traje.

Objektivne okolnosti

Željko Soldo, glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku, naveo je da je posrijedi niz objektivnih okolnosti koje proistječu iz same činjenice da se postupak tako dugo vodi, a koje uvijek iznova odgađaju rješenje predmeta.

Jučer je tako zaključeno da je nekim ranije dostavljenim dokumentima istekao rok, kaže Petar Brzica koji treba ponovno vaditi te dokumente pa opet s njima ići na sud, sve u nadi da će jednom stići i konačna presuda u sporu započetom davne 1969. godine.

Izdvajamo