TRAGEDIJA

Zadar: Prilikom razminiravanja poginuo pirotehničar

 Jure Mišković/CROPIX

ZADAR - Renato Polić Strinić (39), pirotehničar iz tvrtke Piper iz Požege, poginuo je u srijedu oko 9.40 sati pri razminiravanju terena između mjesta Musapstana i Murvice pokraj Zadra. Požeški pirotehničar koji je bio i zamjenik voditelja radilišta nagazio je na pješačku odskočnu rasprskavajuću minu (PROM 1) nakon što je u jutarnjim satima krenuo u obilazak terena kako bi ga pripremio za daljnje radove.

Na mjesto nesreće odmah su uz policiju izašli istražni sudac i djelatnici Hrvatskog centra za razminiravanje. - Nemojte nas ništa pitati. To nam je bio prijatelj i kolega, a ima četvero djece osnovnoškolske dobi - kazali su u srijedu šokirani kolege poginulog pirotehničara, koji je u trenutku pogibije bio sam na terenu na kojem je razminiravanje počelo samo dan prije tragedije.

Prema riječima Mladena Crnkovića, predstojnika Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), radi se o više od 4 milijuna kuna vrijednom projektu naziva 'Područje uz cestu D8 između mjesta Musapstana i Murvice' kojim se do 28. velječa treba razminirati ukupno 514 tisuća i 346 metara četvornih.

- U ponedjeljak je krenulo uvođenje u posao i eto, samo dan nakon što su radovi počeli dogodila se, nažalost, velika tragedija. Svi smo u šoku i čekamo rezultate očevida kako bismo shvatili što se točno dogodilo - kazao je Crnković, dodajući kako HCR na području Zadarske županije ima ukupno 15 projekata razminiranja područja.

Renato Polić Strinić šesti je pirotehničar koji je poginuo na zadarskom području, a zadnji slučaj stradavanja zabilježen je krajem srpnja prošle godine kad je pri razminiravanju na području Kotar šume pokraj Petrinje poginuo Marin Beretin iz Murvice. Radio je za tvrtku Heksogen d.o.o. iz Dubrovnika, a nesreća se dogodila kad je pipalicom dotaknuo minu koja je potom eksplodirala.

U Hrvatskoj je za obavljanje poslova pretraživanja i razminiranja akreditirano 27 ovlaštenih pravnih osoba (26 komercijalnih tvrtki i nevladina organizacija Norwegian People's Aid's) s ukupno 617 pirotehničara, 70 pomoćnih djelatnika, 50 strojeva za razminiranje i 44 psa za otkrivanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:52