NAPADAČ IPAK U REMETINCU

ZAOKRET U SLUČAJU KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Policija se predomislila, divljaka koji je umalo pregazio djevojku pa je brutalno pretukao ipak uhitili

Slučaj brutalnog premlaćivanja 31-godišnje zagrebačke grafičarke koju je 20. veljače na parkiralištu u Prilazu baruna Filipovića napao Tomislav V. (58) iz Sesveta, i to nakon što ju je zamalo pregazio automobilom, dobio je neočekivani obrat.

Za razliku od prvoga policijskog izvješća kada je Tomislav V. bio samo prekršajno prijavljen zbog remećenja javnog reda i mira te potom pušten na slobodu, slučaj je preotvoren te je uslijedio kazneni epilog. Naime, Tomislav V. u petak je uhićen, kriminalistički obrađen zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja te predan pritvorskom nadzorniku. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega je predložilo određivanje istražnog zatvora, a sutkinja istrage Županijskoga suda u Zagrebu u subotu je prijedlog tužiteljstva i usvojila, odredivši Tomislavu V. jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Za djelo nasilničkog ponašanja zaprijećena je kazna do tri godine zatvora.

“Od tog početnog događaja daljnjim provođenjem kriminalističkog istraživanja provedene su daljnje mjere i radnje, uključujući razgovore s četiri svjedoka i oštećenom, te dvije dokazne radnje prepoznavanja, slijedom čega su utvrđeni elementi kaznene odgovornosti osumnjičenog”, tvrde u policiji.

Novi iskaz

“Prošli tjedan policija me ponovno zvala u postaju i ponovno sam dala iskaz. Pokazala sam im i original fotografije kako sam izgledala dan nakon što sam pretučena. U međuvremenu su ponovno ispitali i druge svjedokinje premlaćivanja. Policija mi je rekla da je u mojem slučaju riječ o nasilničkom ponašanju i nanošenju tjelesnih ozljeda, pročitali su mi stavak zakona. Zatim su me pitali bih li mogla prepoznati napadača. Pa, naravno da bih. Ja to lice već mjesec dana sanjam. Bila sam i na prepoznavanju.

Odrezale su mi se noge kad sam ga vidjela. Je li moguće da je u mojem slučaju, u kojem sam neviđeno ponižena a o ozljedama oka da i ne govorim, došlo do pomaka? Od ozljeda se čovjek oporavi, ali poniženje i bol koju sam prošla nemaju cijenu i ne mogu se opisati”, ispričala je za Jutarnji list pretučena djevojka, zadovoljna što je u konačnici došlo do preokreta u istrazi. Uvjerena je da sigurno nije izdvojen slučaj, no naglašava kako se žrtve kaznenog djela u svoj toj nemoći novonastale situacije ne snađu.

Podsjetimo, dok se 31-godišnjakinja 20. veljače ove godine oko 17 sati vraćala kući s posla hodajući po zagrebačkom Prilazu baruna Filipovića, prvo ju je kod Doma za starije Duga zamalo pregazio automobil, nakon čega ju je vozač tog automobila brutalno pretukao. Da nije štitila glavu dok ju je udarao, uvjerena je da možda danas ne bi bila živa. I dalje odlazi liječniku zbog oštećenja oka jer su joj popucale kapilare pa zbog podljeva u bjeloočnici još postoji rizik od oštećenja rožnice.

“Hodala sam prečicom po tom parkiralištu prema svojoj zgradi. Riječ je o malom prolazu, a s glavne ceste naglo je skrenuo stariji model Mercedesa. Da nije zakočio, mogao me smrskati. Prepala sam se, odmahnula rukom i rekla mu: ‘Kako to voziš?’ Ni u snu nisam očekivala da će izaći van. Počeo me vrijeđati i prijetiti mi. Urlao je: ‘Ubit ću te! Je*em ti mater, oćeš šamarčinu?’ Nisam mu niti stigla reći da me zamalo ubio. Onda me opalio tri puta svom snagom po licu i oku. Od udaraca sam pala na tlo. On se, pak, dok sam padala, uhvatio za moju vrećicu s namirnicama, koju sam držala u rukama, te se ona rasula pa je i on pao na tlo”, ispričala nam je nakon događaja napadnuta djevojka.

Alkoholiziran

Činjenica da leži na tlu nije potaknula pomahnitalog vozača - koji je uz to, kako kaže, i bazdio na alkohol - da prekine s iživljavanjem, nego je ustao i nastavio je tući.

“Zgrčila sam se u fetus položaj, što od boli, što od straha i štitila glavu. Sve je to gledalo nekoliko starijih žena. Od udaraca koje sam primala počela sam se gubiti. Osjetila sam da smrdi na alkohol. Nakon svega je pobjegao. Sjeo je u automobil i odvezao se kao da se ništa nije dogodilo. Uspjela sam izvaditi mobitel, snimiti njegov automobil i zabilježiti registarske oznake”, prisjetila se još pretučena djevojka koja kao uspomenu na taj nezapamćeni ispad ima podljeve po licu, popucale kapilare u oku, “paletu boja” ispod oka, lice joj je potpuno natečeno, bole je čeljust, koljeno i kuk. Policija je na mjesto nesreće došla vrlo brzo te su obavili očevid i uzeli izjave očevidaca.

Pretučena djevojka, koja je tijekom očevida odbila liječničku pomoć, brzo je na kraju završila u bolnici na sanaciji ozljeda tako da su policajci naknadno doznali za njezine, srećom lakše, ozljede.

“Ne bih komentirao postupak, ali događaj se nije odvijao na način kako su to interpretirali mediji”, rekao nam je jučer odvjetnik Tomislava V., Marko Fak, u telefonskom razgovoru, ne želeći ulaziti u detalje.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo