STARI POLICIJSKI ZNANAC

ZA KRAĐU 240 KUNA I DONJE ZUBNE PROTEZE OSUĐEN NA SEDAM MJESECI ZATVORA 'Od gospođe sam tražio novac za pivo. Nije mi dala pa sam joj uzeo torbicu'

Ilustracija
 Vlado Kos / Hanza Media

Zbog krađe zubala te novčanika s 240 kuna na sedam mjeseci zatvora osuđen je stari policijski znanac Matija J. (30), zvani Matek iz Bjelovara. To je nepravomoćna presuda koju je donijela sutkinja Općinskoga suda u Bjelovaru, naloživši pritom osuđeniku da podmiri 300 kuna sudskih troškova i vrati ukradeni novac.

Optužnica ga je teretila da se 2. veljače 2015. oko 19.30 sati nakon čišćenja peći u obiteljskoj kući umirovljenice Mare D. u Ulici Pere Biškupa Vene u Bjelovaru odlučio na krađu. Dok je vlasnica otišla u drugu sobu, s njezina je kreveta uzeo platnenu torbicu u kojoj su bili novčanik s novcem, kartica dopunskog zdravstvenog osiguranja, četiri ključa te gornja i donja zubna proteza. Na suđenju je priznao krivnju, no osporava vrijednost ukradenih stvari.

- Mislim da iznos štete ne premašuje 100 kuna. Nisam očekivao da će u novčaniku biti više od 50 kuna, a prije nego što sam uzeo torbicu, tražio sam od gospođe da mi za čišćenje peći da novac za pivo. Nije mi dala ništa pa sam uzeo torbicu. Slabog sam imovinskog stanja. Živim s bolesnim roditeljima - pravdao se Matija J. bjelovarskoj sutkinji.

Kao olakotnu okolnost uzete su u obzir njegove obiteljske (ne)prilike, skrb o roditeljima, nezaposlenost te da je samac bez djece i imovine, a u prilog mu nije išla njegova višestruka osuđivanost za ista (ne)djela jer iz prethodnih uvjetnih osuda i novčanih kažnjavanja očito ništa nije naučio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:03