DRAMATIČAN DAN

VIDEO: INTRIGANTNI DETALJI SA SUĐENJA Pogledajte kako je izgledao susret majke i kćeri Srnec, Smiljana se rasplakala, a zetu je pozlilo

Smiljanina kći Katarina opisala trenutak kad je u škrinji pronađen leš njezine tetke
 Željko Hajdinjak / CROPIX

U nekoliko je navrata brisala suze dok je slušala svjedočenje svoje kćeri Katarine, zetu Davidu je pozlilo, a majka Katarina samo joj je kimnula, na pitanje suca Tomislava Brđanovića želi li svjedočiti odgovorila: “Ne želim!” i napustila sudnicu.

Bilo je to prvo javno suočavanje članova obitelji Srnec nakon subote 16. veljače, kad je u kući u Novoj ulici u Palovcu otkriveno tijelo 21-godišnje Jasmine Dominić, njihove kćeri, sestre i tete. Doznalo se tako da je odluka o micanju škrinje pala nakon telefonskog razgovora Smiljane Srnec s majkom, koja je taj tjedan, kad je tijelo nađeno, bila u inozemstvu. Za staru škrinju dobili bi bon koji bi iskoristili za kupnju u Santa Domenici pa se stari zamrzivač koji je stajao u hodniku počeo micati već u petak, dan prije otkrića Jasminina tijela.

Smiljana spavala

Iako se očekivalo da će njezina kći Katarina Dominić-Srnec prihvatiti blagodat i da neće svjedočiti, ona je ispričala što se događalo tog petka i u subotu, 16. veljače, kad je otkriveno tijelo.

- Vi ste otvorili tu škrinju i nešto vidjeli. Možete li nam to ispričati? - pitao ju je sudac Tomislav Brđanović.

- Bila je to subota. Mama je sestru otpratila na vjeronauk. David i ja smo počeli prazniti škrinju. Mama se u međuvremenu tuširala i pala. Rekla sam joj da malo legne i odmori. David je nastavio prazniti škrinju, došao kod mene i rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Mama je spavala. Nazvala sam očuha i ujnu Dragu Sabol. Došao je i očuh. Odvezla sam sestre ujni. Tamo je bila Hitna. Ja uopće nisam otvarala škrinju, od Davida sam saznala da je unutra mrtvo tijelo - ispričala je Katarina, koja je potom u nekoliko navrata rekla da je bila u velikom šoku nakon otkrića tijela u zamrzivaču.

Donosimo i video iz sudnice na kojemu su vidljivi brojni emotivni trenuci:

- Od kada se ta škrinja tu nalazi i je li se koristila? - pitao je sudac.

- Otkad ja znam za sebe. Škrinja se nije koristila - odgovorila je Katarina Dominić-Srnec.

- Rekli ste da ste rekli majci da nazove policiju, je li ju nazvala? - pitao ju je sudac.

- Ne znam, vidjela sam da je telefonirala. Ja sam bila vani - rekla je svjedokinja i nekoliko puta ponovila da je bila u šoku. Na pitanje tužiteljice kako je reagirala baka kad je čula čije je tijelo nađeno, svjedokinja je rekla da je baka bila jako potresena.

- Je li vam baka ikad spominjala Jasminu? - pitala ju je tužiteljica Irma Bagarić. Kći Smiljane Srnec sjetila se da joj je teta Jasmina dok je imala četiri godine stavila dar u cipelice, da se s njom igrala dok je bila dijete. Na pitanje branitelja svoje majke, odvjetnika Krešimira Golubića: “Imate li još nekih uspomena na tetu?”, odgovorila je:

Teška tema

- Sjećam se kad su se mama i teta svađale s djedom. Djed je bio između njih i išao je prema teti, a ona je njega odgurnula prema staklenim vratima od kuhinje. On je pao kroz staklo na vratima i to se staklo razbilo. Mama me odvela u sobu. Drugi dan se to čistilo! - rekla je Katarina.

- Sjećate li se još nekog incidenta? - pitao ju je odvjetnik.

- Znam da sam još išla u školu kad je policija bila došla u kuću i odvela djeda, ali ja nisam pitala zbog čega - odgovorila je.

- Je li se u kući nakon prijave nestanka vaše tete 2005. godine ikad govorilo o njezinu nestanku? - pitao ju je sudac.

- Ne - odgovorila je.

David Balent, izvanbračni suprug Smiljanine kćeri, rekao je da je u kući u Palovcu, gdje se doselio 2016., Jasminin nestanak bio “teška tema”.

- Kraj škrinje je bila neka polica s knjigama i dječjim igračkama. Kad smo je pomaknuli i kad smo otvorili škrinju, bila je puna leda. Ja sam uzeo nož i razrezao tu vreću. Nakon toga... - rekao je i zastao, teško uzdahnuo i pitao suca: - Može pauza?

Kad se pribrao, nastavio je: - Vidio sam noge i žensko spolovilo. Nakon toga sam otišao reći Katarini što sam vidio... Čekali smo Hitnu, od šoka se točno ne sjećam što je sve bilo... Policija i doktorica su pogledali što je bilo u škrinji... - govorio je vidno potresen.

Nakon dolaska policajca svi su bili u kuhinji. Smiljana se tresla, imala je zatvorene oči i plakala. Pružali su joj pomoć. Na pitanje suca: “Jeste li ikad razgovarali o tome što se dogodilo u kući?, odgovorio je:

- Ne, bio mi je šok to i vidjeti, a kamoli što pitati - odgovorio je. Potvrdio je da mu je Katarina kad je posumnjala u sadržaj poslala SMS s fotografijom i pitala što bi moglo biti u škrinji, a on je odgovorio: “To je špek”, i da je Katarina bila u panici. Policajac Manuel Vugrinec, koji stanuje u susjednoj ulici i koji je prvi došao u kuću, rekao je da je otvorio poklopac i vidio dio tijela i nakon toga pozvao svoje kolege, a ukućane smjestio u kuhinju.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:16