POLICIJA IH TRAŽI

ZAPANJUJUĆI DETALJI FILMSKE PLJAČKE U AUTOMAT KLUBU Razbojnici nisu marili za vrhunski videonadzor, imali su silikonske maske koje transformiraju lica

 
 Joško Ponoš / CROPIX, REUTERS

Dvojica naoružanih pljačkaša u automat klub Moon, na splitskim Pujankama, došli su maskirani silikonskim maskama preko cijelog lica, otkriva Slobodna Dalmacija.

Tijek pljačke vidljiv je na snimkama nadzornih kamera koje pokrivaju ulaz i unutrašnjost kluba za kockanje, i koje su uz izjave gostiju glavni trag policiji u potrazi za počiniteljima.

Dvojica su u automat klub, koji je podružnica MaxBet tvrtke, došli u noći između srijede i četvrtka oko 00.30 sati i pozvonili. Kamera je snimila obojicu, i na snimkama izgledaju kao obični gosti. Međutim, kada su ušli u prostor kluba pokazalo se da preko prednjeg dijela glave imaju silikonske maske koje se priljubljuju uz kožu lica i vrata te skrivaju pravi identitet. Na snimci maske izgledaju kao otkriveno, nemaskirano lice i ne izazivaju sumnju osobe koja kontrolira ulaz.

Odmah po ulasku jedan od njih grabi djelatnicu za ruku te je zavrće iza leđa i gura joj cijev pištolja među lopatice. Radi maski na licu ni jedan ni drugi nisu bili zabrinuti zbog nadzornih kamera koje su snimile cijeli tijek oružanog prepada. Odmah su zatražili da im djelatnica preda novac. Držeći je bespomoćnu pod prijetnjom oružja, guraju je prema vratima iza kojih je prostorija sa sefom u kojem je gotovina. Za to vrijeme u klubu je još gostiju koji igraju na raznim aparatima za kockanje, te doslovno nitko nije primijetio što se događa, piše Slobodna Dalmacija.

Izgledaju 20 godina starije

Trojka ulazi u prostoriju sa sefom, otvaraju ga i uzimaju novac, oko 20.000 kuna. Zaposlenica stavlja gotovinu u ruksak koji jedan pljačkaš nosi preko leđa.

Izlaze iz prostorije i nalijeću u hodniku na dva gosta koji upravo izlaze iz WC-a. Pljačkaš podiže pištolj prema njima i pokazuje im da se vrate u sanitarni čvor, što su oba muškarca i napravila. Obojica maskiranih izlaze vani i nestaju u noći. Splitska policija intenzivno traga za njima.

Silikonske maske u upotrebi su odavno na području Crne Gore, pogotovo prilikom mafijaških likvidacija, pa je policiji maksimalno otežan posao otkrivanja počinitelja. Brzo su se proširile i na područje BiH i Srbije, a u Hrvatskoj ih uglavnom koriste u pljačkama.

Zadarska policija je još 2014. godine imala slučaj razbojništva kada je počinitelj (32) u večernjim satima upao u mjenjačnicu i suzavcem u spreju onesposobio djelatnicu te odnio 50.000 kuna.

Kako je imao silikonsku masku, nije koristio kapuljaču ili nekakvu dodatnu opremu za prikrivanje. Sama maska uglavnom daje izgled i do 20 godina starije osobe, što se tijekom kriminalističke obrade razbojnika iz Zadra pokazalo kao bitan detalj.

Nakon njegova uhićenja otkriveno je da je počinio ukupno 13 razbojstava na području Istre, Rijeke, u Balama te u Zadru i ukrao oko 300.000 kuna. U svim tim pljačkama svjedoci su opisivali počinitelja kao osobu od 50-ak godina te je tek nakon uhićenja u Zadru otkriven njegov pravi identitet i starosna dob, piše Slobodna Dalmacija.

Mjenjačnice i trgovine

Kazneno djelo razbojništva podrazumijeva upotrebu prijetnje oružjem, oruđem ili fizičkom silom. Na meti su često mjenjačnice, kockarnice, pošte, ali i manje trgovine prehrambenom robom u kojima uglavnom rade zaposlenice te nemaju zaštitarsku službu kao, primjerice, banke.

Od početka ove godine na području PU splitsko-dalmatinske zabilježeno je 60 razbojništava, što je 28 posto manje nego tijekom prošle godine kada ih je bilo ukupno 83. Od početka prosinca do danas evidentirana su četiri kaznena djela razbojništva te dva kaznena djela drskih krađa. U prosincu prošle godine evidentirano je osam razbojništava i jedna drska krađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53