SUĐENJE ZA TRAGEDIJU

VRATILI SE PO OTPALU TABLICU, POGLEDALI TIJELO POGINULE LAURE (14) I OTIŠLI NA VLAK 'Kad je stao i vidio što je napravio, rekao je: gubimo se odavde!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 03.03.2017. u 07:35

 • Marko Todorov / Hanza Media, Privatni album

  Tragično preminula djevojčica Laura Vidaković danas bi imala 16 godina da njezin život, dok je neoprezno pretrčavala kolnik u Branimirovoj, nije ugasio pripiti Dino Pleša (24), računalni tehničar iz Dugog Sela.

  Zbog tragedije od 30. rujna 2015. koja je zavila u crno čak četiri obitelji te brojne prijatelje i poznanike, na Općinskom sudu u Zagrebu traje suđenje Pleši te prijateljima Denisu Levickom (24) i Damiru Egrediji (22). Pleša je optužen da je kršeći prometne propise (brzinom većom od dopuštene i pod utjecajem alkohola) izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom, ali i da je spriječio dokazivanje jer se nakon udesa kriomice vratio na mjesto nesreće kako bi pokupio otpalu registarsku pločicu.

  Nastavio je voziti

  Njegovi prijatelji koji su s njim bili u autu su pak na optuženičkoj klupi jer nisu prijavili (ne)djelo nego su “bacili” oko na beživotno tijelo i potom pobjegli na vlak.

  - Oko 21 sat smo krenuli prema Zagrebu. Sjećam se da je na mjestu nesreće eksplodirao zračni jastuk i veći dio šajbe je puknuo, a Dino je nastavio voziti dalje jer se nije mogao zaustaviti. Kad je stao, izašao je iz auta i rekao nam: ‘Gubimo se odavde’. Negdje je otišao, a ja i Denis smo otišli na mjesto događaja. Uhvatila nas je panika. Bilo smo u šoku. Zatim smo otišli na vlak za Dugo Selo. Kad sam čuo da su Denis i Dino uhićeni, otišao sam se sam u postaju javiti - ispričao je tužiteljima Damir Egredija. Krivnju sa sebe u tužiteljstvu je skidao i Denis Levicki koji je bio suputnik na stražnjem sjedištu.

  - Nisam kriv jer nisam ni taknuo registarsku tablicu, a dok smo se vozili autom, najednom sam vidio kako netko pretrčava cestu. Kada je došlo do udarca, staklo mi je odletjelo u oči pa ništa nisam vidio i vadio sam ga. Kad smo stali u jednoj ulici, nisam znao gdje sam. Damir i ja smo počeli trčati do mjesta nesreće, a kad smo stigli, tamo je već bila policija, no ne znam gdje je bio Dino. Kad smo vidjeli mrtvo tijelo, ni s kim nismo razgovarali niti smo se javili policiji. Damir i ja smo otišli vlakom u Dugo Selo. Kad sam došao kući, pričao sam s jednom prijateljicom koja mi je rekla da se to trebalo reći policiji - povjerio se pak tužiteljima Denis. Sličan šok opisao im je i vozač Dino.

  Popili su piće

  - Zajedno s Denisom i Damirom prije sudara popio sam piće u jednom kafiću. Nakon tri pive, krenuli smo autom prema Zagrebu. Po lijevoj prometnoj traci Branimirove vozio sam oko 80 do 100 km/h, kada su mi iznenada s lijeve strane preko trake pretrčale tri cure. Malo sam skrenuo i zabio se u nešto. Nisam znao u što pa sam skrenuo udesno. Kad sam istrčao iz auta, otišao sam natrag i vidio na kolniku mrtvo tijelo. Nisam znao što da radim. Vidio sam registarsku pločicu od auta. U šoku sam je uzeo i počeo bježati, a kada je naišla policija, zaustavio sam se. Nisam imao namjeru ništa skrivati niti bježati, ali ne znam zašto sam to napravio - rekao je tužiteljima Dino koji je iz istražnog zatvora pušten na slobodu nakon položenih 150.000 kuna jamčevine.

  Iz medicinskog vještačenja dr. Vedrane Petrovečki iščitava se da je Laura zadobila “ozljede koje su bile nespojive sa životom i da hitna liječnička intervencija ne bi mogla spriječiti smrt”. Prometni vještak Srećko Hlišća ističe da je na Lauru vozač naletio pri brzini od 91 km/h, a da je vozio manje od 78 km/h nalet bi bio izbjegnut.

  Na suđenju, pak, koje je često odgađano zbog bolesti ili, pak, nedolazaka okrivljenih, vještak psihijatar Željko Marinić naveo je da je Dino osoba boljeg prosječnog intelektualnog nivoa kod kojega se uočava konzumacija alkohola na razini zloupotrebe. Pritom vještak prepušta odluku sudu da Plešu uključi u program liječenja od alkohola.

  Deložirani

  Svjedok Ante M. naišao je u vrijeme samog naleta auta na djevojčicu. Nakon što je začuo snažan udarac, u retrovizoru je vidio “ljudsko tijelo kako leti”. Trubio je vozaču te ga pokušavao slijediti, ali nije uspio. No zapamtio je registarske oznake i nazvao policiju.

  Inače, svaku promjenu adrese optuženi su dužni javiti sudu, pa je tako u potrazi za Damirom u svibnju 2016. policija doznala od susjede da on s obitelji više ne živi na prijavljenoj adresi jer su deložirani. Policija je ubrzo locirala njegovu majku te djeda i baku, od kojih su policajci dobili šokantnu informaciju: “Odrekli smo se Damira. S njim nismo više u dobrim odnosima.

  Niti ga čujemo, niti ga više vidimo. I ne želimo ga prijaviti niti na jednu adresu zbog njegova asocijalnog ponašanja”. U isto vrijeme otkriveno je i da je za njim potragu bio raspisao Prekršajni sud u Zagrebu zbog izbjegavanja prekršajne odgovornosti.

  Na sljedećem ročištu raspravljat će se o vještačenjima prometnih i medicinskih stručnjaka.

  Naplaćao se kazni i imao zabranu vožnje

  Ako je suditi po prekršajnoj evidenciji Ministarstva pravosuđa unazad nekoliko godina, Dino Pleša je sklon kršenju zakona i to većinom prekoračenju brzine i vožnji pod utjecajem alkohola.

  Na zagrebačkom području pravomoćno je kažnjen 2013. sa 500 kuna zbog nepoštivanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, baš kao i godinu poslije kada je kažnjen sa 2000 kuna. U siječnju 2015. pravomoćna je postala i kazna ‘teška’ 1400 kuna zbog kršenja istog prometnog zakona te mu je izrečena zaštitna mjera jednomjesečne zabrane upravljanja motornim vozilima.

  Zbog  prometnih prekršaja odgovarao je i u sudovima za prekršaje  u Vrbovcu i Dugom Selu. Prema prekršajnoj evidenciji,  Dino Pleša osuđivan je i zbog remećenja javnog reda i mira, zbog čega je također bio novčano kažnjavan. (hkj)

   

  Tagovi

  Izdvajamo