BUKTINJA

VELIKI POŽAR KRAJ KISTANJA PRIJETIO NACIONALNOM PARKU KRKA Na teren poslano čak sedam protupožarnih letjelica, izgorjelo gotovo 500 hektara terena

 
 Screenshot

>>> NOVO 23:05 Požar kod Kistanja je zaustavljen i iako je prijetio Nacionalnom parku Krka nije ušao u prostor parka. Na požarištu koje je zahvatilo oko 457 hektara imamo otoke koji trenutačno gore i pratit ćemo noćas kakva će biti situacija. Nadamo se da se vatra neće širiti iz tih okvira, rekao je u Dnevniku 3 HRT-a vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Vatrogasci će tijekom noći ostati na dežurstvu, pratit ćemo situaciju i ujutro eventualno angažirati zračne snage i dodatne snage, dodao je.

----------------------------------------------

20:26 Požar kod Kistanja i dalje se širi potpomognut vjetrom pa su na požarište upućene dodatne protupožarne snage tako da je na terenu 65 vatrogasaca s 23 vozila, a pomažu i tri kanadera te tri air traktora, izvijestili su u utorak predvečer iz Županijskog centra 112.

Gašenje požara otežava vjetar, a točnu informaciju o opožarenoj površini u Centru 112 još nemaju, ali i dodaju kako je opožarena površina puno veća od 70 hektara.

Požar kod Kistanja buknuo je oko 14 sati, zahvatio je travu i nisko raslinje te se širi prema Nacionalnom parku Krka.

----------------------------------------------

Kraj Kistanja se u utorak poslijepodne zapalila hrastova šuma, trava i makija. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić rekao nam je kako gori površina od oko 60 hektara, ali kuće, srećom, nisu u opasnosti. Na intervenciju je, dodaje, izišlo 40 vatrogasaca.

I zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Pukovnik Mirko Vukušić iz Zemunika u utorak su u poslijepodnevnim satima poslane na požarište kraj Kistanja, priopćio je MORH.

Požar gase četiri kanadera i tri airtraktora.

- Zračne snage ulažu napore kako bi zaustavile širenje vatre prema Nacionalnom parku Krka te stavili požar pod kontrolu - objavio je MORH.

Na terenu su, doznajemo, JVP Knin, DVD Kistanje, Knin, Skradin, Dubravice, Promina, Drniš, Ervenik, a vatrogascima su se nedavno pridružili i kolege iz Šibenika te Bilica.

Tijekom dana zračne snage bile su angažirane i na požarištu Dinara (Vještić Gora - Katića Tori) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ovaj požar gasila su tri airtraktora.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 142 požara (52 u Šibensko-kninskoj, 47 u Splitsko-dalmatinskoj, 33 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage tako su ostvarile već oko 1120 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 36.200 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika te 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:27