SPORNO PRIVOĐENJE

ZAGREBAČKA POLICIJA POKREĆE DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV DVOJICE SVOJIH DJELATNIKA Priveli su građanina koji ih je upozorio da su prošli kroz crveno

Ilustracija
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Zagrebačka policija je izvijestila da pokreće disciplinski postupak protiv dvojice policajca koji su nasilno priveli muškarca jer ih je upozorio da su prošli kroz crveno svjetlo, javlja N1.

- Na temelju dosada prikupljenih obavijesti i provedenih provjera stručnog tima Policijske uprave zagrebačke, utvrđeno je da policijski službenici II. Policijske postaje Zagreb (Črnomerec) prilikom primjene policijskih ovlasti prema građaninu nisu imali u vidu razmjer između ovlasti koje primjenjuju i postizanja svrhe obavljanja policijskog posla, te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak, navodi se u priopćenju PUZ-a dostavljenom na upit N1.

- U konkretnom slučaju, prilikom primjene ovlasti provjere identiteta građanina, zbog prethodno utvrđene osnove sumnje da je počinio dva prekršaja i to iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i Zakona o osobnoj iskaznici, nisu poštivana načela razmjernosti i postupnosti, odnosno suprotno tim načelima odmah su primijenjena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. Postupak provjere identiteta osoba, u situacijama kada još u tom trenutku nisu ispunjeni uvjeti za uhićenjem, može se i mogla se provesti primjenom blaže policijske ovlasti, a da se u isto vrijeme postigne svrha policijskog postupanja, priopćeno je za N1 iz policije.

Zagrepčanin se požalio da su ga dvojica policajaca u civilu nasilno privela, nakon što je reagirao jer su na križanju prošli automobilom, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

Na gestu dizanja ruke, kako je muškarac ispričao portalu Index, dvojica policajaca izašla su iz automobila te ga nasilno pokušali privesti. Bacili su ga na pod, vezali lisičinama te strpali u auto i odveli u policijsku stanicu, gdje su ga ispitivali više sati.

Zagrepčanin je u policiji rekao da će priču iznijeti u medije, na što su ga oni, kazao je, nagovarali da sve zaboravi. Nakon što je to odbio učiniti, policajci su mu napisali prijavu u kojoj stoji da je bio bezobrazan prema policiji te da je remetio javni red i mir.

Završio je na sudu, a sutkinja je cijeli slučaj odbacila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:26