OKRUTNI AFGANISTAN

VIDEO: UZNEMIRUJUĆA SNIMKA SMAKNUĆA Djevojka (19) kamenovana jer je prije braka spavala sa svojim zaručnikom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.11.2015. u 14:06

Screenshot

Radio slobodna Europa objavio video snimku koja prikazuje kamenovanje 19-godišnje Afganistanke u središnjoj provinciji Ghor. Dvominutna snimka prikazuje grupu muškaraca koji bacaju kamenje na mladu ženu koja se nalazi u rupi u zemlji. Na snimci se vide i promatrači koji stravičnu scenu snimaju mobitelom, a čuje se i žena kako plače i zapomaže.

Mjesni dužnosnik Mohammad Zaman Azimi za ovo je smaknuće okrivio talibane i kazao kako je žena, identificirana kao 19-godišnja Rokhshanae, kamenovana do smrti pod optužbom da je imala seksualni odnos prije braka s 23-godišnjim zaručnikom Mohammadom Gulom koji je kažnjen bičevanjem.

Nejasno je zašto je žena dobila strožu kaznu, iako je poznato da su talibanski religijski sudovi blaži prema muškarcima.

Azimi je dodao da se kamenovanje dogodilo u selu Ghalmin izvan glavnog provincijskog grada Firoz Koh. Mladi par je navodno pobjegao od svojih obitelji kako bi se vjenčali.

Nevjenčanim djevojkama u Afganistanu je zabranjeno komunicirati s muškarcima osim ako se ne radi o članovima obitelji. Brutalne kazne obično čekaju žene koje prokrše društvene norme.

Smrt kamenovanjem je zabranjena po afganistanskom zakonu, iako za preljub mogu dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Provincijska guvernerka Seema Joyenda kazala je kako je riječ o 'prvom, ali vjerojatno ne i posljednjem' takvom incidentu u Ghoru ove godine.

- Žene imaju problema diljem zemlje, ali u Ghoru prevladavaju konzervativniji stavovi, rekla je za AFP.

Izdvajamo