SRAMOTA

VELIKI MISTERIJ U SJEDIŠTU ISTARSKE POLICIJE: TKO JE IZ ZGRADE U PULI OTEO ZAPLIJENJENI KEŠ Specijalni tim iz Zagreba traži lopova među kolegama

 
 Marijana Banko / Google Street View / Cropix

Iz sjedišta istarske policije na Trgu Republike u Puli nestao je novac koji je krajem ljeta na poznatim pulskim glazbenim festivalima zaplijenjen s drogom.

U Policijskoj upravi istarskoj potvrdili su nam da je 15. listopada utvrđeno da nedostaje dio novca koji je oduzet osobama osumnjičenim za počinjenje određenih kaznenih djela na pulskom području. Doduše, o kojem je iznosu riječ, nisu nam htjeli otkriti.

“Ravnateljstvo policije uputilo je u policijsku upravu stručni tim kako bi se utvrdile sve okolnosti tako da za sada nismo u mogućnosti iznositi druge detalje”, naveli su.

Veće zapljene

Ipak, kada se na službenim stranicama PU istarske pregledaju izvješća o većim zapljenama droge i novca ove godine, vidljivo je da je prva veća zapljena bila odmah nakon početka prvog glazbenog festivala “Dimensions” 29. kolovoza, kada se pulska policija pohvalila da je zaplijenila 87.950 kuna, 8910 britanskih funti, 3600 eura, 700 škotskih funti, 500 albanskih leka, 200 čeških kruna, 20 irskih funti i 20 danskih kruna. U istoj akciji pulska je policija zaplijenila droge u vrijednosti više od milijun kuna i privela pet osoba: 30-godišnjeg S. C. G., 27-godišnjeg J. S. S., 26-godišnjeg J. A. F., 25-godišnjeg K. D. N. i 22-godišnju R. A. J. iz Velike Britanije.

Naime, 29. kolovoza oko 00.20 sati policajci su prilikom otvorenja festivala na ulazu u pulsku Arenu zatekli 30-godišnjaka i 26-godišnjaka koji su kod sebe imali više vrećica s kokainom, ketaminom i tabletama MDMA. Budući da su osumnjičeni boravili u kampu, tamo su ispred kućice zatekli i uhitili još 27-godišnjaka, 25-godišnjaka i 22-godišnjakinju koji su također kod sebe imali različite vrste droge. Kod osumnjičenih je tada pronađeno 28,9 grama kokaina, 33,6 grama ketamina i 219 tableta MDMA-a. Pretragom mobilne kućice i Peugeota zagrebačkih oznaka pronašli veću količinu droge: 422 grama kokaina, 327 grama ketamina, 7008 tableta MDMA-a, 194 grama praškastog MDMA-a, 1001 komad LSD-ja i 72,6 grama marihuane.

Na tome nisu stali. Zapljena je bilo i sljedećih dana jer je nakon “Dimensionsa” počeo drugi veliki glazbeni festival, “Outlook”. Tada je bilo zapljena različitih vrsta droge, a novac se u izvještajima ne navodi. U prvoj većoj akciji naplaćeno je 415.332,92 kuna kazni, a u drugom velikom valu zapljena naplaćeno je 337.666,33 kune kazni.

Tim iz Ravnateljstva policije ima pune ruke posla jer će morati utvrditi iz koje zapljene nedostaje novac. Ne zna se koliko osoba provjerava policajce koji su bili u doticaju s tim novcem. Osim toga, spomenuta zapljena novca, o kojoj su mediji već pisali, vjerojatno nije bila jedina. Bilo je, naime, i niz manjih tijekom festivala. Kako se radi o kunama, ali i drugim valutama, sve to treba temeljito provjeriti. Sljedećih dana znat će se sigurno koliko je novca ukradeno i tko mu je sve imao pristup.

Poligraf

Ovo nije jedini slučaj u kojem se istražuje krađa novca iz policije na području Istre. Ljetos je iz postaje Poreč procurila informacija da je nestao dio novca koji se donacijama prikupljao za njihova poginulog kolegu Tomislava Bašića, odnosno za pomoć njegovoj supruzi i sinu. Tada je, navodno, dio policajaca bio na poligrafu, a iz policije su nakon toga poručili da se još provjerava je li novac ukraden jer se službena evidencija prikupljanja donacija nije vodila.

“Još utvrđuju sve okolnosti spomenutog događaja te se zasad ne zna je li netko otuđio dio novca ili nije”, poručili su u četvrtak iz Policijske uprave istarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:25