ŠTO SE DOGODILO

VELIKA ISPOVIJEST MAJKE MLADIĆA ZA KOJEGA TVRDI DA GA JE PRETUKAO POLICAJAC 'Jecao je, zapomagao, gušio se... Rekao je da ga je premlatio naš susjed'

u krugu: majka 17-godišnjaka
 Željko Hajdinjak / CROPIX, screenshot HRT

Majka 17-godišnjeg mladića iz Svibovca Podravskog kraj Varaždina tvrdi da je njezinog sina u noći sa subote na nedjelju u policijskoj postaji u Varaždinu pretukao policijski službenik, inače njihov susjed iz Svibovca Podravskog. U policiji su međutim utvrdili da prilikom postupanja prema maloljetniku nije bilo propusta te da maloljetnik pritom ni na koji način nije ozlijeđen, a priopćili su i da protiv njega vode postupak zbog prijetnji i prisile te drugih kaznenih djela na štetu službene osobe, odnosno policijskoj službenika.

Slučaj se dogodio u noći sa subote na nedjelju. Maloljetnik (17) iz Svibova Podravskog, mjesta udaljenog desetak kilometara od Varaždina, u društvu prijatelja iz istog mjesta uputio se u Varaždin u izlazak.

- Mog sina i njegovog prijatelja u grad je odvezla majka tog prijatelja, a otišli su u jedan kafić u samom centru grada. Bila sam već u krevetu i spavala kada mi je, desetak minuta iza ponoći, zazvonio telefon. Broj je bio sakriven pa se u prvi mah nisam ni mislila javiti, no ipak me nešto kopkalo pa sam se odlučila javiti. Zvali su me iz varaždinske policije i izvjestili me da je moj sin kod njih u policijskoj postaji. Policajac mi je rekao da se dogodila nekakva svađa u kafiću u kojem je moj sin bio i da je došlo do naguravanja te da je moj sin zvao policiju. Odmah me umirio i rekao mi da je s mojim sinom sve u redu, da je on oštećen u tom slučaju i da samo moram doći po njega u policijsku postaju - započinje svoju priču mladićeva majka.

Susjed policajac

- Brzo sam se spremila i otišla u policijsku postaju. Prošlo je malo više od pola sata od poziva koji sam primila. Tamo su mi rekli da pričekam u jednoj prostoriji u kojoj sam zatekla našeg susjeda, policijskog službenika iz Svibovca Podravskog. Nešto je mrzovoljno pisao, pozdravili smo se, on je nastavio nešto pisati i tako smo proveli u tišini nekoliko minuta dok u prostoriju nije došao još jedan policajac koji me je izvijestio da je u vremenu od poziva koji su mi uputili do mog dolaska u policijsku postaju izbio incident u kojem je sudjelovao moj sin. Rekao mi je da nije ništa ozbiljno, ali da su pozvali hitnu pomoć. Odmah me uhvatila panika, no taj mi je policajac rekao da je riječ samo o proceduri i da se ne nerviram i da ostanem smirena - nastavlja.

- Nekoliko minuta kasnije u policijsku postaju stigla je ekipa hitne pomoći i doktor me pozvao da pođem s njim da vidim svoje dijete. Odveli su me do jedne hladne, prljave i mračne prostorije u dvoru policijske postaje. Tamo su smještena tri nekakva boksa, a u jednom od njih, na krevetu je sjedio moj sin, vezan lisicama iza leđa. Bilo je vidljivo da nije priseban i da je u šoku. Uopće nije primijetio da sam došla. Istrgnula sam se policajcu iz ruku i dotrčala do rešetki, a on je počeo jecati, moliti za pomoć. Kroz suze mi je rekao da su ga pretukli, da ga je susjed policajac šamarao i udarao rukama i nogama po glavi. Počela sam zapomagati, molila sam da ga puste. Policajac i doktor su me odvezli u stranu. Izmjerili su mi tlak i dali mi nešto za smirenje. U tom trenutku moj sin je počeo povraćati, počeo se gušiti u šlajmu, a vidjela sam i da povraća krv. Policajac mi je samo rekao da je sve u redu, da povraća jer je previše popio i da će sve biti u redu s njim. Doktor je konstatirao da ne vidi da je moj sin ozlijeđen te je otišao, a policajci su me otjerali doma i rekli mi da po sina dođem ujutro. Moj sin je tako ostao u toj hladnoj, mračnoj i prljavoj prostoriji u kojoj ne bih ni psa ostavila, a ja sam bila prisiljena otići kući - nastavlja svoju priču majka maloljetnika.

Uvrede i psovke

- Uspjela sam razgovarati sa sinom koji mi je ispričao što se dogodilo. Rekao mi je da je čekao da ga dođem pokupiti u policijsku postaju kada je došao naš susjed i počeo ga vrijeđati i psovati. Govorio mu je da je delinkvent i huligan, psovao mu majku i prijetio mu da će ga istući sljedeći put kad ga vidi u selu. Moj sin je tražio od njega da mu vrati mobitel da me može nazvati, no taj policajac je to odbijao. I onda je u jednom trenutku policajac nasrnuo na njega, dva ili tri puta ga snažno ošamario tako da je pao na pod. Dok je bio na podu nekoliko ga je puta šutnuo nogom te mu je zatim s još nekoliko policajaca vezao ruke, prvo jaknom, a onda i lisicama. Tako vezanog su ga kao psa vukli do pritvora te ga doslovno izgurali unutra, a tamo je moj sin dobio još nekoliko šamara - ističe.

- Nakon neprospavane noći, u nedjelju prijepodne oko 10 sati došla sam ponovno u policijsku postaju. Ponovno je došla ekipa hitne medicinske pomoći te smo ponovno otišli do te strašne prostorije u kojoj je moj sin proveo noć. Bio je cijeli ispovraćan i spavao je u vlastitoj bljuvotini, tresao se koliko mu je bilo hladno. Taj prizor jako me uznemirio te sam počela zapomagati, a policajac koji je bio s nama bezobrazno mi je odbrusio da se smirim ili će me izbaciti van. Doktorica hitne pregledala je mog sina. Pitala ga je kako se osjeća i rekao joj je da ga užasno bole glava i nos i da ga boli i noga. Rekao je da je užasno žedan i da mu policajci tijekom noći i jutra nisu dali ni kap vode. Doktorica mi je rekla da prostim okom ne vidi da je moj sin ozlijeđen, a ja sam zatražila da ga se odveze u bolnicu i temeljito pregleda. Policajci su se odmah počeli izmotavati i tvrditi da je sve u redu s njim i da nema potrebe da ide u bolnicu. Rekli su mi da ga odvezem doma i skuham mu juhicu i da će uskoro biti k'o novi. No, inzistirala sam da ga se odveze u bolnicu - ističe.

Pratio ga po bolnici

- Pričekali smo neko vrijeme dok nisu stigla kola hitne pomoći u koja samo se ukrcali moj sin, ja, doktorica i jedan policajac. Kad smo došli u bolnicu, taj nas je policajac pratio svugdje. Došli smo na hitnu kirurgiju gdje je mog sina zaprimila jedna doktorica. Temeljito ga je pregledala, poslala ga na vađenje krvi i rentgen. Obavili smo sve pretrage, a policajac je bio i dalje cijelo vrijeme prisutan. Rentgenska snimka pokazala je da moj sin nema nikakav prijelom ili nešto, ali doktorica je, s obzirom da se žalio da ga užasno boli glava i da je izgledao dosta iscrpljeno i blijedo, preporučila da ostane u bolnici na promatranju. Na to se uključio policajac koji je ponovno bahato komentirao da za to nema potrebe i da mom sinu nije ništa, no doktorica mu je odgovorila da o tome hoće li moj sin ostati u bolnici na promatranju ili ne, mogu odlučivati samo ja - naglašava.

- Odlučila sam, naravno, da će moj sin ostati u bolnici i odvezli su ga na odjel dječje kirurgije. Policajac nas je i dalje pratio u stopu. Medicinska sestra koja je zaprimila mog sina pitala ga je tko je on i što radi s nama, a on joj je odgovorio da je od nadređenih dobio naredbu da čuva mog sina jer je uhićen. Medicinska mu je sestra pokušala objasniti da je riječ o dječjem odjelu koji je pod ključem i da nitko ne može ni ući ni izaći s odjela bez odobrenja, no on je inzistirao da ide s nama i cijeli dan je proveo s mojim sinom na odjelu dječje kirurgije - ističe.

- Otišla sam kući leći na par minuta jer uopće nisam spavala i da uzmem sinu pidžamu i papuče da mu odnesem u bolnicu, a kad ono, u dvorištu se odjednom pojavio kordon policije. Rekli su mi da imaju nalog za pretres kuće jer je moj sin prijetio policijskom službeniku. Tražili su bombe, pištolje, oružje, Razbacali su cijelu kuću i naravno da ništa nisu pronašli. Koliko je to bio važan pretres govori i činjenica da je prisustvovao i osobno načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić - ističe majka dodajući na kraju da planira podnijeti kaznenu prijavu protiv policijskog službenika za kojeg sumnja da je ozlijedio njenog sina.

'Sve po zakonu'

O događaju su se očitovali i iz PU varaždinske. Ističu da su sa spomenutim 17-godišnjakom obavili obavijesne razgovore vezano uz slučaj narušavanja javnog reda i mira u kojem je sudjelovao te da su sve radnje koje su poduzimali provedene sukladno propisima i uz nazočnost svih osoba koje zakon uvjetuje kada je u pitanju postupanje prema maloljetnoj osobi.

Posebno naglašavaju da maloljetnik tijekom policijskog postupanja nije ni na koji način ozlijeđen što potvrđuje i medicinska dokumentacija liječničkih ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koje su u dva navrata pozvane u Policijsku postaju jer prema maloljetniku upotrijebljena sredstva prisile. Ustvrdili su i da su nadležne službe za zakonitost postupanja utvrdile da su sredstva prisile uporabljena zakonito i opravdano te da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika što je potvrđeno i uvidom u video nadzor prostorije u kojoj su sredstva prisile uporabljena te drugih prostorija u kojima je maloljetnik boravio u Policijskoj postaji Varaždin.

Za kraj su dodali i da je u tijeku provođenje policijskih izvida zbog utvrđivanja svih okolnosti vezanih uz kaznena dijela prijetnje, prisile prema službenoj osobi i drugih kaznenih djela za koje postoji osnovana sumnja da su počinjena na štetu policijskih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:30