SPORNI POSLOVI

VELIKE MALVERZACIJE STRUPCIMA Direktor u Hrvatskimšumama s bratom i još 18 ljudi pod istragom zbog milijunske štete

DORH tereti Davora F. da je od svog brata i Dražena V. zatražio da za njegov račun, ali na svoje ime kupe dionice jedne tvrtke, kojoj su Hrvatske šume isporučivale trupce iako ih ona nije redovito plaćala

OSIJEK - Čak 18,2 milijuna kuna teške su malverzacije s trupcima Hrvatskih šuma zbog kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv 20 osoba.

Prvookrivljeni u ovom slučaju je Davor F., voditelj Podružnice Hrvatskih šuma u Našicama, a među okrivljenima su i njegov brat Krešimir, potom Tomislav i Kristina H., Hrvoje P. te Dražen V. Državno odvjetništvo, naime, tereti Davora F. da je od svog brata i Dražena V. krajem 2009. zatražio da za njegov račun, ali na svoje ime kupe dionice jedne tvrtke, kojoj su Hrvatske šume isporučivale trupce iako ih ona nije redovito plaćala. Tim su radnjama Hrvatske šume oštećene za 9,6 milijuna kuna. Poduzeće je ubrzo propalo.

Dražen V., Krešimir F. i Tomislav H. potom su otvorili novu tvrtku, a u DORH-u smatraju da je i njezin vlasnik zapravo bio Davor F. Po istom principu kao i s prvom tvrtkom Hrvatske šume oštećene su za dodatnih 5,7 milijuna kuna.

Još 1,8 milijuna kuna iznos je protupravne imovinske koristi koja je prema sumnjama istražitelja pribavljena tako što je Davor F. tražio od Tomislava H. da s računa tvrtke trima osumnjičenima, među kojima je bio i Krešimir F., isplati 1,8 milijuna kuna u vidu pozajmica, a taj je novac potom proslijeđen Davoru F. i još nekim osobama po njegovu izboru. Tomislav i Kristina H. su pak kao direktori dviju tvrtki iz Našica i Đurđenovca preplatili kotlovnicu koju su kupili od jedne tvrtke kojoj su time omogućili imovinsku dobit od 1,1 milijun kuna. U istražnom je zatvoru četvero od prvih sedmero okrivljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:00