STIHIJA

VIDEO: VELIKI POŽAR NA OTOKU KOD ŠIBENIKA: Vatrena buktinja progutala novouređenu ambulantu, šteta je preko milijun kuna

Požar na krovu ambulante na otoku Kaprije
 Youtube Jutarnji.hr, screnshot

Gotovo u potpunosti je uništena zgrada ambulante u Kaprijama, u požaru koji je danas ujutro buknuo na krovištu ove prizemnice od 120 kvadrata. Vatrena stihija je u nepunih sat vremena progutala drvenu krovnu konstrukciju koja se potom urušila, a vatreni jezičci zahvatili su i prostorije zgrade.

Osam pripadnika JVP grada Šibenika na otok je eko-brodom stiglo sat vremena nakon dojave, te su požar lokalizirali pola sata kasnije i spriječili širenje vatre koja je opasno prijetila i obližnjim kućama u centru mjesta.

- Pokušali smo ugasiti vatru. Uzeli smo jednu vatrogasnu cijev iz prostorija DVD-a, spojili je na hidrant i gasili vatru. Na žalost, vatrena buktinja se brzo širila zbog drvene krovne konstrukcije obložene gips pločama, pa je do dolaska vatrogasaca iz Šibenika krov u potpunosti izgorio i nagorjele grede se urušile. Ipak, velikom hrabrošću i požrtvovnošću nekolicine mještana prije, dok je krov još gorio, iznesen je i spašen najveći dio inventara i medicinske opreme. Ipak, na objektu šteta je totalna, po mojoj procjeni, ona je veća od milijun kuna - ispričao nam je Dinko Jelovčić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kaprije.

Inače, Kaprijani su se ponosili ovim objektom primarne zdravstvene zaštite pod okriljem šibenskom Doma zdrava, jer je njihova Ambulanta bila je jedna od najljepših i najsuvremenijih zdravstvenih zdanja na području županije.

- Zgrada je u vlasništvu Grada Šibenika i u njezinu obnovu iz gradskog proračuna je prije pet godina uloženo blizu 700 tisuća kuna. Kasnije, zbog prokišnjavanja, u sanaciju krovišta uloženo dodatnih više stotina tisuća kuna. Ponavljam šteta je stopostotna, ali nećemo sad plakati. Nadam se da će Grad Šibenik iznaći sredstva da se zgrada ponovno obnovi. Zadesila nas je velika nevolja, ali ne i tragedija. Najvažnije od svega je da nema stradalih, ni ozlijeđenih osoba - kazao je čelni čovjek Kaprija Dinko Jelovčić.

Ante Talijaš

Ante Talijaš

Poklopilo se da je Ambulanta planula, u srijedu, jedini dan u tjednu u kojem na Kaprije dolazi njihova liječnica opće prakse.

- Naša medicinska sestra svakodnevno je u Ambulanti i utorak je došla oko devet sati. Liječnica je stigla nešto prije deset sati, upravo u vrijeme kad je primijećena vatra na krovu, te su obje napustile zgradu. Mogle su samo bespomoćno gledati kako vatra guta našu i njihovu ambulantu. Inače, medicinska sestra je prethodno, negdje oko devet sati izvijestila da nema struje. Stoga, pretpostavljamo da je došlo do kratkog spoja na električnim instalacija koje prolaze kroz krov, odnosno do iskrenja koje je potom izazvalo požar - veli Jelovčić.

On je upozorio na problem koji već dugo muči Kaprijane, a koji je isplivao ponovno na površinu nakon ovog požara.

- Na žalost, već godinama od relevantnih institucija bezuspješno zahtijevamo da naše Kaprije i otok Žirje dobiju stalnu vatrogasnu službu. Postojeće DVD Kaprije u funkciji je samo tijekom četiri ljetna mjeseca. Možda bi bila manja šteta u ovom požaru da smo imali profesionalne vatrogasce na otoku. A oni nisu samo Kaprijama potrebni za vatrene nepogode, nego bi bili od velike pomoći mještanima u brojnim drugim komunalnim aktivnostima - zaključio je Jelovčić.

Ante Talijaš

Ante Talijaš

Ante Talijaš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:57