OBJAVLJENA ODLUKA

VRHOVNI SUD SMANJIO KAZNU TINU ŠUNJERGI Za ubojstvo roditelja neće morati biti u zatvoru 40 godina

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Vrhovni sud Republike Hrvatske djelomično je prihvatio žalbu optuženog Tina Šunjerge za ubojstvo roditelja, protiv presude Županijskog suda u Zadru, te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 35 godina za dva kaznena djela teškog ubojstva, oba počinjena na podmukao način i iz bezobzirne osvete.

Kod izricanja ove kazne, objavljeno je, Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u prvostupanjskom postupku pretjerano naglašava retributivnu sastavnicu svrhe kažnjavanja. Kazna dugotrajnog zatvora na koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske osudio optuženika primjerena je i osobnosti optuženika, specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji. Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje ponovno Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

Tin Šunjerga (21) je za svirepa ubojstva svojih roditelja Silvane (46) i Marina (45) u Čistoj Velikoj počinjena 25. ožujka 2017.g, na Županijskom sudu u Zadru 17. svibnja prošle godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Na nepravomoćnu presudu zadarske sutkinje Sandre Radanović, naime, žalbe je uložilo Državno odvjetništvo koje je zatražilo maksimalnih 50 godina zatvora, a žalio se i branitelj po službenoj dužnosti, zadarski odvjetnik Karlo Surić.

Monstruozni zločin Tin Šunjerga počinio je u Čistoj Velikoj, mjestu u zaleđu Vodica, 25. Ožujka 2017. Te krvave subote u poslijepodnevnim satima, 19-godišnji tinejđer Tino Šunjerga u sumanutom pohodu u nepuna dva sata hicima iz pištolja u potiljak ubio je svoje roditelje, majku Silvanu i oca Marina, pripadnika splitske Specijalne policije BATT.

U obiteljskoj kući u Čistoj Veliko Tin Šunjerga obio je sef i iz njega uzeo očev privatni pištolj. Oko 16 sati ubio je majku Silvanu dok je sjedila za upravljačem automobila Citroen pri povratku kući iz polja. Ubojica je majci ispalio metak u glavu u predjelu potiljka uslijed čega je ona zadobila prostrijelnu rane glave i mozga od koje je odmah preminula. Sat kasnije u garaži obiteljske kuće ubio je oca Marina, pucnjima u potiljak iz neposredne blizine, privšavši mu iza leđa.

Vrhovni sud navodi kako je prvostupanjski sud kao olakotnu okolnost cijenio mladu životnu dob i raniju neosuđivanost Tina Šunjerge.

Čitavu odluku suda pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:43