DJEVOJKA JOŠ NIJE ISPITANA

ZADARSKI SUD OGLASIO SE O SLUČAJU GRUPNOG SILOVANJA KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Evo zašto su mladići pušteni da se brane sa slobode

 
Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković objavio je da su petorica mladića osumnjičena za grupno silovanje privedena sucu istrage
 Luka Gerlanc / CROPIX

Glasnogovornik županijskog suda u zadru Hrvoje Visković danas je odgovarao na novinarska pitanja vezana uz slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice u jednom mjestu pored Zadra, zbog čega je kazneno prijavljeno pet mlađih punoljetnika i dvoje maloljetnika, javlja Zadarski.hr.

Zašto je sudac Ivan Marković pustio osumnjičenike na slobodu? Maloljetna žrtva nije ispitana, postoji mogućnost od utjecaja na svjedoke, pojavljenje djela...
- U petak su privedena petorica mlađih punoljetnika zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata. Nakon što ih je ispitao sudac istrage ih je pustio uz mjere opreza. On je zaključio da opasnosti od ponavljanja djela nema, a što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu među njima zaključio je da opasnost postoji. Tu je istražni zatvor zamijenio s mjerama opreza. Mjere opreza se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, odnosno oštećenici, zabrani bilo kakvog komuniciranja s njom te javljanja osumnjičenika u policijsku postaju dva puta mjesečno.

Na pitanje zar činjenica da oštećenica nije ispitana nije jedan od razloga da se osumnjičenike zadrži u pritvoru, Visković je odgovorio da to nije nužno, odnosno da je to stvar procjene suca istrage.
- On je procijenio da nema opasnosti i da će mjere koje je odredio biti dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Visković je objasnio da će žrtva biti ispitana nakon što sud zaprimi takav prijedlog državnog odvjetnika. Rekao je da od sedam počinitelja, dvojica maloljetnika nije bila privedena niti je ispitana.

Županijsko državno odvjetništvo najavilo je podnošenje žalbe na odluku suca Markovića o puštanju osumnjičenika, a odluku o tome donijet će izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.
- Ne znam je li stigla žalba, žaliti se može državno odvjetništvo, ali i branitelji osumnjičenika na izdane mjere opreza, što znači da bi cijeli postupak mogao potrajati i tjedan dana – kazao je Visković.

Novinare je zanimalo treba li u ovakvim slučajevima voditi računa o reakciji javnosti koja je negativno reagirala na odluku suca o puštanju osumnjičenika.
- Percepcija javnosti je uglavnom vođena s bombastičnim naslovima u novinama. Bombastični naslovi u novinama su u pravilu jednostrani, novinari ih stavljaju zbog što veće čitanosti a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, tako da ja ne mogu procjenjivati što će novinari pisati, ali na ovakav način se tenzije često i nepotrebno podižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima, ali...

Ali osam puta grupno silovanje u godinu dana nije podizanje tenzija to je prestrašna stvar, iz percepcije javnosti?
- Da, ali ja vam o detaljima spisa neću govoriti jer istraga je tajna, pogotovo što su umiješani maloljetnici. Novinari su prenijeli ono što proizlazi iz kaznene prijave.

Kolik je starost počinitelja i koja su kaznena djela počinili?
- Uglavnom je riječ o mlađim punoljetnicima, starosti 18, 19 i 20 godina, te dva maloljetnika. Kaznena djela su uglavnom silovanje ranjive osobe zbog svoje dobi, dakle maloljetnoj osobi, a sve ostalo su bludne radnje.

Je li sudac Marković napravio grešku što je pustio te ljude na slobodu?
- Na takav način uopće ne možemo pričati.

Zašto?
- Kako mogu komentirati je li sudac napravio grešku, ako tu odluku potvrdi sudačko vijeće. A kakva će biti njihova odluka, ne znam.

Postoje li snimke seksualnih odnosa ili ne postoje?
- Navodno su postojale, ali u spisu ih nema. Ali postoje snimke koje je obrana dostavila u spis.

Je li žrtva tražila neki oblik psihološke pomoći?
- Žrtva se obratila našoj službi za zaštitu žrtve i svjedoka pri Županijskom sudu u Zadru. To je sve što znam.

Podsjetimo, zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta. Mladići je nisu "samo" silovali, nego su ta silovanja snimali mobitelom i tim snimljenim filmovima je godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. Kako bi je dodatno uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njezin bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od silovatelja, pisala je Slobodna Dalmacija.

Božinović: Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest iz Zadra

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

"Informacije sam dobio iz novina, a čitajući tu vijest osjećao sam se kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, dakle nisam se osjećao dobro", izjavio je Božinović nakon svečanosti postrojavanja novog naraštaja polaznika Policijske akademije.

"Nemam dobar osjećaj kad pročitam tako nešto, ali dovodite me u situaciju da moram komentirati rad drugih institucija, a imam premalo elemenata da bih o tome mogao nešto kompetentno reći", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:58