ŠTO SE DOGAĐA?

VIDEO FOTO Zagreb: Opet pala staklena stijena s Hoto nebodera u Savskoj, ozlijeđen zaštitar!

Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Staklena stijena veličine 2 X 1, 5 metar teška gotovo 200 kila pala je danas oko 13.30 sati s visine od 30 metara, točnije sa 7. kata zgrade T-HT-a u Savskoj ulici u Zagrebu, no na sreću stijena nije nikoga teže ozlijedila. Zaštitar koji se našao na mjestu pada zadobio je ogrebotine po glavi dok je njegov kolega zbog istih prevezen u bolnicu. Stijena je oštetila automobil koji je bio parkiran ispred samog ulaza u zgradu, tragediju su spriječile drvene grede koje su postavljene ispred T-HT-a zbog sanacije već otpale stijene.

Podsjetimo, prije nepunih mjesec dana, 7. lipnja s 60 metara visine s Hoto Buisness Towera u Savskoj cesti pala je staklena stijena veličine dva i pol metra kvadratna . Ispred zgrade nije bilo prolaznika jer je taj dan bio neradan.

Baš kao i ranije u lipnju, odmah nakon pada stakla na teren su izašli policajci, vatrogasci i radnici Zagrebačkih cesta. Policija je odmah ogradila Hoto toranj, te zaustavila promet u oba smjera. Vatrogasci su se pobrinuli očistiti ostali dio stakla koji je ostao na zgradi, a promet kroz Savsku ulicu pušten je teko oko 16 sati kada je bilo sigurno da opsanost više ne prijeti.

Ispred T-HT-a zatekli smo Stjepana Svedrovića, vlasnika automobila na kojeg se urušila staklena stijena. I automobil su od potpune devastacije spasile drvene grede. Crni Mercedes bio je posut staklom, a vlasnik ga je čistio prije nego što se priključio prometu.

- Policija je napravila zapisnik, utvrđena je šteta na krovu, prednjem staklu i retrovizorima, a savjetovali su me da potpuno očistim auto kako komadići stakla nebi nekoga ozlijedili - kaže Svedrović koji je automobil ispred zgrade parkirao na 10 minuta jer je poslom morao otići u T-Com.

Sanaciju pale staklene stijene promatrali su i susjedi zgrade u Savskoj 34. Zabrinuti su za svoju sigurnost i više se ne usude prolazitipokraj zgrade T-HT-a.

- Mi odavno ne prolazimo pored zgrade. Sreća je što je prošli put bio neradan dan, a jučer su pomogle drvene grede. Da nije bilo njih jer su tek neki dan sanirali već palu staklenu stijenu, zaštitar bi prošao mnogo gore - kaže nam susjed.

I prolaznici su bili šokirni prizorom. Zbog krhotina stakla morali su prolaziti iza zgrade, što će, kažu zabrinuto od sada raditi uvijek.

- Jednom je možda bila slučajnost, no ovaj put vidimo da je zgrada zaista opasna - govori jedna od prolaznica koja je odmah nakon pogleda na zgradu zvala prijatelje da ih obavijesti o nesreći.

- Šokirani smo zbog ponovnog pada stakla sa zgrade u Savskoj u kojoj smo u dugoročnom zakupu. Nakon zadnjeg incidenta zatražili smo od vlasnika zgrade da poduzme apsolutno sve mjere kako bi zaštitili prolaznike i naše zaposlenike, no unatoč tome suočeni smo s još jednim incidentom. Duboko smo stoga zabrinuti za sigurnost te ozbiljno razmatramo sve mogućnosti za kompaniju - kaže Maja Weber, glasnogovornica Hrvatskog Telekoma.

Hoto Buisness Tower drugi je građevinski pothvat Tome Horvatinčića nakon izgradnje Castellum centra u Hebrangovoj ulici. Poslovni toranj u Savskoj ulici otvoren je 2004. godine, a godinu dana kasnije Tomo Horvatinčić svoj je poslovni udjel prodao Hypo Alpe-Adria Imobillien.

Izdvajamo