DRŽAO JE I BOMBU

'ZAKLAT ĆU TE KAD DJECA NE BUDU U KUĆI...' Nasilni suprug tvrdi kako za njega zakoni ne vrijede: 'Trebao sam te ubiti još devedesetih...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.01.2019. u 11:55

Paun Paunović / CROPIX

Ilustracija

 

Sutkinja Petra Primc izrekla je 73-godišnjem S.M. jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju deset mjeseci zato što je supruzi s kojom je u braku bio 40 godina u dva navrata prijetio smrću te zato što je u svom posjedu imao ručnu bombu M50, piše Novi list.

Zbog jedne prijetnje smrću upućene supruzi dobio je šest mjeseci zatvora, za drugu prijetnju još šest mjeseci, zbog držanja bombe još tri mjeseca. Sutkinja je prilikom izricanja kazne olakotnim okolnostima cijenila njegovu raniju neosuđivanost. Otegotnim pak sutkinja je cijenila njegovu izrazitu nekritičnost prema učinjenim kaznenim djelima te pobude iz kojih su prijetnje počinjene. U kaznu će se osuđenom uračunati i vrijeme koje je proveo u pritvoru, puna tri mjeseca. Bomba M50 trajno mu je oduzeta, a sutkinja je donijela rješenje da se s postavljenim imovinsko pravnim zahtjevom u visini 150 tisuća kuna supruga upućuje u parnicu.

Nasilni suprug koji nešto više od dvije godine ne živi sa suprugom u zajedničkom domaćinstvu teretio se za prijetnje izrečene 2016. godine svojoj supruzi. Govorio joj je da će je zaklati, izazivajući kod nje pritom kontinuirani strah i nespokoj. Hvatao ju je rukama za ramena govoreći da će je raznijeti i razbucati. Ponovio je prijetnje i nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2017. godine.

Prijetio je i posredno preko susjeda kojem je također rekao da će ubiti vlastitu ženu i zaklati jer da mu je uzela 17 tisuća eura. Tad mu je susjed savjetovao da se smiri, da na miran način riješi probleme sa suprugom putem suda. No, nasilnik mu je odgovorio da za njega sud ne vrijedi, da on ima svoje zakone i da će zaklati svoju suprugu kad djeca ne budu u kući, da će je zavezati za stolicu, zapaliti i nju i kuću. Rekao je i da ju je trebao ubiti devedesetih godina. Sve je to susjed prenio supruzi što joj je dodatno otežalo situaciju, izazivajući konstantni strah.

Nasilnik niti kod prvog ispitivanja pred tužiteljicom nije priznao kaznena djela, a toga se držao i na raspravi, ne smatra se krivim ni za jedno kazneno djelo, kazao je. Za razliku od nasilnog supruga, žena je pred sutkinjom ispričala okolnosti prijetnji potvrdivši kako su u braku više od 40 godina, ali i da su njihovi odnosi poremećeni unazad deset godina te da posljednjih pet ne kontaktiraju.

Do sredine 2016. godine živjeli su zajedno na katu obiteljske kuće, a nakon što joj je muž prvi put prijetio, žena se preselila u prizemlje kuće u sinov stan. Večer prije nego li joj je prvi puta prijetio, bila je bolesna, a on, veli, ušao u kuću, strgnuo s nje deku, na jednu stranu odletjela šalica, na drugu mobitel. Pitala sam ga zašto se ponaša divljački, a on mi odgovorio da "on ne priča puno, ali kad nešto kaže da je to ubitačno i teško". Iduće jutro bacao je posuđe oko sebe, ponovo sam ga pitala što mu je, a on prešao rukom ispod vrata prijetivši mi, kazala je žena. Onda me uhvatio rukama u području vrata i rekao mi da će me raznijeti, da me ne može gledati. Unuci sam rekla da bježi iz kuće. On je promijenio brave i slijedećih sam mjeseci bila bez svojih stvari.

U tom razdoblju od kada sam se preselila od njega pa do sredine 2017. godine kada bih ga i srela u dvorištu uvijek me vrijeđao i prijetio. Molila sam ga da mi vrati stvari. Prvi put u siječnju 2017. godine kada sam ga pitala da li smijem uzeti drva, prijetio mi je, pa sam zvala policiju. U veljači mi je izdijelio da sam kuja, pokvareno đubre i da će on vidjeti pod kojim će se uvjetima rastati. I u ožujku mi je prijetio, tada je to bilo u prisustvu susjeda, svjedočila je žrtva. Susjed pozvan kao svjedok potvrdio je da je muž uistinu prijetio supruzi da će je ubiti.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo