VATRENE ULICE

ZADARSKOM PODUZETNIKU ISPRED KUĆE ZAPALILI DVA AUTOMOBILA 'Nikome nismo dužni, ne znam tko bi nam to napravio'

 Jure Miskovic / CROPIX

Jednostavno ne znam tko bi to mogao napraviti. U obitelji nemamo nikakvih dugova, ni fizičkih ni pravnih.

U obitelji nitko nikada nije bio kažnjavan, ni prekršajno ni kazneno. Otac je u mirovini i svi smo u šoku - rekao nam je sin vlasnika zapaljenih automobila, šokiran onim što ga je dočekalo u srijedu ujutro ispred kuće njegovih roditelja.

Na mjestu gdje mu otac, inače poznati zadarski poduzetnik, oduvijek parkira automobile, u Ulici Hrvatskog sabora na zadarskoj obilaznici, stajale su dvije potpuno izgorene limene ljušture VW Tiguana i Renaulta Twinga.

Velika šteta

Meta napada bio je Tiguan, a vatrena buktinja proširila se na susjedni Twingo.

- Cijelo vrijeme razmišljamo o tome tko bi nam to mogao učiniti, ali uistinu ne možemo pomisliti ni na koga - rekao je sin vlasnika zapaljenih vozila te dodao kako su oba vozila bila stara godinu dana i da šteta sigurno iznosi oko 200.000 kuna.

Policijskim očevidom utvrđeno je kako je požar na automobilu izazvan namjerno, zapaljivom tekućom smjesom, odnosno Molotovljevim koktelom.

Nitko nije stradao ni u čak pet namjerno izazvanih požara na automobilima lani u Zadru. Dosad je uhićen samo jedan počinitelj.

Prošlogodišnji namjerni paleži počeli su početkom siječnja, kada je na zadarskim bedemima zapaljen BMW njemačkih registarskih oznaka u vlasništvu 63-godišnjakinje. Automobil je u to vrijeme koristio njezin 38-godišnji sin, a požar je potpuno uništio prednji dio automobila.

U svibnju su u Ulici Josipa Jovića zapaljeni Audi i Opel u vlasništvu 46-godišnjaka i njegove supruge. PU zadarska je tada objavila kako je požar, zbog kojeg je privedena 23-godišnjakinja, izazvan zapaljivom tekućinom. Oštećeni 46-godišnjak i osumnjičena 23-godišnjakinja su u široj rodbinskoj vezi, a iza sebe su imali međusobne sukobe te prijave policiji zbog narušavanja javnog reda i mira.

Crni niz

Lipanj u Crnom pokraj Zadra također je bio u znaku namjerne paljevine u kojoj su izgorjela čak tri automobila. Požar je namjerno izazvan tijekom noći, a zapaljen je Mercedes i BMW u vlasništvu 44-godišnjaka, dok je plamenom zahvaćen i kombi istog vlasnika. Materijalna šteta iznosila je oko 400.000 kuna.

Na zadarskom Smiljevcu gorio je u srpnju auto u vlasništvu 49-godišnjaka.

Posljednji podmetnuti požar u 2018. godini bio je onaj u listopadu, kada je u ulici Put Vrela požar podmetnut na BMW-u zadarskih registarskih oznaka u vlasništvu 47-godišnjaka. Požar je zahvatio i susjedno parkirano vozilo, Peugot u vlasništvu 43-godišnjakinje.

Dobro je poznato da Zadar već godinama prednjači u državnom vrhu po crnoj statistici podmetnutih požara na automobilima, a broj pronađenih počinitelja zanemarivo je mali.

Podsjetimo da u prošlogodišnja četiri od ukupno pet slučajeva namjerne paljevine vozila počinitelji nisu otkriveni, pa ne bi bilo čudno da tako bude i s najnovijim događajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:56