EPILOG TRAGEDIJE

VIDEO Češki turisti u gospićkoj bolnici dobro se oporavljaju, bit će pušteni do kraja tjedna

Nažalost, još uvijek se ne zna kada će bilo koja od dvije djevojčice koje borave u bolnici u Zagrebu biti spremne za transport, zbog ozbiljnosti njihovih ozljeda
 Robert Fajt / CROPIX

NOVO 22:30 Iz gospićke bolnice još jednom su potvrdili da će do kraja tjedna biti pušteno svih četvero žrtava autobusne nesreće, te da je moguće da će jedna od njih bolnicu napustiti već sutra.

Nažalost, još uvijek se ne zna kada će bilo koja od dvije djevojčice koje borave u bolnici u Zagrebu biti spremne za transport, zbog ozbiljnosti njihovih ozljeda, no trenutno su stabilne i nalaze se izvan životne opasnosti.

NOVO 8:50 Iz gospićke bolnice danas izlazi još jedna pacijentica, do kraja tjedna preostalih četvero

- Noć je protekla mirno, nije bilo nikakvih problema, svi preostali češki turisti dobro se oporavljaju. Ako sve bude u redu danas ćemo otpustiti jednu pacijenticu, a preostalih četvero bolnicu će sigurno napustiti do kraja tjedna - rekla je za Jutarnji list jutros ravnateljica Opće bolnice Gospić Marija Vrkljan Ilijevski.

Potvrdila je da se sinoć započelo s pripremom dokumentacije za žensku osobu koja bi danas trebala napustiti bolnicu. Po nju će doći kola HMP-a iz Češke, koja je osigurala kuća kod koje je gospođa imala putno osiguranje.

- Moramo biti oprezni. Osim fraktura, oni imaju kontuzije po tijelu, jedna osoba i snažne vrtoglavice. Kada budemo sigurni da se njihove stanje ne može zakomplicirati, otpustiti ćemo ih - kazala je dr. Vrkljan Ilijevski.

NOVO 20:00 Avion sletio u Brno

Nakon što je avion s 23 Čeha stradalih u tragičnoj prometnoj nesreći poletio iz zračne luke Zemunik oko 18 sati, te nakon što je u zagrebačkoj zračnoj luci ukrcana još jedna teško ozlijeđena pacijentica koja se oporavljala u bolnici u Dubravi, avion je sletio u češko Brno oko 20 sati.

NOVO 18:33 Avion poletio iz Zemunika

Dvadesettroje čeških turista ozlijeđenih jučer u teškoj prometnoj nesreći kod tunela Krpani na autocesti A1, otputovalo je svojim kućama u Republiku Češku nešto prije 18 sati iz zadarske Zračne luke.

Češki turisti otputovali su prema Brnu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Češke u pratnji pomoćnika češkog ministra vanjskih poslova Tomasa Duba, medicinskog osoblja i psihologa.

Za teže ozlijeđene u zrakoplovu su bili posebno pripremljeni bolnički kreveti sa svom potrebnom medicinskom opremom.

Inače, iz gospićke bolnice danas je otpušteno 35 čeških turista, a petero teško ozlijeđenih je zadržano na liječenju. Ostali su otputovali u domovinu u privatnom aranžmanu jer je po neke od ozlijeđenih u Gospić stigla rodbina ili prijevoz osiguravateljskih društava.

NOVO 16:50 Pacijenti stigli u Zemunik. Ukrcavanje je trajalo do 17.30 s time da su se prvo ukrcali teško bolesni, a potom svi ostali. U ovom trenutku čeka se dozvola za polijetanje.

NOVO 16:44 Konvoj je na putu za Zemunik. U jednom od sanitetskih vozila nalazi se i drugi vozač autobusa. Njega su do vozila dovezli u invalidskim kolicima i skrivajući lice uz pomoć medicinskog osoblja uspio je sam ući u vozilo.

Neslužbeno doznajemo da je u izuzetno teškom psihološkom stanju zbog tragedije. Podsjetimo, jučer je za češke medije izjavio da si nikada neće oprostiti što je zaspao u vrijeme kad se dogodila nesreća iako objektivno nikako nije mogao utjecati na tijek događanja.

NOVO 16:00 Konvoj prošao mjesto nesreće

Točno u 16 sati konvoj sa stradalim turistima prošao je mjesto kobne prometne nesreće, na 212. kilometru autoceste A1.

NOVO 15:30 Konvoj stradalih krenuo iz gospićke bolnice

Upravo je krenuo konvoj stradalih u prometnoj nesreći. U tri vozila smješteni su lakše ozlijeđeni putnici, a u pet vozila su oni teže ozlijeđeni.

Sva vozila kreću se polako da se putnike ne izlaže dodatnom stresu.

NOVO 14:20 Pred gospićku bolnicu stigla policijska pratnja

Oko 14:30 u pratnji službenog policijskog motocikla i automobila Škoda Octavia pred Opću bolnicu Gospić stigla su tri Mercedesa Sprintera ministarstva unutarnjih poslova iz Zadra, kojima će do Zemunika biti prevezeni lakše ozlijeđeni u autobusnoj nesreći.

Tim kombijima otputovat će ih 17, a ne 21 osoba kako je bilo ranije najavljeno, jer su si četiri osobe u međuvremenu osigurale privatni prijevoz.

NOVO 13:20 Ispovijest prvog medicinskog tima na mjestu nesreće

Tim HMP-a iz tehničke jedinice Sveti Rok koji su činili dr. Edo Emer, medicinska sestra Ivana Vuković i medicinski tehničar Damir Radaković prva je stigla na mjesto nesreće pružiti pomoć unesrećenim češkim turistima. Njihova iskustva su šokantna.

- U četiri sata došla je prva dojava o nesreći i mi smo prvi tim koji je krenuo pružiti pomoć. Mogu slobodno demantirati ministra Ostojića da smo tamo došli za sedam minuta, tvrdim da smo bili dolje za četiri do pet minuta. Zatekli smo ono što se u teškoj nesreći može zateći, razbacane stvari, mrtve ljude, ranjene ljudi pa onda vidite prvog mrtvog pa dođete do drugog pa do trećeg. Ali nakon trećeg više niste u šoku i kažete sami sebi - idem spašavati ljude, a mrtve ćemo prebrojati na kraju, ispričao je dr. Emer.

Njega, kao i cijeli njegov tim, ali i sve spasitelje koji su kasnije dolazili najviše je šokirala jedna stvar, djevojčica koja je smrtno stradala ostala je visjeti naglavačke s krovišta autobusa.

- Da, dijete je bilo na krovu, s teškim ozljedama. Visjelo je na glavu, nogom zakačeno za sjedalo. Bila je to curica od svojih pet-šest godina. Teško mogu zamisliti goru i traumatičniju situaciju od ove, rekao je medicinski tehničar Damir Radaković, dodajući da je doslovno gazio po mrtvima da bi spašavao žive.

Upravo tako, gazeći po mrtvima, uz pomoć jednog vatrogasca, izvukao je jednu od teško ozlijeđenih blizanki koje su kasnije helikopterom prebačene u Zagreb i tamo hospitalizirane.

- Njoj sam vidio samo rame, noga joj je bila nekako čudno smotana oko stolca i sva slomljena. Nekako smo ju uspjeli izvući, ispričao je tehničar Radaković.

Plač i jauci uslijedili su kasnije. U prvim minutama nakon nesreće vladala je mrtvačka tišina.

- Ne znam kako bih to objasnio. Možda kao neki kolektivni šok. Dođem, vidim ženu kako krvari iz glave, druga do nje sjedi s vanjskim prijelomom noge, nitko ništa ne priča, nitko ni za koga ne pita. Pitam ih kako se zovu, pitam ih što ih boli, a nitko ništa ne odgovara, samo gledaju u prazno, šute i čekaju, ispričao je dr. Emer.

NOVO 12:25 Sletio češki vojni avion koji će ranjene turiste prevesti natrag u domovinu

U podne u zračnu luku Zemunik sletio je avion češke vojske koji će, kako sada stvari stoje, poletjeti oko 16:30 sati. Češki turisti bolnicu u Gospiću bi trebali napustiti u 15 sati. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš i ravnateljica Hrvatskog centra za hitnu medicinu dr. Maja Grba-Bujević potvrdili su da će u gospićkoj bolnici ostati samo pet teže ozlijeđenih pacijenata, dok će svi ostali napustiti bolnicu. Avionom je stigao i Tomáš Dub, pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Češke.

Jure Mišković / CROPIX

Od njih će 21 osoba biti prevezena u kombijima, jer se radi o lakše ozlijeđenima, a prijevoz će organizirati MUP. Šestero tzv. ležećih pacijenata do Zemunika će biti prevezeno sanitetskim vozilima i o njima će brinuti medicinski timovi koji su stigli češkim vojnim avionom.

Jure Mišković / CROPIX

Dječaci blizanci s tetom ostat će na ljetovanju

Troje pacijenata produžit će u Bašku Vodu, na svoje originalno odredište. Radi se o dječacima blizancima Martinu i Jakupu Femerovima te njihovoj teti Radani. Roditelji blizanaca, Eva i Oldrich, će Hrvatsku napustiti zrakoplovom. Oni su zadobili ozljede, ovdje su stabilizirani, a u češkim bolnicama će biti dodatno pregledani i tamo nastaviti svoj oporavak.

- Već 12 godina za redom ljetujemo u Hrvatskoj. Na svako putovanje išli smo s agencijom Atlas Brno, samo u različita mjesta na Jadranu. Djeca nam tamo imaju dugogodišnje prijatelje, uživaju u Jadranskom moru, vole roniti školjke i želimo da nakon svega što su proživjeli uživaju u ljetovanju, rakla je njihova teta Radana.

Robert Fajt / CROPIX

Ona je kobne noći sjedila na sjedalu broj 33. Ispričala je da je u trenutku nesreće bila budna te da je u trenutku udara ustala sa sjedala i pala preko svojih nećaka. Smatra da im je to svima spasilo život. Taj je podatak suprotan prvotnim informacijama da su svi u autobusu u trenutku nesreće spavali.

NOVO 11:40 U 11:30 je iz bolnice izašla Dubravka Rudelić, županijska državna odvjetnica koja istražuje autobusnu nesreću. Na novinarsko pitanje je li ispitala ozlijeđene češke turiste, rekla je samo da je "provela istražne radnje koje je od nje zatražio državni odvjetnik."

Češki veleposlanik potvrdio je da je iz Praga krenuo vojni zrakoplov i da je trenutno u zraku. Prema najnovijim informacijama koje je rekao novinarima, konvoj s češkim turistima iz bolnice bi put Zemunika trebao krenuti između 14 i 16 sati.

NOVO 11:20 U tijeku dogovori za medicinski i policijski konvoj koji će ranjene prevesti do zračne luke

Doznajemo da će se češki turisti prema zračnoj luci Zemunik kraj Zadra uputiti u ranim popodnevnim satima u konvoju koji će činiti bolnička vozila za one malo teže ozlijeđene te kombi vozila za lakše ozlijeđene. Detalje transporta čeških turista upravo u ovim trenucima u gospićkoj bolnici s osobljem dogovara češki veleposlanik.

Češki turisti put Zemunika vjerojatno će krenuti autocestom A1 kao najbržim prometnim pravcem pa će tako neminovno morati proći mjesto kobne tragedije koja ih je zadesila jučer u jutarnjim satima, koje se nalazi 25 kilometara južno od čvora Gospić.

NOVO 11:15 Sestre blizankinje u stabilnom stanju, jedna još uvijek nije pri svijesti

Na odjelu dječje kirurgije KB Rebro oporavljaju se sestre blizankinje (14) koje su odmah nekon nesreće hitno prevezene u Zagreb. Obje su jučer navečer operirane i sada su stabilno. Roditelji su im doputovali iz Češke i cijelo su vrijeme s njima.

- Sada možemo reći da su dobro. Evo baš smo bili kod Nati i razgovarali s njom. Prestrašena je i dalje, ali je dobro - rekli su nam jutros roditelji teško ozlijeđenih blizanki. Iako stabilno, Natalijina sestra blizanka još uvijek nije pri svijesti, no uspješno je operirana.

Roditelji će do daljnjega ostati pratiti oporavak svojih kćeri te se nadaju da će se djevojčice uskoro potpuno oporaviti.

Djevojčice su iz Brna za Bašku Vodu krenule zajedno s bakom na ljetovanje dok su roditelji ostali u Češkoj. Čim su saznali za nesreću, roditelji su se odmah uputili prema Zagrebu.

NOVO 11:05 Prvi stradali turisti napustili Opću bolnicu Gospić i uputili se u rodni Prag

Martin Vyšata (23) i njegova prijateljica Barbora Sosnova (28) prvi su češki turisti koji su napustili opću bolnicu Gospić, danas nešto prije 11 sati. Nisu htjeli pričati za hrvatske medije, a u kratkoj izjavi na češkom za svoje sunarodnjake novinare rekli su da se osjećaju dobro, ali da su još uvijek u šoku od nesreće.

- Sjedio sam u stražnjem dijelu autobusa. Nakon što smo se prevrnuli jećam se da je netko razbio staklo i da smo kroz prozor izašli van. Bio sam zabrinut za svoju prijateljicu, ali na kraju je sve dobro zabršilo.

Na novinarsko pitanje hoće li prihvatiti ponudu Hrvatske vlade da nastavi besplatno ljetovati u Hrvatskoj, Martin se zahvalio, ali je rekao da neće jer želi što prije natrag u rodni Prag.

NOVO 10:15 Po sunarodnjake češka vojska šalje vojni avion, s vojnim psiholozima i medicinskim timovima

Potvrđeno je da će češki vojni zrakoplov s medicinskim timovima i vojnim psiholozima sletjeti u civilnu zračnu luku Zemunik kraj Zadra u 13 sati.

U bolnicu u Gospiću jutros oko 10 sati stigla je i istražna sutkinja Županijskog suda u Gospiću.

NOVO 10:00 Oko 10 sati novinarima se obratio cpt. Lukas Lazecky, jedan od tri policijska psihologa koji su u gospićku bolnicu stigli iz češkog Brna.

- Tu sam kao policijski istražitelj, ali i da pružim psihološku pomoć pacijentima. Njihove reakcije su u stvari normalne za situaciju u kojoj su se našli. Njihovo psihološko stanje nije dobro, morate razumijeti da su neki od njih izgubili prijatelje, rođake, djecu, rekao je Lazecky.

Cpt. Lazecky govorio je na engleskom jeziku, jer se istovremeno obraćao i hrvatskim i češkim novinarskim ekipama. Neke od čeških ekipa pred gospićku bolnicu stigle su još sinoć.

NOVO 9:45 - Svi su pacijenti dobro, veći dio ide kući. Zasada mogu reći da će ih na tom popisu biti više od 25 od njih 40-ak, a kroz dva-tri dana, ovisi kada će biti spremni, bit će pušteni i ostali, izjavila je ravnateljica bolnice Marija Vrkljan-Ilijevski.

Češki veleposlanik potvrdio je da češka vlada šalje vojni zrakoplov s medicinskim timovima. Među njima će biti i jedan 'odjel intenzivne njege' koji iz Praga polijeće u 11 sati, a tijekom popodneva vratit će češke turiste u njihovu domovinu.

- Još uvijek ne znam koliko će se točno naših državljana odlučiti vratiti. Kada sam jučer s njima razgovarao u bolnici taj broj je bio velik. Ne mogu trenutno reći je li se netko od njih predomislio i želi ostati na odmoru u Hrvatskoj, rekao je veleposlanik Kühnl .

Nekim turistima još uvijek nisu pronađeni dokumenti i putovnice, te se veleposlanik nada da će se neke još uspjeti pronaći.

- Ali ako se i ne pronađu, privremene dokumente riješit će im češko veleposlanstvo, to je najmanji problem, dodao je.

Češkim državljanima u gospićkoj bolnici osigurana je psihološka pomoć kako bi im se olašale traume nakon teške nesreće, a vojnim zrakoplovom stići će i psiholozi češke vojske koji će se također staviti na raspolaganje pacijentima stradalima na autocesti A1, među kojima je u gospićkoj bolnici i petero male djece.

NOVO 9:35 Većina pacijenata iz bolnice u Gospiću danas će napustiti Hrvatsku avionom češke vojske koji bi se, kako doznajemo, s medicinskim timovima iz njihove zemlje trebao spustiti oko podneva u zračnu luku Zemunik kraj Zadra.

Neslužbeno doznajemo da će petero českih državljana prihvatiti ponudu ministra turizma Veljka Ostojića te nastaviti boravak u Hrvatskoj.

Troje teško ozlijeđenih bit će prevezno kolima hitne pomoći koja su rano jutros stigle iz slovačke Bratislave. Radi se o 9-godišnjoj curici i dvije odrasle osobe. Kola je poslala osiguravajuća kuća u kojoj su te tri osobe imale putno osiguranje. Za curicu je osiguran i liječnički tim koji će biti uz nju u jednim kolima.

- Došli smo pomoći našim prijateljima koji su stradali u teškoj prometnoj nesreći, rekao nam je Rasto, medicinski tehničar iz Slovačke.

Nešto poslije 9 sati u bolnicu je stigao i češki veleposlanik Karol Kühnl.

NOVO 9:20 Česi poslali dva automobila s policajcima, a Slovaci dvoja kola hitne pomoći

Pred bolnicom u Gospiću svaki tren se očekuje početak otpuštanja ranjenika. Iz Češke su stigli policajci u dva automobila marke Škoda koji će biti pratnja nekima od ozlijeđenih na povratku u domovinu. Pred bolnicom se nalaze i dvoja kola hitne pomoći iz Slovačke koja bi trebala prevesti neke od teže ranjenih te će vjerojatno ona dobiti policijsku pratnju čeških policajaca. Spominje se i da bi neki ranjenici mogli biti prebačeni do Zemunika i otputovati avionom, ali te informacije zasad još nisu potvrđene.

NOVO 8:50 Liječnici KBC-a Zagreb izjavili su za Jutarnji list da su obje djevojčice blizanke koje su kasno sinoć operirane u stabilnom stanju. Djevojčica s težom ozljedom glave još uvijek nije pri svijesti.

NOVO 8:30 Ravnateljica bolnice u Gospiću rano jutros za Jutarnji list izjavila je da tijekom noći nije bilo potrebe za novim medicinskim intervencijama za 26 lakše i 14 teže ozlijeđenih pacijenata u toj bolnici. Danas se očekuje puštanje 26 lakše ozlijeđenih pacijenata, koje će doći ispratiti češki veleposlanik Karol Kühnl, a u sljedeća tri dana očekuje se otpuštanje preostalih 14 pacijenata. Po lakše ozlijeđene već su počeli dolaziti rodbina i prijatelji te će ih se većina vratiti kući u vlastitom aranžmanu, dok će za teže ozlijeđene koji su u Zagrebu biti organiziran medicinski prijevoz. Koliko dugo će teže ozlijeđeni pacijenti u Zagrebu biti zadržani još nije poznato.

Ekskluzivna ispovijest češkog turista: Pretekao sam bus sat vremena prije nesreće. Krivudao je po cesti

NOVO 7:00 Bilo je oko 3 sata ujutro. Vozio sam prema Splitu. Pretjecao sam lijevom stranom češki bijeli autobus s plavim slovima. U trenutku kad sam bio u ravnini s njim, autobus je krenuo prema meni. Jedva sam ga izbjegao. Zatrubio sam mu i on se vratio u svoju, desnu, traku. Nakon što sam ga pretekao dao sam mu signal svjetlima. On mi je uzvratio trubljenjem i signalizirao svjetlima, posvjedočio je neimenovani češki turist za češki dnevni list “Blesk” o svom bliskom susretu sa vozačem autobusa koji će 60 minuta kasnije pruzročiti stravičnu prometnu nezgodu 500 metara od tunela Krpani. Češki turist tvrdi kako je riječ o istom autobusu, te da je prema reakciji vozača autobusa potpuno jasno da je isti bio pospan i da je drijemao.

NOVO 22:00 Česki portal Blesk.cz objavio je izjavu drugog vozaca autobusa smrti, Miroslava Berana, koji se od ozljeda oporavlja u gospičkoj bolnici na odjelu kirurgije.

- Stvarno ne znam što se dogodilo, jer sam spavao dok je kolega vozio - rekao je navodno hrvatskim policajcima Beran. Napomenuo je da je spavao jer je tako bilo predviđeno planom vožnje. Policiji je rekao i kako je prošao bez težih ozljeda, ali s traumom koju će nositi do kraja života.

Beran je bio drugi vozač autobusa, a u trenutku nesreće vozio je zasad neimenovani vozač koji je poginuo na mjestu događaja. Obojica su veoma iskusni vozači, s više od 25 godina rada u prijevozu putnika.

Blesk dalje navodi kako u Češkoj vlada panika otkako su došle informacije o strašnoj nesreći u Hrvatskoj. Linije Ministarstva vanjskih poslova preopterećene su pozivima rodbine, prijatelja i poznanika stradalih turista koji se pokušavaju raspitati o njihovom stanju. Mnogi zovu i medije, kako bi saznali što je s njihovim najmilijima.

Blesk prenosi i izjavu putnice Eve Braunove koja je sretna što se nalazila u zadnjem dijelu autobusa, pa je zajedno s obitelji prošla samo s lakšim ozljedama. Braunova navodi kako su im u pomoć pristupili mnogi Hrvati, te im dali hranu i vodu.

NOVO 19:50 Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je večeras kako je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb posjetio dvije ozlijeđene češke djevojčice, 14-godišnjakinje, od kojih je jedna cijelo vrijeme bez svijesti i na operaciji je, dok je druga klinički stabilno i čeka operaciju, a u KB Dubrava razgovarao je sa 60-godišnjom Čehinjom koja ima niz fraktura kostiju, ali nije u životnoj opasnosti.

- Vidio sam blizanke stare 14 godina. Jedna djevojčica je trenutačno na operaciji. Cijelo vrijeme je bila bez svijesti. Ima traume glave, kostiju, riječ je o vrlo delikatnoj situaciji. Njezina sestra ima slomljenu nogu, ali je stabilno i uskoro ide na operaciju - rekao je ministar za RTL Danas .

Ministar Ostojić izvijestio je da je teško ozlijeđena 14-godišnja djevojčica trenutačno na operaciji u KBC-u Zagreb.

"Riječ je o djevojčici koja je cijelo vrijeme bez svijesti s traumama i glave, prsnog koša i trbuha te nizom fraktura kostiju", rekao je ministar Ostojić za Dnevnik RTL-a, dodajući da su na operaciju došli svi naši vodeći kirurzi i traumatolozi, dječji kirurg te vaskualrni i abdominalni kirurg jer je "situacija vrlo delikatna".

Kazao je i kako je razgovarao s njezinom sestrom koja ima frakturu noge i koja je klinički stabilno, te za dva sata također ide u operacijsku dvoranu.

Ministar zdravlja je također izvijestio da je ranije u Gospiću razgovarao praktički sa svim stradalim putnicima češkog autobusa jer je s njima bila i češka konzulica te kako je među njima bio strah, zebnja i briga o bližnjima.

"Odmah sam osnovao krizni stožer Ministarstva zdravlja i pružamo im psihološku pomoć, posebice glede eventualnog povratka", dodao je.

Naveo je da su svi pacijenti zadržani ili u Zagrebu ili u Općoj bolnici u Gospiću.

"Moramo dobro procijeniti tko ide kući sutra. Za sada računamo da će 26 pacijenata ići sutra, ako se ništa ne promijeni tijekom noći jer postoje odgođena krvarenja i mora postojati nadzor barem 24 sata", rekao je Ostojić i dodao da će njih 14 vrlo vjerojatno za dan, dva ili tri ići sanitetskim vozilom.

NOVO 19:30 GOSPIĆ - Svi smo spavali i odjednom smo udarili u nešto i u tom trenutku smo već bili na boku. Prva reakcija je bila da tražimo svoje curice. Izašli smo kroz prozor, nakon što je netko razbio staklo. Za nas je bila sreća što smo sjedili u stražnjem dijelu autobusa - ispričala je Milada Braunova, koja je bosa iz bolnice izašla kako bi dala izjavu češkim medijima.

Ona je jedna od rijetkih koja u nesreći nije zadobila ozljede, a iz Hrvatske će se u domovinu vratiti avionom, najvjerojatnije sutra iz Splita.

NOVO 17:18 GOSPIĆ - Nitko u autobusu u trenutku nesreće nije bio budan, svi su spavali i samo su registrirali kraj - nesreću, rekao je u Gospiću češki veleposlanik u Hrvatskoj Karol Kuhnl koji je posjetio većinu od 40 ozlijeđenih koji su zbrinuti u Općoj bolnici Gospić.

- Vidio sam većinu od četrdeset pacijenata koji leže u gospićkoj bolnici. Oni se osjećaju onako kako se mogu osjećati ljudi nakon teške nesreće. Najjači osjećaj koji među njima prevladava je da žele ići kući. Neki od njih će već sutra kući. Organiziraju si privatna putovanja, neki će ići uz liječničku pratnju, ali svi žele što prije kući u Brno - rekao je veleposlanik Kuhnl izražavajući zadovoljstvo reakcijom hrvatske Vlade i hitnih službi u nesreći koja je zadesila češki autobus.

- I oni lakše i oni teže ozlijeđeni su mi rekli da se sestre i liječnici vrlo vrlo dobro brinu o njima - prenio je češki veleposlanik.

Potvrdio je da je u nesreći preminuo vozač koji je u trenutku nesreće upravljao autobusom, a među ozlijeđenima u bolnici je njegov kolega.

Oko 17 sati na parkiralište gospićke bolnice polako su počeli pristizati prve novinarske ekipe iz Češke, te čak i iz Slovačke.

NOVO 16:05 Suprotno prvotnim informacijama, vozač koji je u trenutku nesreće upravljao autobusom je poginuo. U autobusu su bila dva vozača, no drugi je spavao pa ne može opisati što se točno dogodilo.

NOVO 15:33 Rajko Ostojić, ministar zdravlja

- Osobno sam konzultirao češkog konzula u Splitu, češki veleposlanik se vraća u Hrvatsku, tu je konzulica Jindra Mala iz Rijeke, obišli smo pacijente, 40 pacijenta je smješteno u bolnici Gospić, troje ih je prebačeno u Zagreb, dvoje djece na Rebro, jedna ženska osoba u Dubravu i svi su za sada izvan životne opasnosti. Zahvalio bih se svim djelatnicima HMP-a, djelatnicima Gospić, medicinskim sestrama i liječnicima koji su dali sve od sebe i vrlo brzo reagirali. Primjerice, prva ekipa HMP-a je na mjesto događaja došla za sedam minuta. Ukupno je bilo angažirano devet timova hitne medicinske pomoći i helikopter. Dakle, hitna pomoć je reagirala unutar sat vremena, pružila je pomoć svim unesrećenima. Troje pacijenata je operirano. Svi su van životne opasnosti. Izražavam sućut svim obiteljima smrtno stradalih, i u ime Vlade i premijera Milanovića.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova

Sućut obiteljima svih stradalih. Sve žurne službe, prije svega HMP, učinile su sve u smanjenju posljedica ove strašne tragedije. Sudjelovanje hitne službe, policije i DUSZ-a pokazalo je da smo napravili maksimalno koliko možemo. Vjerujemo da ubuduće nećemo imati ovakvih situacija, da se neće događati ovakve tragedije. Moja poruka svima je da se mora učiniti više na sigurnosti, mi ćemo raditi na preventivi. Što se tiče snimke nesreće moram reći da dok Državno odjetništvo ne donese odluke ona neće biti dostupna javnosti. Pregledao sam teren, promet se noramlizirao.

Veljko Ostojić, ministar turizma

Želim izraziti sućut obiteljima poginulih, a ozlijeđenima želim brzi oporavak. Ministarstvo turizma će pružiti svu logističku pomoć svima koji su trenutno u Gospiću, kao i njihovim obiteljima. Želimo pozvati sve koji su bili ove noći u autobusu da besplatno ljetuju na hrvatskom Jadranu. Oni su putovali u Bašku Vodu, a većina je trebala biti smještena u turističkom naselju Baško polje. Želim uputiti poruku turistima da na odmor putuju odmorni, da staju na odmorištima, hoće li doći pola sata prije ili kasnije, nije presudno. U gospićku bolnicu došao je veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj Karel Kühnl te novinarske ekipe iz Češke i Slovačke.

Jindra Mala, češka konzulica

Htjela bih se zahvaliti svim institucijama Republike Hrvatske na vrlo brzoj intervenciji i kvalitetnoj reakciji. Žao nam je da se to dogodilo, da sada ostali turisti koji idu na more imaju neprilike. Nadamo se da se to neće ponoviti. Hvala svim liječnicima na zbrinjavanju ozlijeđenih.

NOVO 12:30 Dvije teško ozlijeđene djevojčice iz Gospića su prevezli u Zagreb. Nakon što su sletile na heliodrom KBB Dubrava, odmah su prevezene u KB Rebro. Tamo im trenutno pružaju potrebnu lječničku pomoć. Prva djevojčica (13) trenutno je pri svijesti i zadobila je otvoreni prijelom potkoljenične kosti.

U Zagreb je prevezena kako bi joj se obradile daljnje ozlijede, ali i radi pregleda krvnih žila.

Druga je djevojčica (12) u teškom stanju. Trenutno je bez svijesti, a u nesreći je zadobila teške ozlijede glave, natkoljenice i potkoljenice. Nalazi se na intenzivnom liječenju, a doktori još nisu definirali njezino stanje

Zamjenik županijske državne odvjetnice iz Karlovca Zdravko Car potvrdio da je u nesreći smrtno stradalo osam osoba. Nije želio govoriti o tome ima li među njima i djece.

NOVO 10:56 Iz Brna su jučer u kratkom vremenskom razmaku navečer krenula dva autobusa tvrtke Atlas Adria i oba su prevozila turiste prema Baškoj Vodi, potvrđeno nam je iz agencije. Kako smo dalje doznali, jedan od autobusa je zastao na benzinskoj postaji radi odmora, da bi uskoro uočio kolegu kako svojim autobusom prolazi pored njega pa je vodiča nazvao na mobitel.

- Razgovarali su kratko uobičajene stvari i koliko znam nitko se nije žalio na umor, ispričala nam je djelatnica agencije koja je danas ujutro razgovarala s vozačem drugoga autobusa. Desetak minuta nakon razgovora vidjeli su kako pored njih prolaze vozila hitne pomoći ne znajući da su prije par minuta ljudi s kojima su se neposredno prije čuli mobitelom stradali u nesereći. S vozačima drugoga autobusa nismo mogli stupiti u kontakt jer su izmoreni i u strašnome šoku, a navečer bi se trebali vratiti u Češku.

NOVO 10:50 GOSPIĆ - Djelatnici PU ličko-senjske u ovom trenutku ispituju one manje ozlijeđene u stravičnoj nesreći te se nadaju da će im oni otkriti sve detalje stravične tragedije. Većina njih ne želi pričati s novinarima jer su još u velikom šoku. Nekima od njih ponuđeno je da odu u hotel, međutim, doznajemo da se ne žele razdvajati te će biti do daljnjega u bolnici.

- Ja bih najradije u hotel, ali moram vidjeti što će biti s mojim roditeljima. Ni oni nisu teško ozlijeđeni pa se nadam da ćemo sutra natrag za Prag - rekao nam je 23-godišnji Martin Vyšata.

U bolnicu zaprimljene 43 osobe, žena i dvoje djece prebačeni u KBC Dubrava

NOVO 10:49 GOSPIĆ - Na terenu je radilo šest plus dvije ekipe koje su se priključile iz Zadra i Karlovca. Sve pacijente u bolnicu prevezli smo unutar zlatnog sata. Koordinacija koju je radio Centar 112 je bila izvanredna - rekla je dr. Maja Grba- Bujević iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja također bila na intervenciji.

Ravnateljica gospićke bolnice Marija Vrkljan Ilijevski kazala je da su u bolnicu zaprimljene 43 osobe, te da su 3 upućene u KBC Dubrava, radi se ženi i dvoje djece starih između 10 i 12 godina. Oni su prevezeni u pratnji troje liječnika.

- Oni koju su teže ozlijeđeni, njih desetak, uglavnom su zadobili prijelome ekstremiteta, među njima nema vitalno ugroženih, dvoje ili troje bit će za operaciju - izvjestila je dr. Vrkljan-Ilijevski.

NOVO 10:45 Pema pisanju čeških medija ova tragedija u Hrvatskoj najveća je češka tragedija u zadnjih 10 godina. U nesreći autobusa u Češkoj 2003. poginulo je 20 osoba.

NOVO 10:38 Konzulat Republike Češke u Hrvatskoj otvorio je hitnu telefonsku liniju na kojoj rodbina unesrećenih može tražiti informacije o njihovom stanju. Broj je +385 91 6121 533.

NOVO 10:32 U KB Dubrava trenutno leži 60-godišnjakinja koja je zasada u stabilnom stanju, a u nesreći je zaobila frakturu rebara, zdjelice i potkoljenice. Dežurni specijalist kirurg dr. Željko Lacković pun je riječi hvale za područnu bolnicu u Gospiću koja je prva zamprimila ranjenike, s obzirom na brzu i kvalitetnu reakciju i hitan prijevoz pacijenata sa svom opremom. Za obradu pacijenata u Gospiću rekao je da je bila na svjetskoj razini.

Teška nesreća na A1: Stradali češki turisti iz Brna, krenuli na odmor na Jadran

NOVO 10:29 - Stali smo na benzinskoj postaji na putu do Splita i vidjeli tragediju. Bio je to užasan prizor koji čovjek ne želi doživjeti. Krv posvuda, zbunjenost, komadi metala razasuti po cesti, plač i krici. Hrvatski vozači rekli su nam da je poginulo nekoliko ljudi. Svi smo imali suze u očima. Hrvatska jako voli češke turiste i koliko sam vidio zdravstveni djelatnici posao su odradili vrlo profesionalno. Bilo je očito da je kod njih turistički promet toliko jak da su već navikli na ovakve katastrofe - rekao je za vodeći češki portal Blesk jedan od čeških turista koji se zatekao na mjestu nesreće.

- Strašno je kako se čovjek cijele godine veseli tih nekoliko trenutaka na moru, a onda se ovakvo nešto dogodi - dodao je.

NOVO 10:17 Prema posljednjim informacijama s mjesta stravične nesreće na A1 poginulo je ukupno osam osoba, navodno je pronađena još jedna osoba tijekom izvlačenja tijela ostalih poginulih. Tijela se još uvijek izvlače, na terenu su policijske i vatrogasne ekipe, a očevid je došao rukovoditi zamjenik županijske državne odvjetnice iz Karlovca Zdravko Car.

Špekulira se da je vozač zaspao za volanom. Tragova kočenja nije bilo. Neslužbeno doznajemo da je on preživio nesreću.

- Vozio sam iza autobusa, on je vozio desnom trakom i mislio sam ga prestići. Najednom je počeo krivudati - ispričao je policiji albanski turist, očevidac nesreće.

Pronađen još jedan poginuli, vozač preživio. Vatrogasci još uvijek izvlače tijela!

Prema njegovim riječima, a i po tragovima, zaključuje se da je autobus prvo udario lijevo u zaštitnu ogradu, gdje je pokupio portal s prometnom signalizacijom, potom ga je odbacilo desno u betonsku zaštitnu ogradu. Udarivši u nju prevrnuo se na desni bok, te je potom opet odbačen ulijevo i takvom nekontroliranom vožnjom pokupio bankinu koja dijeli dvije trake, tu je ostao prepriječen.

Nakon tutnjave koja je trajala oko deset sekundi, iz autobusa su se začuli krici ranjenih, djece, žena, muškaraca, staraca...

Preživjeli putnik: Sjedio sam na stražnjem dijelu autobusa. Sjećam se samo krvi i straha!

NOVO 10:00 Češki portali prenose da je najvjerojatnije vozač zaspao i time uzrokovao stravičnu nesreću. Očevid je i dalje u tijeku. Kolona koja se stvorila zbog prometne nesreće na izlazu Gornja Ploča duga je oko 8 kilometara.

NOVO 9:46 Dvoje djece koje je helikopterom stiglo u bolnicu u Dubravi hitno je prevezeno na bolnicu Rebro. Jedna pacijentica iz helikoptera ostala je na hitnoj kirurškoj obradi u bolnici Dubrava.

Google

NOVO 9:33 IZJAVE UNESREĆENIH

GOSPIĆ - Sjedio sam na stražnjem sjedalu autobusa. Panika, krv, strah - to je sve čega se sjećam - reako je šokirani Miloš Meluzin, jedan od putnika koji je preživio vožnju smrti češkog autobusa.

S njim su u autobusu bili i Martin Vyšata (23) i njegova prijateljica Barbora Sosnova (28) iz Praga. Madicinsko osoblje zabranilo im je davanje izjava dok to ne odradi policija pa su samo rekli da su bili na putu za Bašku Vodu.

Češki policajac Luboš Turek s obitelji je osobnim vozilom putovao na more, na autocesti je čuo što se dogodilo njegovim sunarodnjacima, pa je odmah skrenuo prema bolnici Gospić gdje je bio u službi prevoditelja.

- Četiri ljeta bio sam policajac na Jadranu, pa znam jezik i došao sam pomoć, rekao je policajacTurek.

NOVO 9:18 U bolnicu u Dubravi u Zagrebu upravo je sletio helikopter s tri teško ozlijeđene osobe.

GOSPIĆ - Stravična nesreća dogodila se jutros oko 4 sata na 212. kilometru autoceste A1, između tunela Krpani i Sveti Rok, u pravcu juga. Prema prvim informacijama, stradali su češki turisti iz grada Brna. U prevrtanju autobusa punog ljudi, sedmero ljudi je poginulo, neslužbeno doznajemo da je među njima i sedmogodišnje dijete, dok su 42 osobe ozlijeđene. Sve raspoložive ekipe gospićke hitne bile su na terenu, a u pomoć im je pristigla i iz Ogulina, Karlovca i Zadra. U vojarnu koja se nalazi preko puta bolnice sletio je helikopter HRZ-a te je njime u zagrebačku bolnicu Dubrava oko 8.10 sati prevezeno troje kritičnih, među njima je i dvoje djece.

Robert Fajt / CROPIX

Prizor na mjesti nesreće je stravičan, autobus je udario u portal sa signalizacijskim uređajima, potom se prevrnuo, probio zaštitnu ogradu koja dijeli dva traka autoceste i prešao na drugi trak.

Robert Fajt / CROPIX

Na mjesto nesreće odmah su došle sve raspoložive interventne ekipe. Prve ranjene primio je dežurni kirurg gospićke bolnice dr. Goran Nola.

- Od 42 ozlijeđenih desetak ih ima teže povrede, a jedna osoba je u životnoj opasnosti. Troje helikopterom vozimo u Dubravu, među njima je dvoje djece, pa će se tamo vidjeti hoće li biti transportirani u Dječju bolnicu u Klaićevoj - rekao dr. Nola dodajući da mu se u dežurstvo odmah priključilo još tri kirurga, jedan ortoped, tri anesteziologa, dok je na terenu radilo ukupno šest timo HMP-a. Ozlijeđeni su svih dobi, od djece do staraca.

Robert Fajt / CROPIX

Na mjestu nesreće je u tijeku očevid, a promet je zatvoren na obje trake autoceste od čvora Gornja Ploča do Maslenice te se odvija Ličkom magistralome preko Udbine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:39