UBOJSTVO JASMINE DOMINIĆ

VIDEO: SUĐENJE ZA LEŠ U ZAMRZIVAČU Smiljanin muž odbio svjedočiti: 'Ne želim!' SMILJANIN BRANITELJ UPOZORIO NA VAŽAN DOKAZ 'Zašto ovo nije istraženo?'

Ivan Srnec, suprug Smiljane Srnec optužene da je u ljeto 2000. ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njeno tijelo sakrila u zamrzivač gdje je i pronađeno u veljači ove godine, nije u srijedu htio svjedočiti na suđenju na varaždinskom Županijskom sudu, iskoristivši to pravo koje ima kao suprug optužene
Smiljana i Ivica Srnec (sa brkovima)
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

NOVO 11:00 Nakon polusatnog vijećanja sudsko vijeće donijelo je sljedeću odluku o dokaznim prijedlozima obrane.

Odbijeni su svi dokazni prijedlozi obrane, ali i da se ispita neurološki vještak što je bilo ranije predloženo. Odbijen je i prijedlog za izdvajanje psihijatrijskog vještačenja PB Vrapče. Sudac je rekao obrani da i oni mogu pozvati svjedoke, ispitati ih, o tome sastaviti bilješku i dostaviti je sudu.

Sudac je rekao kako postoji dokumentacija o tome do kada je Jasmina Dominić studirala. Što se tiče otiska prsta Smiljane Srnec na vreći sudac je rekao da se o tome može reći na temelju zdravog razuma i da za to ne treba pokus. Što se tiče policijskih bilješki, one ne mogu biti dokaz i ne mogu se čitati, a neće se izdvajati jer su dio nekih drugih spisa. Svjedok Igor Vidović je vozač hitne, a s obzirom na to da su ispitani i liječnica i medicinski tehničar nije ga nužno ispitivati.

Sudac je rekao da je psihijatrijsko vještačenje zakonito i napravljeno prema pravilima struke.

- Sud neće baratati razgovorom koji su vještaci vodili s optuženicom i na njemu se neće temeljiti sudska odluka - rekao je ukratko sudac.

Varazdin, 111219. 
Na Zuapnijskom sudu  nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: suprug  Smiljane Srnec, Ivica Srnec. 
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Ivica Srnec

Obrana, obzirom na odbijene prijedloge, upućuje prigovor s obzirom na to da je sudsko vijeće prihvatilo prijedloge tužiteljstva bez da je dalo ikakve dokazne prijedloge. Prigovaram ovakvom načinu odbijanja dokaznih prijedloga, rekao je branitelj optužene Smiljane Srnec, odvjetnik Krešimir Golubić.

Sudac Brđanović uopće nije reagirao na ovu primjedbu i nastavio je čitati dokumentaciju. Kad je završio upitao je odvjetnika Golubića:

- Jeste li spremni na iznošenje obrane?

- Ne, molim rok za pripremu obrane - odgovorio je odvjetnik Golubić.

Smiljana Srnec obranu će iznositi 17. prosinca od 12 sati.

----------------------------

10:50 Sudac Brđanović upravo je završio čitanje dokumentacije na koju stranke nisu imale primjedbi. Tužiteljica više nije imala dokazne prijedloge. Branitelj je pročitao i neke brojeve iz imenika Jasmine Dominić koji pripadaju Vrhovnom sudu i zatvoru u Zagrebu.

Branitelj je predložio da se ispita kao svjedokinja i Nataša Hrup jer je njezin broj nađen u imeniku Jasmine Dominić. Pretpostavlja se da su njih dvije kontaktirale dok je Jasmina Dominić studirala u Zagrebu. Obrani je to bitno zbog utvrđenja vremena smrti.

Branitelj je predložio ispitivanje još nekoliko svjedoka, Luce Vladić i Marte Čavlek Lučin i Jasmine Grujić, a njih je policija već ispitivala o nestanku Jasmine Dominić. Predloženo je ispitivanje i vlasnika caffe bara Venezia Branka Krčmara u kojem je radila Jasmina Dominić.

Predloženo je ispitivanje i Danijele Herceg, koja je s Jasminom Dominić zajedno išla u srednju školu i na Fakultet političkih znanosti. Obrana traži i da PU Međimurska dostavi imena i adrese svih stanodavaca Jasmine Dominić. Traži se i da se utvrdi kako se trag otiska Smiljane Srnec našao na crnoj vreći nađenoj u škrinji.

Obrana tvrdi da je otisak mogao nastati i prilikom kupnje crne najlonske vreće. Nijedan vještak, kaže branitelj, nije objavio nijedan pokus pa ništa nije razjašnjeno. Branitelj je sudu predao i vreće i pet paketa vreća na kojima je označio područje dodirivanja, a, kako tvrdi, otisak uvijek ostaje pri vrhu vreće.

Tužiteljica Irma Bagarić sve dokaze smatra irelevantnim i da samo služe odugovlačenju postupka te da su vještaci odgovorili na sva pitanja sukladno svojoj struci i znanju. Vijeće se povuklo na vijećanje da bi odlučilo o dokaznim prijedlozima.

9:49 Pročitane su preslike isprava Jasmine Dominić, osobna iskaznica izdana 8. 7. 1998. Sa rokom važenja do 2003., putovnica, posjetnice, preslike telefonskog adresara...

----------------------------

9:45 Pročitana je službena bilješka iz informacijskog sustava MUP-a iz koje proizazi da je policija intervenirala u kući Dominićevih. Smiljana Srnec je zvala policiju jer ju je otac Martin u vidno alkoholiziranom stanju vrijeđao i udario ju je otvorenim dlanom.

Po dolasku policije odbio je alkotest pa je doveden u policiju gdje je zadržan do iza 15 sati istog dana nakon čega je pušten uz prekršajnu prijavu. Zbog proteka vremena i policijski i prekršajni spisi o tom događaju su uništeni jer ne postoji obveza njihova čuvanja.

Varazdin, 111219. 
Na Zuapnijskom sudu  nastavljeno je sudjenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominic.
Na fotografiji: Smiljana Srnec u sudnici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

9:35 Branitelj Smiljane Srnec, odvjetnik Krešimir Golubić, ukazao je u zapisniku obdukcije na detalj pokraj desne šake - sijedu vlas ili dlaku koja nigdje konstatirana prilikom obdukcije i nije ni istraživana.

Pročitan je i alkotest žrtve u kojem je ustanovljena prisutnost 0.1 promila alkohola kao i toksikološki nalaz koji ukazuje da u mokraći nije ustanovljena prisutnost droge, psihoaktivnih tvari i njihovih metabolita.

----------------------------

9:30 Pročitan je i nalaz i mišljenje Centra Ivan Vučetić od 19. veljače o vještačenju papilarnih linija i nedvojbeno je ustanovljen identitet Jasmine Dominić. Pročitan je i ispis medicinskog kartona za optuženu Smiljanu Srnec za razdoblje od 2008. do 2019. u kojem su opisani svi postupci liječnika obiteljske medicine i svi lijekovi koje je uzimala.

Pročitan je i osobni zdravstveni karton od rođenja do 2008. godine. Pročitan je zapisnik o očevidu 22. veljače 2019. godine gdje je opisano kako je zatečeno tijelo žrtve, te o crnoj najlonskoj vreći, najlonkama i poplunu koji su skinuti sa žrtve. Pročitan je i zapisnik o pretrazi šupe te sjekirama i čekićima koji su oduzeti u naknadnoj pretrazi. Pregledana je fotodokumentacija sa očevida.

----------------------------

9:20 S obzirom da je Ivica Srnec (51) suprug Smiljane Srnec prihvatio blagodat i nije svjedočio predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović nastavio je sa čitanjem spisa.

Među ostalim čitao je zapisnik sa očevida vezano za oduzete ključeve šupe. Zatim su pregledane fotografije koje je kći Smiljane Srnec slala policajki Silviji Maraković, a na kojima je unutrašnjost škrinje. Također je pročitana prijava nestanka za Jasminu Dominić.

Među ostalima je navedeno da je mjesto nestanka Zagreb-Dubrovnik. Bilo je u prijavi navedeno da ima ožiljak na čelu, te opaska da je “tvrdoglava i da se neće javiti dok ne završi fakultet”.

Pročitan je i spis sa čakovečkog Općinskog suda iz 2016. od 8. lipnja kada je lažno prijavila da su je 11. travnja 2014. presrela trojica Roma. Navodno su joj zapalili kosu, uzeli 3620 kuna i naušnice od bijelog zlata. Bila je osuđena na uvjetnu kaznu od četiri mjeseca uz rok kušnje od godinu dana. Ta je presuda postala pravomoćna 27. lipnja 2016. godine.

Dušan Miljuš

----------------------------

9.16 Ivica Srnec je na pitanje da li želi svjedočiti odgovorio: - Ne želim svjedočiti - rekao je sucu i napustio sudnicu. Nije tražio troškove dolaska na sud.

----------------------------

U predvorje Županijskog suda u Varaždinu stigao je Ivica Srnec, suprug Smiljane Srnec, koji čeka početak rasprave. Na naše pitanje da li će svjedočiti ili prihvatiti zakonsku blagodat da kao suprug osumnjičene ne svjedoči, samo je kratko odgovorio: 'Vidjet ćemo'.

Današnja raspava trebala bi početi u 9 sati, ali ne u velikoj dvorani, nego u sudnici 236 na 2. katu Županijskog suda u Varaždinu.

Ukoliko ne bude daljnjih dokaznih prijedloga, a obrana ne bude tražila dodatni rok za pripremu obrane, danas bi možda mogli čuti i obranu Smiljane Srnec, optužene za ubojstvo 21-godišnje Jasmine Dominić u kolovozu 2000. godine.

Međutim, ona se može braniti i šutnjom, može iznijeti obranu, odgovarati na pitanja tužitelja i branitelja ali isto tako i ne mora odgovarati pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:47