EKSPERTI O KUĆI STRAVE

VODEĆI HRVATSKI PATOLOG 'Samo je jedan način na koji se mogu utvrditi ozljede na tako smrznutom tijelu. Zamrzivač se možda otapao čak mjesec dana...'

 
očevid u Palovcu (glavna fotografija), Dušan Zečević (gore desno), Jasmina Dominić (dolje desno)
 CROPIX, nestali.hr

Ovakav slučaj, koliko je meni poznato, nije zabilježen u hrvatskoj sudskomedicinskoj praksi, možda negdje drugdje. Prva je to reakcija prof. dr. sc. Dušana Zečevića, umirovljenog predstojnika zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku koji je na Zavodu proveo 40 godina, a ujedno je i stalni sudski vještak za to područje.

Truležne promjene

- Budući da mi nisu poznate sve okolnosti, a nemamo sličnih iskustava, mogu nešto reći samo na temelju pretpostavki. Dakle, ako je tijelo otkriveno nakon što se počeo osjećati zadah, to bi značilo da su već nastupile truležne promjene i da je došlo do raspadanja. Poznato je da zamrzivači i u slučaju nestanka struje ne otapaju sadržaj 24 sata, onda je vjerojatno taj proces trajao danima, možda čak i do mjesec dana. Jer, treba imati na umu da je zamrzivač zatvoren, da tu nema strujanja zraka - ističe prof. Zečević.

Kad je riječ o eventualnim ozljedama i mogućnostima njihova utvrđivanja obdukcijom kaže:

- Prijelomi bi se mogli vidjeti, a što se tiče strijelnih ozljeda, za njihovo utvrđivanje bilo bi potrebno rentgensko snimanje, a takav uređaj ima jedino Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Što se tiče ozljeda na mekim dijelovima tkiva, primjerice trbuhu, to bi se već teško moglo ustanoviti pod pretpostavkom da je došlo do raspadanja tijela. I tragove strijelnih rana teško bi se moglo utvrditi bez rentgenske snimke - kaže prof. Zečević. No, ističe kako i u Čakovcu i u Varaždinu postoje kvalificirani obducenti, koji po potrebi mogu i konzultirati stručnjake iz Zavoda u Zagrebu.

DNK metoda

U svakom slučaju pred obducentima tijela Jasmine Dominić je dosad nezabilježen slučaj u hrvatskom sudskomedicinskoj praksi. Istovremeno s utvrđivanjem uzroka smrti, mora se nedvojbeno ustanoviti da se radi baš o njezinu tijelu. Bude li potrebno, to se može ustanoviti i DNK metodom.

Takva osoba morala je imati nevjerojatnu samokontrolu

Psihijatra Gorana Dodiga šokirao je zločin, odnosno činjenica da je osoba bila u stanju 19 godina u zamrzivaču držati sestrino tijelo. Takva osoba definitivno mora imati psihičkih poremećaja.

- Teško je i ne mogu spekulirati o okolnostima, odnosno o profilu takve osobe. No, jednostavno je nevjerojatno da nitko od okoline nije primijetio na toj osobi ništa čudno - kaže Dodig.

Ta osoba, smatra, morala je imati i nevjerojatnu moć samokontrole.

- U svakom slučaju, riječ je o nevjerojatnom događaju, i čak s profesionalne strane, to mi je neshvatljivo. Smatram da je nemoguće da se ovakvo što ikad ponovi. Treba se napraviti opsežno vještačenje, od čega se doslovno može napraviti doktorat - kaže Dodig. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46