VJEŠTACI

VELIKA REKONSTRUKCIJA STRAVIČNE NESREĆE NA KVATRIĆU Kako je pijani bivši nogometaš autom pokosio pješake: Nije ih vidio zbog otvorenih zračnih jastuka

Prometni vještak: Kad se otvori zračni jastuk, udarac u pješake se osjeća kao udarac u prepreku.Toksikologinja: Vozio je s više od 2,16 promila
Smrskani Audi kojim je Nikola Kovačević (u krugu) usmrtio dvoje ljudi na Kvaternikovom trgu u Zagrebu 11. travnja 2016.
 Hanza Media / Facebook

U nastavku suđenja bivšem nogometašu Nikoli Kovačeviću (26), optuženom da je lanjskog travnja na zagrebačkom Kvatriću sa 2,16 promila alkohola u krvi pri brzini od 108 km/h ugasio živote dubrovačkog para Kusalović, Ljiljane (61) i Aleksandra (67), provedeno je kombinirano vještačenje.

Nije kočio

S obzirom na to da obrana pokušava ukazati na niz nelogičnosti na optužbu za nepružanje pomoći odnosno dokazati da vozač nije vidio pješake zbog aktiviranih zračnih jastuka, kao i da nije bio sposoban pomoći unesrećenima s obzirom na pijanstvo, vještak psihijatar Željko Marinić je rekao da je Kovačević “u vrijeme nesreće bio u srednje pijanom stanju i smanjeno ubrojiv, ali ne bitno”.

Odgovarajući na pitanja suca, tužiteljstva i Kovačevićeva odvjetnika Rafaela Krešića, prometni vještak Zvonko Ivašić je, pak, potvrdio da su se u Kovačevićevu Audiju tijekom nesreće aktivirali vozačev i suvozačev zračni jastuk, kao i desna zračna zavjesa.

- Vjerojatno je da su se prednji zračni jastuci otvorili pri udaru o zaštitnu ogradu nogostupa, a bočni kod udara o rub zgrade. Pri aktivaciji jastuka vozač ne vidi van. Udarac u pješake se osjeća kao udarac o prepreku koju zbog zračnih jastuka ne vidi. Tragova kočenja ili naglog skretanja nije bilo. Očito je da vozač nije pratio zakrivljenost kolnika pa se autom popeo na nogostup i naletio na oštećene - smatra vještak Ivašić.

Toksikologinja Ranka Ferček izračunala je da je vozač u trenutku udesa imao više od 2,16 promila u krvi, a on sam je ranije priznao da je kobnog dana natašte popio šest, sedam piva te pet, šest čašica viskija. Stoga vještakinja smatra da je pri tom stupnju alkoholiziranosti moguće da “pospanost i umor dovedu do trenutka da osoba zaspi”.

Bio je pijan

- Bio je u pijanom stanju u kojem osobe imaju značajne poremećaje u percepciji stvarnosti. I njihova motorika je nestabilna. Imaju smetnje u vizualnom opažanju, sužava im se vidni kut i javljaju se mrlje pred očima. S kognitivne strane osoba je sklona neadekvatnom razumijevanju stvarnih događaja, a dolazi i do povremenog suženja svijesti, što pokazuje neurološki nalaz jer je liječnik zaključio da je imao sačuvanu svijest i da se događaja sjeća jasno. Od patoloških simptoma uočen je nesiguran hod i poremećaj fine motorike.

Ronald Goršić / Hanza Media
Nikola Kovačević u sudnici

Vjerujem da je kod njega došlo do tzv. situacijskog otriježnjenja - smatra vještakinja Ferček. Optužnica ga tereti da se 11. travnja u 21.43 sati vozio Audijem po Maksimirskoj te je dolaskom do tramvajske stanice udario u metalnu staklenu ogradu pješačkog pothodnika, nakon čega je ušao u raskrižje s Domjanićevom i Kvaternikovim trgom gdje je udario u nogostup i semafor.

Nakon toga je okrznuo pročelje kbr. 1 Domjanićeve ulice, da bi 15 metara dalje od tog kućnog broja naletio na skupinu pješaka. No, ni tada nije stao nego je Audijem naletio na prometni znak i u kante za smeće. Zatim je istrčao iz Audija i počeo bježati, a dvojica prolaznika su za njim potrčala i sustigla ga. Ljiljana Kusalović je umrla odmah od višestrukih prijeloma, nagnječenja pluća i lubanje s oštećenjem mozga.

Njezin suprug Aleksandar umro je nakon dva dana od prijeloma lubanje, kralježnice, ključne kosti, krvarenja...

Osim Kusalovića, lakše je ozlijeđena i njihova prijateljica Mara Sudar, a leteći dijelovi auta odbačeni su i na maloljetnu Paulu P. Upravo najmlađa žrtva na ročištu je postavila imovinsko-pravni zahtjev “težak” 75.000 kuna, dok ostali svoju novčanu satisfakciju potražuju u parnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:40