MIGRACIJE

Vrhovni sud povisio kaznu krijumčaru migranata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2020. u 12:19

African migrants Mustapha (L), 18, and his travel companions Ahmed (C),17, and Omar, 17, walk near their hideout in the Belyounech forest, a few kilometres from Ceuta on Morocco's northern coast on January 16, 2020. - Today, migrants aiming to reach Europe from Morocco prefer to stay hidden, fearing the waves of arrests that have elicited condemnation from NGOs. In recent months, European pressure to shore up borders , bolstered by funding, has pushed Morocco to clamp down on migration. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
AFP

Migranti

Vrhovni sud povisio je s četiri na šest godina zatvorsku kaznu osuđeniku koji je iz Srbije u Hrvatsku prokrijumčario najmanje 48 migranata nakon što je zbog istog nedjela uz jamstvo izašao iz istražnog zatvora.

Višu kaznu Vrhovni sud mu je dosudio prihvativši žalbu Uskoka na presudu osječkog Županijskog suda koji je krijumčara osudio jer je organizirao prebacivanje migranata preko hrvatske granice pri čemu je u zajedničko djelovanje povezao više osoba i koordinirao njihovo kretanje.

Organizirao je i prihvat, smještaj te vožnju prokrijumčarenih stranaca u unutrašnjost Hrvatske do namjeravanih odredišta. Na takav način u organizaciji optuženika četiri puta je prebačeno 48 stranih državljana, a optuženik je ostvario protupravnu imovinsku korist 48.000 eura.

Kod izricanja jedinstvene šestogodišnje kazne zatvora Vrhovni sud je posebno otegotnim cijenio da je optuženik višestruko ranije osuđivan i da ranije kazne zatvora zbog istovrsnih djela nisu imale utjecaja.

"Predmetna djela je optuženik počinio nakon što mu je mjera istražnog zatvora u drugom predmetu zamijenjena jamstvom nakon čega je pobjegao i upustio se u ponovno činjenje istovrsnih kaznenih djela, ovaj puta u ilegalnom prebacivanju čak 48 stranih državljana.

Optuženik je iskazao upornost u počinjenju kaznenih djela i visoki stupanj kriminalne količine. Od optuženika je oduzeta protupravna imovinska korist koju je ostvario", istaknuo je Vrhovni sud.

Izdvajamo