PRIJETI MU 10 GODINA ZATVORA

VIDEO Uhićen je samoprozvani Komandir Šamil koji je pozivao na nove bombaške napade u Zagrebu!

Za javno poticanje na terorizam može dobiti do 10 godina zatvora
 Screenshot/YouTube

TROGIR - Mladić sa područja Trogira uhićen je rano jutros nakon što je jučer na YouTube-u otkrivena njegova video poruka u kojoj poziva na terorizam i nove napade u Zagrebu u kojemu su prošlog tjedna eksplodirale dvije bombe, doznaje se u splitskoj policiji.

U PU splitsko-dalmatinskoj su službeno kazali kako su temeljem video zapisa postavljenog na internetu, a koji se odnosi na eksplozije u Zagrebu, policijski službenici utvrdili identitet osobe s video zapisa.

"Uhićen je muškarac nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam opisano u članku 99. Kaznenog zakona", izjavila je Antonela Lolić iz Odnosa s javnošću splitske policije koja istražuje je li još netko povezan s mladićem i postavljanjem video uratka.

SLUČAJNA ŽRTVA ILI TERORIST? Forenzičari sa psom pretražili automobil svjedoka Vojislava B.!

Mladić, kojemu policija i dalje ne otkriva identitet i godine, u svojoj je osmominutnoj video poruci snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu, te svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu". Sebe je nazvao "komandir Šamil", a dok je snimao poruku bio je odjeven u vojnu jaknu bez rukava.

U video poruci "komandir Šamil" javnosti poručuje kako je ključno izbjegavanje civilnih žrtava jer bi to bilo kontraproduktivno. Pozvao je na napade na vojarne, policijske postaje i specijalce.

Za javno poticanje na terorizam zapriječena je kazna od jedne do deset godina zatvora.

Podsjetimo, zbog dviju eksplozija koje su proteklog tjedna uznemirile Zagrepčane policija je jučer osumnjičila 54-godišnjeg Vojislava Blaževića. Njega bi danas trebali ispitati tužitelji, nakon čega se očekuje odluka o njegovom jednomjesečnom zadržavanju u istražnom zatvoru. Blažević je ozlijeđen prilikom druge eksplozije zbog čega je smješten u bolnicu u kojoj posljednja dva dana štrajka glađu. Ne zna se što mu je bio motiv.

'Pokret otpora' preuzima odgovornost za dvije eksplozije u Zagrebu

Snimku je objavila Domoljubna organizacija Croatorum.

U njemu se mlađi muškarac predstavlja imenom komandir Šamil. Poručuje kako se obraća članovima pokreta otpora.

- Svaka civilna žrtva bi bila kontraproduktivna, koristila bi vladajućoj kasti, dakle trabantima Zapada, Bruxellesa i NATO pakta, nastavlja komandir Šamil te dodaje kako je to način da se obezvrijedi pokret otpora i njegovi članovi prikažu kao krvoloci i bezumni ubojica.

- Nužno je da se vrše napadi na kasarne, policijske stanice i pogotovo baze specijalne policije kao predstavnike najljućih pasa kerbera vladajuće kaste u Zagrebu, njihove udarne pesnice za obračun sa progresivnim snagama, poručuje u video koji traje 8 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40