ZLOČIN IZ 2004.

ZABORAVLJENI SLUČAJ Kako je nakon čak 14 i pol godina riješen misterij ubojstva sobarice Slavice Dankić (48) na Krku

Ubojicu su dan nakon zločina protjerali iz RH jer mu je istekla viza, a pet dana kasnije osumnjičili za ubojstvo
Slavica Dankić (lijevo)
 CROPIX/Arhiva

Iako je bjegunac Alajdin Krasniqi (53) iz Leskovca još 2004. kazneno prijavljen za ubojstvo Slavice Dankić (48), sobarice u krčkom hotelu u Baškoj, tek je nedavno dovršena istraga, a on optužen za bešćutan zločin.

Govorio da je Čeh

Slavica je umrla u teškim mukama nakon što mu je rekla da je vezi kraj. Kobne noći na 16. travnja 2004. divljački se prvo nad njom iživio u njezinoj Škodi. Rukama joj je stezao vrat, a onda joj dlanom začepio usta i nos. Zatim je njezino izmučeno tijelo bacio u blizini potoka Vela Rika u predjelu Zarok uz AC Zablaće gdje ju je četiri dana poslije slučajno pronašla šefica hotela s još jednom radnicom.

Krasniqiju je u ožujku te godine istekla viza pa je dan nakon ubojstva na graničnom prijelazu Kamensko zaustavljen, prekršajno kažnjen po Zakonu o strancima te protjeran na godinu dana. Tada tijelo nesretne sobarice još nije bilo pronađeno pa je policija Krasniqiju doslovno olakšala bijeg prisilnim izgonom iz zemlje. No, 20. travnja te godine, kad je tijelo otkriveno, svi su zapravo shvatili da Krasniqija nitko ne poznaje jer njegov identitet nitko od znanaca, prijatelja, pa i Slavice s kojom je bio dugo u vezi, nije znao. Svima se predstavio kao Indrih iz Češke, rekao da je poduzetnik, trgovac gumama, i da ima trgovine u Pragu. Ali, ništa od toga nije bilo istina jer, kako se poslije utvrdilo, i Češka ga je protjerala. Kriminalisti su zasukali rukave i nekoliko dana poslije podnijeli kaznenu prijavu protiv lažnog Čeha Krasniqija. Činio se to zaboravljeni slučaj, no ipak nije jer je od 2004. saslušan niz svjedoka, a 2005. je zatražena pomoć prištinske policije. Novi svjedoci su ispitani i 2007., a početkom ove godine je stiglo izvješće forenzičke jedinice s Kosova i biološko vještačenje nakon što su od Krasniqijeve majke uzeli DNK.

- Radila sam 2000. godine u hotelu Zvonimir u Krku s tetom Slavicom. Zaljubila se u gosta Indriha. Kad je došlo do problema u vezi, on je počeo uznemiravati cijelu našu obitelj. Na Uskrs 2004. u Zaroku nam se pridružio. Na dan ubojstva rekla mi je da ide s njim u Crikvenicu. Sutradan sam joj kucala u sobu, ali nije otvarala. U sobi je nije bilo. Inače, jednom sam načula Indrihov razgovor. Pričao je na tečnom albanskom, i to mi je bilo čudno za Čeha iako je bio visok, smeđe kose i plavih očiju. Imao je krive zube i šiljast iskrivljen nos - ispričala je nećakinja pokojnice.

Domaćica hotela J. B. prisjetila se da se Indrih vratio u Slavičin zagrljaj nakon povratka iz Amerike. - Rekao nam je da u Pragu ima dućan s kožom i igračkama. Slavičina nećakinja mi se požalila jedno jutro da ne zna gdje je Slavica, da bi 20. travnja, šetajući sa šeficom hotela, vidjela Škodu, u njoj Slavičin privjesak, a u udubini pokraj i tijelo. Zvale smo policiju. I da, on je maltretirao Slavicu pa ga je udaljila od sebe - rekla je J. B.

Prijetio joj

- Često je dolazio u našu kuću. Nekoliko puta je telefonski zvao moga muža i govorio: ‘Slavicu ću ti kući poslati u kovčegu-škrinji. Više je nećeš vidjeti’. Kad smo ga istjerali iz kuće, otišao je s kćeri u podstanare, da bi se ona deset dana poslije vratila rekavši da je vrijeđa i tuče - ispričala je nakon ubojstva majka ubijene žene.

Jedna od pet sestara pokojnice prisjetila se razgovora iz 2003. kada je Slavica nazvala oca i rekla: “Tata, našla sam dečka. Udala bih se”. - Kad mu je sestra rekla da udaja otpada, prijetio je da će zapaliti naše roditelje i selo - dodala je sestra ubijene.

Tukao ju je, stalno je bila u modricama

Zašto, zašto je sve to trajalo toliko dugo? Moja supruga nije uspjela dočekati pravdu. Imam 88 godina i ne isplati mi se ljutiti na sporost institucija. Od početka se znalo da ju je on ubio. A kćeri sam od dana kad sam ga upoznao govorio: ‘Slave moja, on ti je Albanac. Nije Čeh kako tvrdi, a kamoli poduzetnik’. Lažno nam se predstavio. A nju je tukao, hodala je modra. Jako je patila pretkraj, nije više bilo ni lj od ljubavi. Njemu sam zabranio da ikad više uđe u moje dvorište. Slavičin sin iz prethodne veze, sad mu je 36 godina, živi u Lyonu i tragedija mu je već u magli. Znate, ne prestajem misliti na posljednje dane, one oko Uskrsa, koje sam proveo s njom, jer nas je došla posjetiti. Bilo je to pet dana prije ubojstva - kaže za Jutarnji list pomiješanih osjećaja Ante S., otac ubijene žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:06