SUĐENJE

Vozač Ubera na sudu opisao kako su ga napali i spalili mu auto, obojica optuženih negiraju djelo

 
Optuženi dvojac na sudu je pažljivo slušao iskaz oštećenog Marina G.
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Bilo je to u noći, oko 1.30 sati, dok sam bio zaustavljen u Citroënu C4 u Lučićevoj ulici. Nakon pet minuta, kad sam pogledao u lijevi retrovizor, prema meni je trčala skupina ljudi. Vidio sam kako mi buše prednju lijevu gumu, a iza razbijaju staklo. Okrenuo sam se, a u auto mi je ubačen upaljeni predmet. Izbio je plamen. Sav sam se tresao, a srce mi je počelo jako kucati. U prtljažniku sam imao plinsku bocu jer je taj auto, koji sam tada vozio samo deset dana, bio na plinsko gorivo. Bio sam u strahu da će boca eksplodirati. Samo sam gledao kako pobjeći - ispričao je u sudnici Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu vozač Ubera Marin G. kojeg su 27. rujna 2016., dok je čekao preko Uber aplikacije poziv za vožnju, opkolili i zapalili tada nepoznati ljudi.

Dva tjedna od tog incidenta, a nakon sati i sati provedenih u pregledavanju prikupljenog materijala s videonadzora na zgradama Hypo centra, Fakulteta strojarstva, ljekarne Vaše zdravlje, ispred Autobusnog kolodvora Zagreb, na gradskim raskrižjima... policija je uhitila četiri osobe, no nakon krim-istraživanja na optuženičkoj klupi završila su dvojica - Damir Lučić (30) i Ivan Kordić (35), koji od početka poriču zločin. Lučić se nekoliko sati prije napada ulogirao na Uber aplikaciju, a oko inkriminiranog vremena u sitne noćne sate optuženi su komunicirali telefonom.

Nakon što mu je u auto doletjela zapaljena bengalka, Marin G. je otrčao do 150 metara udaljene zgrade.

Zagreb, 270916.
Nepoznati maskirani pocinitelji snoc su ubacili neutvrdjeno zapaljivo sredstvo u osobni automobil parkiran u ulici Ivana Lucica nakon cega je automobil izgorio.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

- Radi svega što mi se dogodilo idem psihijatru, imam strahove i sve to sanjam noću. Sam je napad trajao desetak sekundi, a napadače ne mogu opisati jer su bili maskirani fantomkama. No, ove okrivljenike u sudnici poznajem. Zajedno smo taksirali. Ja inače vozim osam godina. Znam ih iz viđenja, nekad sam s njima znao popiti kavu. Nismo nikad bili u zavadi - pojasnio je još Marin G.

Odgovarajući dalje na pitanja, rekao je da mu je aplikacija Ubera bila uključena dok je sjedio u autu te da drugi vozači Ubera s aplikacijom mogu vidjeti lokacije svojih kolega.

Zagreb, 270916.
Nepoznati maskirani pocinitelji snoc su ubacili neutvrdjeno zapaljivo sredstvo u osobni automobil parkiran u ulici Ivana Lucica nakon cega je automobil izgorio.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX

Među privedenima bio je i taksist Igor S. koji je od osumnjičenog postao svjedok jer je policija zaključila da je bio kolateralna žrtva.

- Mene, hrvatskog branitelja strpali su iza rešetaka. U policiji su me držali dva dana te su mi rasturili kuću pred susjedima. Ja sam obiteljski čovjek, radim od 0 do 24 h, imam djecu i bolesne roditelje i nemam vremena za takve stvari u životu. Kordića i Lučića znam jer smo radne kolege, a s Kordićem sam i jako dobar. S mog telefona prijavljenog u VIP-u svaku večer sam se čuo s njim i informirali smo se o situaciji oko zaustavljanja na stajalištu kod AKZ-a. No, o samom događaju nemam saznanja. U taksi poslu treba imati nekoga od povjerenja - ogorčeno je ispričao taksist Igor S. koji je bio u telefonskom kontaktu s optuženim i kobne večeri.

Podsjetimo, napad se dogodio prije nepune dvije godine u gluho doba noći, kada je skupina palicama počela razbijati stakla Citroëna i lupati po karoseriji, a kad su razbili stražnje vjetrobransko staklo i ono na desnim stražnjim vratima, kroz otvor su ubacili bengalku i razrezali gumu. Vatra je u sekundi progutala automobil, napadači su otrčali prema Slavonskoj, a prestravljeni je vozač pukom srećom ostao neozlijeđen. Tužiteljstvo za Lučića i Kordića traži po godinu dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07