HOROR U PLAŠKOM

Za blud nad učenicama znao i ravnatelj osnovne škole!

Zapanjujuća je činjenica da nitko od mještana Plaškog koji su znali za ponašanje radnika Hrvatskih željeznica, koji su seksualne usluge djevojčica plaćali cigaretama i bonovima za mobitele, nije prijavio nadležnim institucijama
Plaski, 291009.Revoltirani roditelji optuzju radnike HZ-a da vec godinama spolno zlostavljaju njihove maloljetne kcerke, a sve se, navodno, odvijalo u zutim vagonima.Foto: Danijel Tuskan / CROPIX
 Danijel Tuškan/CROPIX

PLAŠKI - Nakon što smo u petak objavili stravičnu priču o dugogodišnjem spolnom zlostavljanju djevojčica na željezničkoj postaji u Plaškom, Policijska uprava karlovačka započela je kriminalističku obradu slučaja za kojeg do tada nije ni znala.

- Čim smo dobili vaš upit i vidjevši članak u novinama odmah smo započeli obradu. Započeli bi je, naravno, i prije no nitko nije prijavio da se tamo nešto takvo događa - rekla nam je Tamara Grčić, glasnogovornica PU karlovačke.

Zapanjujuća je činjenjica da nitko od mještana Plaškog koji su barem i djelomično znali za ponašanje radnika Hrvatskih željeznica, koji su seksualne usluge djevojčica plaćali cigaretama i bonovima za mobitele, nije prijavio nadležnim institucijama bez obzira o kojim razlozima se radilo - roditelji zbog sramote, jer ipak je riječ o učmaloj sredini gdje svi sve znaju, a ostali zbog dobrosusjedskih odnosa.

U plaščanskim kafićima u petak prijepodne glavna je tema bila upravo ovaj slučaj, no čudi ravnodušnost kojom su to komentirali neki od mještana, za koje je ovaj slučaj samo "opće poznata stvar, ali bilo pa prošlo". Pravi šok tek je uslijedio kada smo u telefonskom razgovoru s Vlatkom Kulićem, ravnateljem tamošnje osnovne škole koju su dok su bile zlostavljanje pohađali i djevojčice, čuli gotovo isti stav.

- Što da vam kažem. Možda sam trebao reagirati, ali recite mi kako da ja sigurno znam jesu li neke glasnine koje kruže mjestom istinite ili nisu? Pa kad bih išao prijavljivati sve za što čujem tužilo bi me pola općine! Ne mogu se ja miješati u nečije obiteljske prilike. Na kraju krajeva, otac jedne od djevojčica boluje od PTSP-a, a takvom se čovjeku bolje ne zamjerati. Te cure više nisu naše učenice, a dok su bile mi u školi ni po čemu nismo mogli znati što se zbiva. U razredu su bile sretne i nasmijane, a ono što se događalo izvan školske zgrade nija naša stvar. Napokon, policija je to ionako doznala - rekao nam je ravnatelj Kulić.

Posjećamo, otac jedne od djevojčica koje su se našle na udaru perverzno bolesnih pružnih radnika otvorio je dušu i ispričao nam sve što je znao o željezničkoj postaji strave. Iako su iz HŽ holdinga poručili da ne znaju ništa događajima u Plaškom, a to nam je rekao i šef stanice, jedan od radnika iz prometnog ureda potvrdio je svjedočanstvo roditelja, no krivnju je prebacio na radnike iz remonta koji su prije više od godinu dana tamo radli na sanaciji pruge.

- Oni su ih mamili u svoje željezničke vagone. Mi s tim nismo imali ništa - rekao nam je radnik HŽ-a.

Pravobraniteljica za djecu osudila neprijavljivanje zlostavljanja djevojčica



Vijesti koje smo doznali iz medija o seksualnom zlostavljanju djevojčica u Plaškom doista su šokantne, a osobito je zabrinjavajuća tvrdnja da su mnogi znali za zlostavljanje i nisu reagirali. Građanska je odgovornost svih nas da prijavimo zlostavljanje djeteta pa i sumnju na zlostavljanje. Takve se prijave mogu podnijeti i anonimno.

Neprijavljivanje je zapravo podrška zlostavljaču. Stajalište da se nije uputno "miješati u obiteljske prilike" je skandalozno, pogotovo kad dolazi od ljudi kojima je profesija rad s djecom ili zaštita sigurnosti građana. I neprijavljivanje zlostavljanja je prekršaj i treba ga sankcionirati – rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Ured pravobraniteljice također se uključio u slučaj iz Plaškog te će od Centra za socijalnu skrb, policije i od drugih odgovornih ustanova zatražiti izvješće kako bi provjerili sve navode i utvrdili što nadležni poduzimaju radi zaštite zlostavljane djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11