HEROJ S BUKOVCA

VIDEO: REKONSTRUKCIJA BIJEGA OPASNOG KRIMINALCA KOJI JE UPUCAO RADNIKA ČISTOĆE Umirovljeni časnik Tigrova ga je pratio do kuće i 'predao' policiji

 
S. V. (desno), umirovljeni časnik 1. gardijske brigade Tigrovi, pratio je kriminalca do njegove kuće (lijevo), ranjenog djelatnika Čistoće Josipa Sabljića posjetio je Milan Bandić (u sredini)
 CROPIX

- Pustite mene, odite za njim - rekao je to S. V.-u ranjeni Josip Smiljčić, 34-godišnji vozač Čistoćina kamiona nakon što ga je iz “češke zbrojevke” metak pogodio u prsa.

I dok se ranjenik pridržavao za ogradu, u pomoć su mu priskočili kolege i građani i brzo je stigao na hitni prijem KBC-a Zagreb na Rebru, S. V., umirovljeni časnik 1. gardijske brigade “Tigrovi”, nastavio je pratiti Marija Horvata, lokalnog kriminalca, skroz do svoje kuće u Ulici Rebrovac 94 gdje su Horvata uhitili policajci.

Pištolj u ruci

Za dečke s Bukovca on i radnik “Čistoće” su heroji, pa se u buffetu “Crnković” u koji je svakodnevno zalazio i Horvat, već pronio glas kako je S. V. nokautirao Horvata, ali on nam jučer opovrgava tu priču i ipak zaslugu za uhićenje u kvartu svima dobro poznatog provalnika, dilera i kradljivca nesebično pripisuje policiji. Ali, on je naišao kad je Smiljčić zgrabio Horvata nakon što je najvjerojatnije čekićem za razbijanje stakala koji su postavljeni u autobusima, jer je nađen kod njega prilikom uhićenja, razbio suvozačko staklo na bijelom Land Roveru Svete Bušića u ponedjeljak u 18.40 sati na Bukovačkoj bb.

- Prvo sam pomislio da je čovjek pao s bicikla i da mu je pozlilo jer je ovaj dečko bio iznad njega. Ali, u jednom trenutku sam kod ovoga koji je ležao vidio pištolj u ruci. Prislonio ga je gotovo uz tijelo i opalio. Čovjek koji je bio pogođen se čak digao, prešao cestu i naslonio na ogradu. I kad sam došao do njega, rekao mi je da nastavim za njim. Skupili su se brzo njegovi kolege. Ja sam ušao u automobil i pratio bjegunca koji je krenuo biciklom. Prošao je između dva čempresa i nastavio Barutanskim jarkom, a ja sam ga slijedio i sve vrijeme bio na vezi s policijom - priča nam S. V.

- Vozio je bicikl mirno kao da se ništa nije dogodilo - primijetio je umirovljeni časnik kako je bjegunac išao biciklom uz Barutanski jarak. Bicikl je bjegunac “parkirao” kod kuće u gradnji i preskočio betonski zid i krenuo stepenicama prema Validžićevoj kući i vjerojatno je namjeravao dalje nastaviti prema Pilarovoj gdje i živi na kućnom broju 17 u trošnoj drvenoj kući.

Željko Puhovski / CROPIX
S. V. i naš novinar Dušan Miljuš

Policajac je preskočio zid za njim i nastavio ga progoniti. Stanari kažu kako se čulo i nekoliko hitaca koje je vjerojatno policija ispalila za bjeguncem, ali on se nije zaustavljao. Jer, zahvaljujući dojavi umirovljenog časnika, ni dvadesetak minuta nakon pucnjave za bjeguncem tragalo je već više od 20 policajaca.

- Bilo ih je kak da su Čarugu lovili - komentirao je jedan od gostiju buffeta “Crnković”. Rekao nam je i kako je Horvat nedugo prije nego je razbio staklo na terencu Svete Bušića sjedio za šankom.

- Je, bio je tu, razmjenjivao je novac na šanku - potvrdio nam je i Sveto Bušić. On je, kaže, sjedio s prijateljima kad mu je netko rekao da mu je razbijeno staklo i nije mu kaže, bilo ni na kraj pameti da je to učinio muškarac koji je bio u lokalu.

Oči u oči

Mario Horvat (40), nakon što je preskočio zidić, protrčao je do kuće S. V.-a. Vrata na ogradi bila su otvorena, ali on je preskakao. Na željeznoj ogradi vidjeli smo čak i tragove njegove krvi. Bila je to zadnja etapa njegova bijega. Nakon što je stazom došao do obiteljske kuće na broju 94 oči u oči susreo se sa šogorom S. V.-a i djetetom koji su upravo izlazili iz kuće.

- Kuću je već bila okružila policija i vidio je da nema gdje. U jednom ga je trenutku policajac zgrabio i bacio na travu. Odmah su ga vezali - prepričao nam je potragu umirovljeni časnik. Kaže kako je Horvat, koji očito poznaje ovaj predio, bježao sasvim logično.

Kako se zoveš? - pitao ga je policajac.

- Mario Horvat - odgovorio je.

Gdje ti je pištolj? - bilo je sljedeće policajčevo pitanje.

- U džepu - odgovorio je Horvat.

Željko Puhovski / CROPIX

Prepričao nam je taj dijalog između policajca i bjegunca očevidac uhićenja, te na svoje oči vidio kad su mu policajci iz džepova izvadili “češku zbrojevku” kalibra devet milimetara, nož i čekić. Metak je bio u cijevi pištolja spreman za opaljenje. Mario Horvat odvezen je u policiju, a stanari Pilarove i Barutanskog jarka nadaju se da su sada odahnuli na neko dulje vrijeme. Jer, on je u kvartu bio poznat po provalama, preprodaji droge.

Susjedi osumnjičenog iz Pilarove kažu kako je i njima provaljivao u kuće, iz kojih je krao zlatni nakit, novac i hranu. Šetao je borilačke pse, a sve su to oni, kažu, prijavljivali policiji, ali nije bilo koristi od toga. U lokalu “Crnković” kažu da je i poštaru nestao bunt paketa.

Obitelj u šoku

- Kad bi mu stizao kakav poziv ili nešto od suda, govorio bi: Napiši da me nisi našao kod kuće! - prepričava lokalni poštar. Susjedi osumnjičenog kažu da je znao pobjeći policajcima kroz prozor WC-a kad su ga oni tražili. Međutim, u ponedjeljak navečer Mario Horvat nakon što je ranio Josipa Smiljčića zahvaljujući policiji i građanima nije imao šanse.

Nasreću, 34-godišnji djelatnik Čistoće uspješno se oporavlja. Supruga, koja također radi u Čistoći i trudna je doživjela je šok nakon vijesti o ranjavanju supruga. Josipa Smiljčića jučer su u bolnici posjetili gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Mario Horvat u prijepodnevnim satima je predan u zatvor u Remetincu zato što je za njim bila raspisana tjeralica zbog ranijeg kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45