UMIROVLJENI PIROTEHNIČAR PROGLAŠEN KRIVIM

Zadar: Zbog ubojstva supruge osuđen na 13 godina. Tijelo ostalo zakopano ispod tisuća tona smeća?

Pritisnut grižnjom savjesti umirovljeni pirotehničar Zoran Sorić (60) monstruozan zločin priznao je policiji godinu dana poslije ubojstva
 Jure Mišković/CROPIX

ZADAR - Zbog ubojstva 38-godišnje supruge Ljubice Filipović Sorić, čije tijelo do danas nije pronađeno, u petak je na Županijskom sudu u Zadru na 13 godina zatvora nepravomoćno optužen umirovljeni pirotehničar Zoran Sorić (60).

Iako ga je tužiteljstvo teretilo za ubojstvo sa izravnom namjerom na točno neutvrđen način, Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić proglasilo ga je krivim za ubojstvo sa neizravnom namjerom, što je on dočekao prilično mirno.

Iako tijelo nije pronađeno, sud je neprijeporno utvrdio da je Sorić počinio kazneno djelo ubojstva sa neizravnom namjerom, što je utvrđeno njegovim priznanjem koje su potvrdili sudski vještaci ocijenivši ga vjerodostojnim, te nalazima biološkog vještačenja krvi pronađene na mjestu zločina.

- Ovdje je riječ o specifičnoj pravnoj situaciji koja je rijetka. Sudi se za kazneno djelo ubojstva bez tijela, no iz zapisnika o očevidu, optuženikova priznanja i tragova krvi nedvojbeno je utvrđeno da ja ubojstvo počinjeno - kazala je sutkinja Dijana Grancarić obrazlažući presudu na čijem su izricanju bile kćer ubijene 18-godišnja Dolores Filipović i sestra Dubravka Pereković koje su na prošlom ročištu u suzama tražile od optuženog da im kaže gdje je sakrio tijelo jer mu od smaog početka ne vjeruju da ga je bacio u kontejner.

On je međutim ostao pri onome što je rekao policiji. Zločin je počinio u noći sa 19. na 20. prosinca 2009. godine kada je ubio suprugu Ljubicu (37), zamotao je u tepih, bacio u kontejner.

Pritisnut grižnjom savjesti monstruozan zločin priznao je policiji godinu dana poslije nakon čega su istražitelji u stanu na zadarskoj Meladi gdje se prema njegovoj priči odigrao zločin pronašli tragove krvi. Nakon što je uklonio tijelo vratio se u stan gdje je potom uništio sve dokaze, oprao podove i posteljinu, a tijekom narednih dva, tri dana riješio se svih supruginih osobnih stvari.

Nakon mjesec dana objavio je iznajmljeni stan, a prijateljima i rodbini godinu dana je tvrdio da mu je supruga pobjegla. U svojoj je obrani kazao kako je suprugu udario nakon svađe, te je ona u padu udarila glavom u komodu. Prestrašen onim što je učinio odlučio je sve sakriti.

Potraga za tijelom započela je u ožujku prošle godine, nekoliko dana nakon što je Ljubičina kćer Dolores Filipović pred deponijem zapalila svijeću i zaželjela pronaći majku. Specijalizirana tvrtka pod tonama smeća tragala za ubijenom ženom, no, potraga nije dala željene rezultate. Sutkinja je danas odlučila da će nešto više od 375 tisuća kuna utrošenih za potragu tijela morati platiti osuđeni Sorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:09