TRAGEDIJA NA KORANTU

VELIKI OBRAT NA SUĐENJU DRAŽENU SLAVICI Zapovjednici DVD-a priznali da su oni poslali maloljetne vatrogasce na Kornat!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2016. u 09:23

HANZA MEDIA

Novim svjedočenjem Siniše Salomona i Petra Popovića na ponovljenom suđenju za Kornate najviše zadovoljstva mogla bi imati obrana optuženog Dražena Slavice. Naime, bivši zapovjednik DVD-a Tisno Salamon te biviši i sadašnji zapovjednik DVD-a Zablaće Popović u utorak su na izravna pitanja predsjednika sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru Borisa Radmana rekli da su oni, na traženje JVP iz Šibenika, odredili koji će vatrogasci biti upućeni tog kobnog dana iz njihovih postrojbi na gašenje požara na Kornatu, piše zadarski.hr.

 

Među upućenim vatrogascima bilo je i onih članova DVD-a koji nisu prošli vatrogasnu obuku, ali i maloljetnika, no to ih nije pokolebalo da ih upute prema helikopteru u Šibenskoj vojarni Knezova Bribirskih odakle su krenuli na požarište. Takva praksa slanja na požarišta maloljetnih osoba ili osoba bez završene vatrogasne obuke u DVD Zablaće upražnjavala se i prije i poslije tragedije na Kornatu u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca, premda je i prije i poslije tragičnih događaja takva praksa bila suprotna zakonskim propisima o vatrogastvu.

 

- Od početka 2008. više nitko bez položenog vatrogasnog ispita nije mogao ići na požarište, a do tada su išli, pogotovo u vrijeme kobnih događaja, jer je požara bilo puno, a mi smo imali malo ljudstva, pa samo na gašenje slali sve članove DVD-a koji su mogli pomoći – kazao je jedini profesionalni vatrogasac u DVD Zablaće Petar Popović čiji je sin Kristijan bio među onima koje je tog dana uputio na Kornat, kao jedan od malobrojnih koji je imao završenu školu za vatrogasnog tehničara. Štoviše, Popović je priznao da zbog svog nemara nije bio upoznat sa svim vatrogasnim propisima koji određuju tko sve smije i u kakvim okolnostima biti upućen na gašenje požara.

 

Sudac Boris Radman dobar dio svojih pitanja svjedocima, među kojima je bio i Nenad Alviž, profesionalni vatrogasac JVP Šibenik, posvetio je detaljima oko slijetanja i polijetanja helikoptera te tehničke ispravnosti pumpi zvanih "patkica" koje su vatrogasci nosili sobom u helikopteru. Suca Radmana posebno je zanimao efekt vrtloženja zraka kojeg postižu elise helikoptera prilikom poljetnja i slijetanja, te do koje se udaljenosti osjeća time uzrokovano strujanje zraka. Nenad Alviž, koji je zajedno s vatrogascima helikopterom 30. kolovoza 2007. prebačen do uvale Kravljačica svjedočio je da se efekt elisa osjeća i na udaljenosti od 50 metara od helikoptera. Što se tiče "patkica" Alviž je objasnio da svaka ima svoj rezervoar s gorivom pomješanim s uljem zapremine 7 do 8 litara te da su tog kobnog dana u helikopteru nosili i nekoliko spremnika benzina, piše zadarski.hr.

 

- Sletjeli smo na mjesto u uvali koje je od vatre bilo udaljeno oko sto metara. Vatra je bila niska, visine do koljena, možda do jednog metra. Ali kad me pitate kolika je vatra bila kad se helikopter dizao, ne znam, jer tada nisam pogledao vatru, ali sam osjetio strujanje zraka od njegovih elisa – kazao je Alviž.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo