KRAĐA U HEINZELOVOJ

ZAOKRET NA SUĐENJU: DOLAČKI DOŠAO S PILOM O KOJOJ JE ŠUTIO DVIJE GODINE I ZAPANJIO SVE 'Časni sude, ovo je dokaz koji potvrđuje moju nevinost!'

 
Željko Dolački i obijeni sef šefa krim policije Željka Dolačkog snimljen nakon očevida početkom travnja 2016. godine u Heinzelovoj ulici
 / CROPIX

U nastavku suđenja Željku Dolačkom, bivšem voditelju Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, kojeg se tereti da je fingirao provalu u ured iz kojeg je ukradeno preko 2,5 milijuna kuna i dva kilograma zlata, pred sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu okrivljeni je “servirao” pilu i račun kad je kupljena.

Sutkinji Maji Štampar Stipić Dolački je rekao da je riječ o nekorištenoj pili koja je dvije godine bila na njegovom imanju u Cerju Letovaničkom i koje jedino policajci u pretragama nisu pretražili. Optužnica, naime, Dolačkog tereti da je sef u koji je provaljeno prepiljen identičnom pilom kakvu je predao u sudnici. A poveznica Dolačkog s tom pilom je činjenica da ju je u ožujku 2016. kupio u Bauhausu, a što je vidljivo i na videosnimci iz trgovine. I upravo ta snimka usmjerila je istragu prema Dolačkom a osim nje, dokaz protiv njega su i plave čestice koje su nađene na njegovoj aktovci i na prepiljenom sefu.

Za vještake su u pitanju iste čestice, no zanimljivo je da u pretragama kuća, pomoćnih prostorija i ostalih prostorija koje Dolački koristi, policija nije našla ništa od ukradenog iz sefa, ali niti spornu pilu.

- Serijski brojevi na računu i na pili su isti. Ova pila je dokaz koja potvrđuje moju nevinost - objasnio je Dolački svima u sudnici na što je reagirao zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić rekašvi da sve pile u Bauhausu imaju isti bar kod jer se radi o njihovoj robnoj marki. Potom je Dolačkom predočena njegova obrana koju je dao u prostorijama USKOK-a, a kada je rekao da pilu nije kupio "jer nema vremena za rad po kući", da bi u sudnici bio kontradiktoran sam sebi kazavši da je pilu kupio.

VIDEO: Nadzorna kamera snimila Dolačkog kako kupuje pilu u Bauhausu 26.3.2016. (vidi se od 0:55)

Ne bi li pojasnio razlike u obranama Dolački je kazao da je po dolasku na ispitivanje u USKOK mislio da će, čim da svoju obranu, “izaći na slobodu jer bi to jedino bilo pravedno”, no ubrzo je shvatio da tako biti neće. Na upit sutkinje zašto je “nelogično prešutio dokaz koji ga oslobađa”, Dolački je brzo dao odgovor.

- Na tužiteljevu stolu sam vidio napisano rješenje za određivanje istražnog zatvora pa sam tada odlučio da ću pričati bez veze. Pila mi je bila jedini dokaz da to nisam počinio jer da sam je predao ili spomenuo, našli bi mi nešto drugo i opet bi sve bilo isto. Zbog pritiska javnost taj se slučaj trebao zatvoriti, a to je riješeno tako da se mene osumnjiči. Pilu sam čuvao kao dokaz koji sam htio predočiti sudu, a sve ostalo je bilo unaprijed inscenirano - uvjeravao je sudsko vijeće Dolački koji nije štedio svoje bivše kolege na čije je postupanje imao dosta primjedbi.

Prigovorio je, između ostaloga da mu nisu odobrili poligrafsko testiranje, da nisu pretražili imanje koje je jedino u njegovom stopostotnom vlasništvu na kojem je pila nađena, a zapitao se i zašto nisu napravili analitičku obradu njegovih mobitela jer da bi “našli dokaze koji bi mu išli u prilog te bi se vidjelo s kim je komunicirao”.

VIDEO: Nadzorna kamera snimila Dolačkog na izlasku iz Bauhausa nakon kupnje pile (od 0:20)

Prema USKOK-u, Dolački je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. upravo uz pomoć pile za željezo inscenirao provalu u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, kako bi prikrio raniju krađu gotovo 290.000 eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata koji su se kao dokazni materijal našli u policijskom sefu.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Suđenje se nastavlja 17. siječnja nastavkom iznošenja obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07