HAKIRANJE

ZAGREBAČKI SUD ZAPLIJENIO 1,8 MILIJUNA EURA! Slučaj prevare velike španjolske tvrtke istragu istražitelje doveo skroz do zagrebačke Ilice

 
 CROPIX

Na osnovi dojave Ureda za sprečavanje pranja novca, a po traženju Općinskoga državnoga odvjetništva, zagrebački Županijski sud zaplijenio je 1,8 milijuna eura koji su na račun jedne tek osnovane hrvatske tvrtke pristigli iz Španjolske.

Riječ je o tvrtki Best Assist Net d.o.o., koju je u Ilici u srpnju ove godine registrirao Francuz Jean-Pierre Louise Simon Grosdidier. Naime, prema nalazima španjolskih institucija novac koji je prebačen na račun hrvatske tvrtke potječe od prevare, odnosno od hakiranja španjolske tvrtke Zedis, koja se bavi digitalnim tehnologijama.

Prevara je navodno napravljena lažnim e-mailovima, i to tako da je računovodstvo Zedisa 4. studenoga dobilo e-mail korespondenciju u kojoj je izvršni direktor Zedisa, Jose Hernandes Palay, računovodstvu naveo da će ih ubrzo kontaktirati belgijski odvjetnik Guy San Bartolome Sarrey, prema čijem će nalogu obaviti doznake deviznih sredstava na račune.

Ubrzo stiže i mail od navodno Sarreya u kojemu računovodstvu nalaže dvije transakcije u inozemstvo - najprije 30. listopada nalažu isplatu tvrtki Chen, Rui International Trade and Investment Co. Limited u Kini, da bi zatim 4. studenoga naložili isplatu 1,8 milijuna eura zagrebačkoj tvrtki Best Assist Net. Ne sumnjajući da mailovi nisu autentični, iz Zedisa vrše isplate tako da 1,8 milijuna eura završava na hrvatskome računu Best Assist Neta.

Takoreći istoga dana nakon što su sredstva stigla u RH, putem internet bankarstva je naloženo da se on iz Zagreba dalje transferira na račun dvojice kineskih državljana u Hong Kong, što banka i čini.

Međutim, dan kasnije hrvatsku banku direktor Best Assist Neta obavještava da je došlo do pogreške te da su napisali pogrešan broj računa dvojice Kineza. 1,8 milijuna eura tako se iz Kine vraća u RH, međutim, kako je Best Assist Net u međuvremenu zatvorio svoj račun u hrvatskoj banci, banka novac ne može više vratiti tvrtki te on ostaje u banci, gdje ga zatječe sudska blokada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:33