KONTROVERZNA BANKA

VELIKA MEĐUNARODNA ISTRAGA Poduzetniku i negdašnjem šefu propale banke iz BiH blokirali luksuzne vile u Remetama i na Korčuli

Edvinas Navickas bio je direktor BIB banke čiji je stvarni vlasnik bila UBIG grupa ruskog biznismena Vladimira Romanova
 LinkedIn, CROPIX

Krakovi velike međunarodne istrage koju su tužitelji iz Banje Luke i Sarajeva pokrenuli zbog propasti tamošnje Balkan Investment banke (BIB), koja je bila u vlasništvu litvanske banke Ukio i investicijske grupe UBIG, došli su i do Hrvatske.

Naime, zbog sumnji da je Edvinas Navickas (40), bivši predsjednik uprave banke, dio novca izvučen iz banke uložio u nekretnine i poslove u Hrvatskoj, zagrebački i dubrovački županijski sud su na zamolbu Okružnog suda iz Banja Luke blokirali nekretnine Navickasove obitelji, a riječ je o luksuznim vilama u zagrebačkim Remetama i u Blatu na Korčuli.

Navickas koji se od prije dvije godine, od kada je banka propala, navodno rijetko pojavljuje u Banjoj Luci, po svemu sudeći živi na relaciji Hrvatska - Litva, a u Zagrebu ima registriran privremeni boravak.

Slučaj afere BIB u BiH medijima je dobio velik odjek budući da je Republika Srpska prije dvije godine morala utrošiti velik novac da bi sanirala banku te spasila uloge štediša, a prema tvrdnjama tamošnjih tužitelja za proračun srpskog entiteta u BiH nastupila je šteta od nekih 100 milijuna konvertibilnih maraka (50 milijuna eura).

Optužbe iz Banje Luke

Ukio banka, odnosno njezin vlasnik UBIG grupa u vlasništvu su kontroverznog ruskog biznismena Vladimira Romanova, bivšeg vlasnika škotskog nogometnog kluba Hearts, koji se i sam našao pod lupom istražitelja upravo zbog propasti Ukio banke prije dvije godine. Protiv bivših čelnih ljudi banke policajci su podnijeli više kaznenih prijava, a paralelno se provode dvije istrage. Jednu vodi Tužilaštvo BiH, a drugu Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

Hrvatski sudovi Navickasove su nekretnine u Hrvatskoj blokirali na osnovi optužbi iz Banje Luke, a one ga terete da je od 2004. do 2013. kao direktor BIB-a omogućio tvrtkama Birač i Alumina iz Zvornika, koje su također bile u vlasništvu UBIG-a, poslovanje preko računa dviju tvrtki koje su one imale u Ukio banci u Litvi, čime su izbjegli blokade računa Birača i Alumina, a čime je dalje nanesena šteta za proračun Republike Srpske.

Naime, zvorničku tvornicu Birač u kojoj se proizvodila glinica, osnovna sirovina za proizvodnju aluminija, 2001. je kupila UBIG grupa iz Litve, a tvornica je nedavno otišla u stečaj zbog nagomilanih dugova. UBIG i dalje potražuje ogromne iznose iz stečajne mase Birača, a paralelno se sa stečajem u BiH medijima gomilaju optužbe kako je propast Birača zapravo posljedica kriminalnih aktivnosti.

Moćna korporacija

Priča o, kako se sada čini, prilično suspektnom angažmanu moćne litvanske banke i korporacije u BiH osim navedenih blokada ima i još jednu veliku poveznicu s Hrvatskom. Krajem 2006. godine, kada je tadašnja Vlada trebala prodati šibenski TLM, kao potencijalni kupac šibenske tvornice pojavio se upravo litvanski UBIG, odnosno Ukio grupa. Međutim njihova ponuda, premda je naizgled bila puno bolja od ponude tada oformljenog konzorcija Adrijal, na kraju je odbijena, a razlog je među ostalim bila procjena Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema kojoj je iza Litvanaca stajao kapital sumnjivog porijekla.

Subvencionirana struja

Glavni razlog odbijanja Litvanaca bio je u tome da se već dulje vrijeme pripremala prodaja TLM-a Adrijalu, no poznato je i da posao s Adrijalom nije baš imao sretan epilog za radnike TLM-a, a i hrvatske porezne obveznike, pogotovo zbog trojnog govora o isporuci subvencionirane HEP-ove struje Mostarskom aluminiju, koji je bio jedan od preduvjeta za kupnju TLM-a.

500 milijuna kuna štete

Riječ je o slučaju koji će poslije u javnosti postati poznat kao afera HEP-TLM, a na kojoj je hrvatski proračun oštećen za više od 600 milijuna kuna. Zbog tog slučaja vode se kazneni postupci protiv bivšeg premijera Ive Sanadera te bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:25