RATNI ZLOČIN

Vrhovni sud potvrdio kazne za ubojstvo 75 hrvatskih civila kod Dubice

 Darko Tomaš / CROPIX

Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Rijeci za ubojstva najmanje 75 civila 1991. u Baćinu u blizini Hrvatske Dubice prema kojoj su sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojba i krajinske milicije osuđeni na kazne od 15 do 20 godina zatvora.

Riječki Županijski sud zbog tog je zločina nepravomoćno u ožujku 2013. osudio četvoricu pripadnika srpskih paravojnih postrojba na 20 godina zatvora i trojicu na 15 godina, a Vrhovni sud je nakon sedam godina potvrdio tu presudu, odbivši žalbe svih osuđenika, ali i optužbe protiv dvojice optuženika za oružanu pobunu jer je nastupila zastara kaznenog progona.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je sedmoro optuženika u odsutnosti proglašeno krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izvijestio je Vrhovni sud u srijedu.

Vrhovni sud smatra da će takve pojedinačne kazne zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja, a kod izricanja kazni posebno je kao otegotnu okolnost cijenio da je nedjelo počinjeno prema većem broju civila, većinom starijem stanovništvu, nemoćnim i bolesnim ljudima koji nisu bili u mogućnosti pružiti bilo kakav otpor i koji zbog svoje dobi i zdravstvenog stanja nisu nikome predstavljali bilo kakvu opasnost.

"Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano, a time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava", zaključio je Vrhovni sud. Osim toga, napominju, da kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali žrtvama.

U blizini sela Baćina, uz obalu Une, 21. listopada 1991. najmanje je 75 civila, većinom Hrvata iz Hrvatske Dubice i okolnih sela, zatvoreno, a zatim i ubijeno vatrenim oružjem, utvrdilo je sudsko vijeće riječkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić.

Na zatvorske kazne od 20 godina osuđeni su Milinko Janjetović i Momčilo Kovačević koji su to zapovjedili i proveli zajedno sa Stevom i Veljkom Radunovićem, ocem i sinom također osuđenima na 20-godišnje zatvorske kazne.

Stevan Dodoš, koji je također sudjelovao u ubojstvu, kažnjen je s 15 godina zatvora jer je bio samo pripadnik Teritorijalne obrane bez zapovjedne ovlasti. Branko Dmitrović kao mjesni zapovjednik Teritorijalne obrane i čelnik civilne vlasti u Hrvatskoj Dubici te Slobodan Borojević, zapovjednik krajinske milicije osuđeni su na kazne od 15 godina jer nisu ništa učinili da spriječe zločin i da se kazni počinitelje, iako su znali za odvođenja i ubojstva,

Marin Krivošić i Katica Pekić, koji su u tom postupku bili optuženi za sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv Hrvatske, oslobođeni su na temelju Zakona o općem oprostu.

U likvidaciji je sudjelovalo još osoba, ali njihov identitet nije poznat, ili su u međuvremenu umrli, rekla je Šarić, koja je, pozivajući se na svjedoke, ustvrdila da je sigurno ubijeno znatno više osoba nego što je utvrđeno optužnicom, ali je bilo nemoguće utvrditi koliko i tko su one jer je dio tijela odnijela rijeka u poplavama, a dio ih je premješten na druge lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:26